Både Reitan (Oslo GK) og Krogh (Drammen GK) avsluttet turneringen på Lumine GC i Spania på delt 20.-plass, 16 under par, ETT fattig slag innenfor kvalifiseringsgrensen til europatouren. Og selv om de endte helt likt etter det 108 hull lange maratonet, kunne veien deres dit ikke vært mer forskjellig.

Reitan hadde frem til torsdagens avslutningsrunde ligget komfortabelt på innsiden av topp-25 gjennom hele turneringen, men ble for alvor preget av presset på back-nine. Han gikk hull 12 til 15 på fem over par, og plutselig måtte han snu spillet helt på tampen av runden for å komme seg på riktig side. Det klarte han.

– Dette er utvilsomt det største jeg har opplevd som golfspiller. Hadde du sagt til meg for ett år siden at jeg kom til å spille på europatouren om et år, hadde jeg ikke trodd det. Det er en utrolig spesiell følelse å ha klart dette allerede nå. Det har gått mye raskere enn jeg hadde trodd, sier Reitan, som nå sier fra seg amatørstatusen og blir proff, til Norsk Golf.

Krogh lå på sin side ligget rett på utsiden av topp-25 gjennom hele turneringen, men da det gjaldt som mest i innspurten, avsluttet han med birdies på hull 16 og 18 for å komme seg på innsiden – og dermed revansjerte han fjoråret da han misset kortet med to slags margin.

– Jeg er utrolig lettet. Selv om det nå er et knalltøft år på europatouren som venter, er jeg veldig glad for å ha gitt meg selv muligheten. Det satt litt i bakhodet måten jeg avsluttet på i fjor, og det gir veldig mye selvtillit å avslutte med to birdies på de tre siste hullene når jeg visste at jeg trengte det som mest, forteller Krogh.

Nå blir de kollegaer på europatouren neste sesong, og ettersom Espen Kofstad også har status på touren, blir det nå hele tre norske spillere med spillerettigheter på Europas øverste nivå. 

– En krig

Krogh sier han kjente overraskende lite på nervene under torsdagens avslutningsrunde. 

– Jeg var egentlig ikke så nervøs. Jeg visste at jeg måtte ta igjen noen slag, og jeg var flink til å ta et slag av gangen. I starten fikk jeg ikke så mye til å skje, og jeg følte at jeg bare måtte skjerpe meg. Heldigvis klarte jeg å omstille meg.

Reitan ble derimot kraftig preget av nervene i innspurten. Han hadde europatour-kortet i sin hule hånd halvveis ut i runden, men så begynte det å rakne:

Det ser ut som jeg har vært i en krig, og det føles nesten sånn også

Kristoffer Reitan

På det 12. hullet gjorde han dobbelbogey etter å ha surret mye med nærspillet. På det neste hullet slo han utslaget akkurat ut i vannkanten. Derfra måtte han ta av seg skoene, men han klarte bare å slå seg ti meter frem ut i waste-området. Han klarte likevel å redde seg inn med en bogeyputt fra tre meter, men på det påfølgende hullet gjorde han nok en bogey etter å ha slått seg ut i vannet igjen. Og enda en gang måtte han av med skoene.

Det kokte greit i hodet på det tidspunktet. Da jeg så det utslaget sprette kraftig til høyre ut i vannet, var det en blanding av latter og gråt på teestedet. Klærne mine er ikke reine akkurat nå, for å si det sånn! Det ser ut som jeg har vært i en krig, og det føles nesten sånn også, sier Reitan.

Etter bogeyen på hull 15 klarte han endelig å stoppe blødningen på det lange hull 16. Det ble vendepunktet han trengte.

Jeg slo et sinnsykt bra innspill med spoonen til en green som jeg vanligvis ikke hadde gått for på to slag, men jeg følte at jeg måtte få noe til å skje. Det er ekstremt tilfredsstillende å slå tilbake etter all den motgangen jeg hadde i dag. Det føles helt vanvittig bra.

Reitan ble for øvrig den eneste amatøren i feltet som klarte å spille seg til europatour-kortet.

