– Det var en av de beste rundene jeg noensinne har spilt, og jeg ønsker å gråte. Det er en rar følelse. Dette gjør virkelig vondt.

Ordene kommer fra Phil Mickelson bare minutter etter å ha satt ny banerekord på Royal Troon.

Med åtte birdies og ikke en eneste bogey på scorekortet er 46-åringen i ensom majestet på toppen av leaderboardet, tre slag foran Patrick Reed og Martin Kaymer.

Det er et perfekt utgangspunkt for å ta sin første seier siden 2013, da han vant The Open Championship på Muirfield to timer lenger øst.

Likevel var det bare koppsnurren på hull 18 som var i hodet på «Lefty» etter å ha signert scorekortet. I stedet for å være den første spilleren noensinne som har gått en majorrunde på 62 slag, må han nå dele rekorden med 25 andre spillere.

– Jeg gjorde det ikke før… men jeg gjør det nå, svarte han på spørsmål fra en journalist om han tror på golfgudene.

Slik så Mickelsons missede putt på hull 18 ut:

(Artikkelen fortsetter under)

 

Putten sendte umiddelbart tankene tilbake til Phoenix Open i 2013, da han var like nær en annen spektakulær prestasjon: Hans første 59-runde i karrieren. Det så slik ut:

Dette var Mickelsons tredje bogeyfrie runde i The Open. Alle tre har kommet på Royal Troon.

Det har regnet tungt på Skottlands vestkyst de siste dagene. Kombinert med lite vind, var banen enkel match for store deler av feltet. Iallfall i forhold til hva den pleier å være. Hele 55 spillere er under par så langt.

Mickelson sier Royal Troon aldri har vært så lettspilt som den var på torsdag. 

– Det føltes enkelt i dag. Det var en nydelig dag, og jeg utnyttet det til det fulle, sa Mickelson i pressekonferansen etter runden.

I en karriere overfylt av minneverdige øyeblikk, vil torsdagens 62. slag sannsynligvis være et av de slagene han kommer til å huske best.

– Det var en mulighet til å gjøre noe historisk. Å misse på den måten…sukker Mickelson uten å fullføre setningen.

Det er amerikansk dominans på toppen av leaderboardet etter første dag med hele åtte spillere blant topp-fire. 

Blant «de fire store» er Rory McIlroy best i gang på delt 22. plass (-2). Dustin Johnson og Jordan Spieth deler 55. plassen på par, mens Jason Day må ta til takke med 96. plass etter en skuffende runde på to over par.

Leaderboard