På Solheim Cup i Iowa: Arne Hole

– Det betydde utrolig mye for laget at vi fikk denne starten, sier Matthew til Norsk Golf etter en seier i fourballmatchen, som ble mer på tross av spillet til Matthew enn på grunn av. Verken hun eller den franske makkeren Karine Icher ble satt opp i fourball senere fredag.

Med sine 47 år er den skotske damen feltets eldste spiller, og kanskje begynner alderen å tynge når vi snakker toppgolf? Det ser slik ut på verdensrankingen – der Matthew har falt til 97. plass denne sesongen – og det så slik også på Des Moines Golf and Country Club i Iowa, der den 15. utgaven av Solheim Cup ble innledet foran et stort og entusiastisk amerikansk publikum.

Sammen med 38-åringen Karine Icher fra Frankrike gikk Matthew ut i siste av fire foursome da turneringen ble innledet. Der ble det mye rart. Nå er det for så vidt ikke noen sjeldenhet at selv proffer innimellom leverer mislykkede slag. Etter utslagene har vel Phil Mickelson hatt mer oversikt over bærsesongen etter gresstypen på fairway de siste sesongene, men Matthew hadde mange misser. Aller verst var et «duffet» innspill fra 100 meter som ble 30 meter for kort. Om ti 18-handicappere hadde prøvd på det samme, hadde antagelig halvparten gjort det bedre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Frustrerende start for Catriona Matthew, men hun kunne til slutt likevel juble for seier. (Foto: Getty Images)

Og på det åttende – et par tre på 155 meter – landet 47-åringen i roughen 25 meter til venstre for flagget. Også ellers var det mye labert fra Matthew, som nok har større håp om å være lagkaptein enn spiller når Solheim Cup i 2019 skal arrangeres på Gleneagles i Skottland.

At ikke Stacy Lewis og Gerina Piller lå mer enn en opp etter de første ni, må tilskrives at Piller hadde en putter som nok hadde ligget i fryseboksen natten over. Men nevnes må også Ichers innspill fra 120 meter på det niende som ble en «given» birdie.

Med suveren putting av Icher på siste ni, hadde europeerne plutselig utlignet to under etter 10 til all square etter 14.

Tutta følger turneringen fra sidelinjen som visekaptein. (Foto: Getty Images)

På det 16. hullet kom europeerne én opp, etter at amerikanerne hadde gått på en bogey. På det siste hullet holdt Matthew/Icher på å skusle det bort.

Først sendte skotten utslaget i semiroughen, så serverte Icher full rough til Matthews på det andre slaget. Fra syv meter chippet veteranen dårlig og havnet ti meter forbi hullet. De ble reddet av at Lewis sendte en seksmetersputt 2,5 meter forbi. Pillers putter hadde ikke blitt varmere etter drøyt fire timer i solsteiken i The Hawkeye State, og da hun bommet ble det bogey på begge lag.

– Hadde vi delt det siste hullet, ville jeg følt at vi hadde tapt matchen. Ett poeng i den situasjonen betød uendelig mye mer enn et halvt. Det ga oss «momentum» i Solheim, sier Matthew til Norsk Golf.

– Spillet ditt?

 Jeg hadde helt til det siste håpet desperat at Suzann skulle spille. Hun er så viktig for laget

Catriona Matthew 

– Jo, jeg er fornøyd, sier reserven, som tydeligvis ikke vil snakke ned seg selv. Men hun legger til at hun hadde en meget god makker.

– Hvordan var det å få så sen beskjed om at du skulle spille?

– Jeg hadde helt til det siste håpet desperat at Suzann skulle spille. Hun er så viktig for laget. Men jeg ble varslet av Annika (Sörenstam) da jeg fløy over hit søndag om at jeg kanskje måtte steppe inn. Mine forberedelser ble som de ble.

– Men i Skottland om to år er du kanskje kaptein?

– Det hadde vært stort! Og hvis jeg ikke blir kaptein, er jeg neppe med som spiller. Jeg skal fortsette med golf litt til, men jeg tror ikke at jeg er på Solheim-laget som spiller i 2019, sier den blide, skotske damen.

Om hun er på foursomelaget lørdag morgen, gjenstår å se etter Europa-innsatsen i fourball. Kaptein Annika Sörenstam varslet allerede torsdag at alle hennes tolv spillere skulle i aksjon første dag. Dermed får Madelene Sagström, Jodi Ewart Shadoff, Emily Pedersen og Florentyna Parker sjansen i fourball fredag kveld norsk tid.     

Slik endte fredagens foursome:

Mel Reid/Charlie Hull mot Cristie Kerr/Lexi Thompson:

Vekslet om ledelsen underveis, men europeerne var foran fra det 12. hullet – sogar to opp med to igjen å spille. Men Kerr halverte med en birdieputt fra fire meter på det siste hullet. Så nær var Europa å lede 3-1 etter første spill.

Carlota Ciganada/Caroline Masson mot Danielle Kang/Lizette Salas:

Den amerikanske duoen hadde stort sett kontroll på den noe ujevne europeiske duoen, men den spanske og tyske jenta utlignet på det 14. Så gjorde europeerne to bogeyer på rad og la det i hendene på amerikanerne, som vant med en opp.

Anna Nordqvist/Georgia Hall mot Paula Creamer/Austin Ernst:

Europas høyest rankede spiller, svenske Nordqvist, dro med seg debutanten Hall og ledet fra hull to. Det var storspill med seks birdier, ingen bogeyer, og det endte 3&1.

Karine Icher/Catriona Matthew mot Stacy Lewis/Gerina Piller:

Europeerne kom ned på hull tre og forble der helt til hull 14. Da gjorde de to birdier på rad at det sto likt. En amerikansk bogey på det 16. ga Europa ledelsen for første gang, og så misset begge lagene par på det 18.   

 

Slik spilles fredagens fourball:

Madelene Sagström/ Ewart Shadoff mot Michelle Wie/Danielle Kang

Carlota Ciganda/Emily Pedersen mot Angel Yin/Lizette Salas

Florentyna Parker/Caroline Masson mot Brittany Lincicome/Brittany Lang

Charley Hull/Georgia Hall mot Stacy Lewis/Gerina Piller

Lørdagens start er forøvrig fremskutt en time, slik at første utslag i foursome blir 14.10 norsk tid.