Reitan nest yngst

Henrik Bjørnstad var 19 år gammel da han kvalifiserte seg til europatouren for første gang på slutten av 1998-sesongen – det samme året som Kristoffer Reitan ble født. 20 år senere har Kristoffer Reitan blir Reitan nå tidenes nest yngste nordmann på European Tour.

20.-plassen betyr at han sier fra seg amatørstatusen og tar steget inn i de profesjonelles rekker neste sesong.

Reitan, som også måtte hele den lange veien gjennom de to første kvalifiseringsstegene for å komme seg til finalen, startet uken på Lumine GC med en monsterrunde på åtte under par. Etter det fortsatte han å levere jevnt og trutt med runder på -2, -1, -4, -2, og avslutningsrunden hans på én over par ble hans eneste runde over par hele uken.

Tre år eldre Kristian Krogh Johannessen, som allerede har fire års erfaring som proff, er dypt imponert over hvordan Reitan har levert i kvalifiseringen.

– Vi har alltid visst at Kristoffer har evnen til å skyte noen lave scorer. Men å score så stabilt over så mange runder, det er helt spesielt. Dette er et stort steg i riktig retning for ham. Han har alle mulige slag i bagen, og hvis han klarer å toppe det med stabilitet, blir han en veldig skummel spiller fremover, sier Krogh.

Reitan sier høstens tre q-school-turneringer har vært en bekreftelse på at han har klart å løfte spillet sitt til et nytt nivå:

– Jeg tror jeg er nesten 40 under par på de 14 rundene jeg har spilt i kvaliken. Det er det deiligste av alt. Jeg er utrolig stolt av det, og det er deilig å se at jeg klarer å levere så bra golf over lengre tid.

– Det faktum at jeg kom meg videre med bare ett slags margin, viser hvor viktig det er å kjempe for hvert eneste slag gjennom en turnering. Det er en viktig lærdom jeg tar med meg videre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kristoffer Reitan er klar for europatouren, under ett år etter at han hoppet av college i Texas. (Foto: Getty Images)

Kroghs revansj

Som tidligere års europatour-kvalifiseringer har vist, har ikke det viktigste vært å spille kanongolf hele veien, men å begrense skadene. Krogh Johannessen var stabiliteten selv med seks strake runder under par, hvor han sparte det beste til slutt med en knallsterk 67-runde, fire under par.

Krogh rykket opp til Challenge-touren i 2015 gjennom Nordic League, men fikk en tøff start på Europas nest øverste nivå sesongen etter. Han spilte likevel bra nok til å berge kortet for 2017, men også i fjor slet han kraftig; han klarte bare fire cuter på 17 turneringer, og gikk mot nedrykk tilbake til den nordiske ligaen.

Jeg er ikke så avhengig av andre som jeg trodde jeg var da jeg først ble proff. Nå er jeg mye mer selvstendig, og det er viktig ute på touren hvor man er såpass mye alene

Kristian Krogh Johannessen

Med en endring i treningsrutinene sine før q-school i fjor høst klarte han endelig å finne tilbake selvtilliten, og belønningen kom raskt i form av en plass i finalen. Her klarte han å berge arbeidstillatelsen på Challenge Tour for 2018.

Q-school-finalen endte likevel med skuffelse med Krogh, som rotet bort fire slag på de fire siste hullene og misset europatour-kortet med to slag.

I år har 23-åringen spilt mye mer stabil golf gjennom hele sesongen, og med Challenge Tour-kortet trygt i lomma kunne han spille med litt mer senkede skuldre i q-school.

Nå er året kronet med den perfekte revansjen.

– Jeg synes jeg har tatt steg i riktig retning hele veien. Jeg tror den tøffe erfaringen fra 2016 og 2017 bare har gjort meg bedre. Jeg har fått mer erfaring, blitt mer voksen, og tatt en del grep i min egen satsing.

