Det anerkjenner også Justin Rose, som klatret til delt ledelse lørdag (-6) med en runde på fem under par:

– Det kan potensielt bli noen fantastiske historier. Jordan Spieth (T4) har åpenbart et veldig spesielt forhold til The Masters. Rickie Fowler (3) er full av selvtillit, og skal kjempe om sin første majorseier. Det samme skal Sergio, som har en veldig god mulighet, sier Rose, og legger til:

– Det blir en enorm dag i morgen. Jeg har muligheten. Det er alt man kan be om, for det starter virkelig ikke før back-nine på søndag. En ledelse på ett slag i denne turneringen betyr ingenting, sier Rose.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Justin Rose var i brennhet form på back-nine på lørdag. (Foto: Getty Images)

Engelskmannen startet dagen på 6. plass og lå på fem slag bak teten etter å ha rundet på par. Fra hull tolv og inn klinket han til med fem birdies, og plutselig befant han seg på toppen av leaderboardet.

Da engelskmannen Danny Willett vant The Masters i fjor, ble han den første europeiske vinneren siden 1999. Nå ligger det godt an til å bli to europeiske seiere på rad.

Garcia brøt forbannelsen

37 år gamle Sergio Garcia har vært i verdenstoppen helt siden han slo gjennom som proff i slutten av tenårene, men majorseieren har uteblitt. Det har gjort at han har måttet leve med stempelet som «den beste spilleren uten en major». Det kan endre seg på søndag.

Spanjolen kan takke en god porsjon flaks på hull 13 for at han deler ledelsen. Innspillet så ut til å gå i bekken, men ble liggende i rough-kanten. Derfra chippet han seg inntil for birdie. Det er nettopp den type flaks som har uteblitt for ham i tidligere majorturneringer.

– Ballen har definitivt sprettet min vei alle tre rundene. 13 var åpenbart en av de gangene. Men nå er lørdag ferdig, og søndag kommer. Det blir en veldig spennende søndag, sier Garcia.

Han har samme holdning som Rose, og sier han er fornøyd hvis han klarer å gi seg selv en sjans til å vinne på back-nine:

– Målet er å gi meg selv en god mulighet på de fem-seks siste hullene, så får vi se hva som skjer, sier Garcia, som forsøker ikke å legge for mye press for seg selv.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Garcias tredjerunde på Augusta var elleve slag bedre enn fjorårets. (Foto: Getty Images)

Lørdag klarte Garcia å bryte en «forbannelse» som har hengt over ham på Augusta National: Han har alltid slitt kraftig i tredjerundene. Snittscoren hans på lørdagene har vært på stakkarslige tre over par. Denne gangen pyntet han på statistikken med en 70-runde.

– Jeg er glad jeg fikk ned snittscoren litt. Det er veldig positivt, smiler Garcia lurt.

Skulle han vinne på søndag, hadde det vært en veldig spesiell dag å gjøre det på. Det hadde nemlig vært den 60. burdsdagen til den legendariske Severiano Ballesteros, Garcias store forbilde som ungdom.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Pustes i nakken av et arsenal av stjernespillere

Rose og Garcia går ut i lederball klokken 20.45 norsk tid. Rickie Fowler og Jordan Spieth spiller i gruppen foran dem ti minutter før.

– Det kommer til å bli moro, jeg gleder meg. Dette er med god margin det beste jeg har følt meg i en major. Jordan og jeg kommer til å ha det gøy, sier Fowler, som i likhet med Garcia jakter sin første majortriumf.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rickie Fowler jakter sin første majorseier. Det hadde befestet hans status som en av golfens største stjerner. (Foto: Getty Images)

Jordan Spieth står med to andreplasser og en seier de tre gangene han har spilt The Masters. Nå ligger det an til en ny topplassering for revansjesugne Spieth, som rotet vekk seieren i fjor da han slo to baller i vannet på hull tolv.

– Etter åpningsrunden (+3) kunne jeg ikke bedt om så mye mer enn dette. Jeg har kjempet meg tilbake, sier Spieth.

Han startet dagen på 10. plass, men klatret stødig oppover leaderboardet med tre birdies og seks par på de første ni hullene. Med birdies på de to par-5-hullene på back nine var han plutselig på toppen av leaderboardet, men med bogey på hull 16 falt han tilbake.

Det gjør kanskje ikke noe, for han føler nå at han ligger i perfekt angrepsposisjon.

– Det kan kanskje frigjøre meg litt å ligge bak. Jeg planlegger å spille aggressivt. På dette punktet handler det om seier eller ingenting. Jeg kan like gjerne svinge fritt og spille med selvtillit.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Augusta National er som skapt for Jordan Spieth sitt spill. Han kjemper om seier for fjerde år på rad. Ikke dårlig for en 23-åring. (Foto: Getty Images)

Spieth innrømmer at det er litt surrealistisk at han spiller så bra på Augusta, år etter år.

– Det er utrolig bare det å våkne opp og ha en mulighet til å vinne favoritturneringen som jeg har drømt om å konkurrere i og vinne siden jeg var barn. Da jeg spilte min første Masters, visste jeg ikke om jeg kom til å ha fem muligheter til å vinne Masters i løpet av hele livet mitt. Det er fantastisk.

Flere spillere med muligheten

De øvrige spillerne som ligger innenfor fem slag fra lederne Rose og Garcia, er Charley Hoffman (T4, -4), Ryan Moore (T4), 2013-vinneren Adam Scott (7, -3), 2011-vinneren Charl Shwartzel (8, -2), Lee Westwood (T9, -1) og Thomas Pieters (T9).

Adam Scott burde egentlig vært enda nærmere lederne. Han har vært bunnsolid fra tee til green, men putteren har ikke vært veldig samarbeidsvillig så langt. Han har misset fire putter fra under en halvannen meter og åtte putter mellom 1,5 og 3 meter. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Adam Scott er en «dark horse» før søndagens avslutning. (Foto: Getty Images)

Scott sier at en fellesnevner blant tidligere Masters-vinnere, er hvor komfortable de føler seg på Augusta National. Og det gjør han.

– Se på Fred Couples, som bare tar det «smooth» her hvert eneste år og fortsatt spiller bra som 57-åring, sier Scott.

Selv om det er Garcia og Rose som ligger på toppen når 18 hull gjenstår, er det et annet navn Scott kommer til å holde et ekstra øye med på score-tavlen.

– Jordan Spieth er en stor trussel i denne turneringen, og han er defintivt den jeg kommer til å følge ekstra med på i morgen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rory McIlroy må bryte en 58 år gammel statistikk hvis han skal vinne på søndag. (Foto: Getty Images)

Rory McIlroy starter sisterunden seks slag bak, og er avhengig av en rask start for å gi seg selv muligheten til å vinne sin første grønne jakke.

Han fikk en rask start på lørdag med birdier på hull to og tre, men maktet ikke å holde trykket oppe. Han endte på en under par for dagen.

Nord-iren har statistikken mot seg i jakten på «the career grand slam»; Vi må helt tilbake til 1959 for å finne sist gang en spiller startet avslutningsrunden utenfor topp-10 og vant turneringen (Art Wall Jr.)

NB! Søndagens TV-sending på Eurosport starter klokken 19.30, én time tidligere enn de foregående rundene.

Leaderboard