– Jeg er ikke så avhengig av andre som jeg trodde jeg var da jeg først ble proff. Nå er jeg mye mer selvstendig, og det er viktig ute på touren hvor man er såpass mye alene, sier Krogh.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Både Kristian Krogh Johannessens (bildet) og Kristoffer Reitans år har forandret seg totalt på bare et år. (Foto: Getty Images)

Innholdsrik sesong

For Kristoffer Reitan har 2018 vært et uforglemmelig år – og ikke minst en bekreftelse på at han gjorde det riktige valget da han hoppet av University of Texas forrige jul etter bare ett semester som student.

Han startet året med å hente Losby-pro og tidligere golfproff Marcus Eidelöf som coach og caddie, og han har siden forsterket teamet ytterligere med svingtrener Rickard Lindberg, som for øvrig også er NGFs nye Team Norway-sjef, og Torsten Hansson som mentaltrener. Hansson har jobbet tett med verdensstjernen Henrik Stenson i en årrekke.

Eidelöf uttalte til Norsk Golf på starten av sesongen at «Team Reitan» hentet inspirasjon fra alpint og tennis, men også fra satsingen til spillere som Jordan Spieth og Rory McIlroy. 

Les også: Bli kjent med Reitans coach: – Denne jobben er en unik mulighet

Siden da har Reitan bitt godt fra seg i flere av verdens største amatørturneringer, og han har nærmest gjort det til en vane å ende topp-10 i de turneringene han har stilt opp i. I sommer kvalifiserte han seg også til majorturneringen U.S. Open – som første nordmann noensinne.

Han er likevel ikke i tvil om at prestasjonen denne uken er mye større:

– Da jeg sluttet på college, var det bunnpunktet i min karriere. Spillet hadde sklidd ut, og jeg følte ikke at det var for meg. Jeg er stolt over at jeg tok en så tøff avgjørelse og gikk min egen vei. Jeg har blitt gradvis bedre siden den gang, og spesielt etter U.S. Amateur i august synes jeg utviklingen min har skutt fart, sier Reitan.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kristoffer Reitan debuterte i U.S. Open i sommer. Det ble likevel ikke høydepunktet hans denne sesongen. Her med sin caddie og coach Marcus Eidelöf)

Rolig feiring

Nå begynner den virkelig tøffe kampen for Kristian Krogh Johannessen og Kristoffer Reitan: Å etablere seg på touren.

De to siste årene har bare 8 av de 63 spillerne som har kommet seg gjennom det trange nåløyet i q-school, klart å beholde kortet på europatouren året etter.

– Det er nå den ordentlig tøffe jobben begynner. Jeg gleder meg veldig til å komme i gang, slår Krogh Johannessen fast.

Noen stortsilt feiring blir det imidlertid ikke på noen av de to Team Norway-gutta.

– Jeg har vært så lur at jeg har bestilt fly hjem klokka syv i morgen tidlig, så nå må jeg bare forsøke å finne meg et hotell så nærme flyplassen som mulig. Men det blir vel en god middag, sier Krogh.

For Reitan venter en åtte timer lang biltur hjem til Malaga sammen med kollega Eidelöf.

– Disse dagene har vært så sykt slitsomme. Nå skal jeg lade ut og kose meg med musikk. Så blir det kanskje en liten uskeiing på McDonald’s. Det synes jeg at jeg har fortjent i dag!

– – –

NB! Eirik Tage Johansen endte på 51.-plass (-12) i Spania, fire slag bak en plass på europatouren. Aksel K. Olsen misset cuten som ble satt etter fire runder. De to siddisene skal dermed spille sammen på Challenge Tour neste sesong.

– – –

Les også: Nederst på rangstigen: Så vanskelig er det å beholde kortet etter q-school

– – –

Rapport fra 5. runde: Debutanten Reitan 18 hull unna europatour-kortet

Rapport fra 4. runde: Reitan fortsetter å overbevise i finalen: – Stolt over hvordan jeg klarte å nullstille meg

Rapport fra 3. runde: Tage «back in business» – Reitan måtte krige

Rapport fra 2. runde: Tre nordmenn i rute i finalen

Rapport fra 1. runde: Reitan startet med monsterrunde i Spania

 

Resultater q-school-finalen