– Det dampet godt under topplokket halvveis i runden i dag. For å være ærlig mistet jeg huet, sier Kristian Krogh Johannessen til Norsk Golf.

Etter en høydramatisk avslutningsdag i NM trakk Krogh til slutt det lengste strået og vant turneringen med knappest mulige margin: med fire birdies på de fire siste hullene endte han 21 under par og slo Espen Kofstad med ett slag.

Det var det nok ikke mange som hadde sett for seg da det gjenstod en time av runden. Heller ikke Krogh.

(Artikkelen fortsetter under)

Kristian Krogh Johannessen kunne puste lettet ut etter å ha vunnet NM på høydramatisk vis. Her gratuleres han av bronsevinner Jarand Ekeland Arnøy. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

Forhåndsfavoritten Krogh var sikkerheten selv i tre runder på rad på Holtsmark GK, og tok med seg en tre slags ledelse til søndagen. Med to birdies på de seks første hullene var han tilsynelatende i cruise-kontroll også på sisterunden. 

Så begynte det plutselig å butte imot.

Les også: Celine Borge ble norgesmester – uten å ane det selv!

Putteren, som har vært Kroghs eneste svakhet hele uken, begynte nok en gang å stikke kjepper i hjulene for ham, og samtidig kom rutinerte Espen Kofstad bakfra i en forrykende fart.

Kofstad  startet sisterunden fem slag bak Krogh, men da han senket en birdie for å gå til -6 for dagen på hull 12, var han plutselig i delt ledelse med Krogh og øynet sin tredje kongepokal. Da fikk han blod på tann, og da han fulgte opp med nye birdies på hull 14 og 15, så han ut til å feste grepet om seieren med en ledelse på tre slag.

Jeg var veldig frustrert og slet med å komme meg ut av det

Kristian Krogh Johannessen

Idet han ga seg selv en god birdiemulighet på det neste hullet, blunket en strålende fornøyd Kofstad til Eurosports TV-kamera, vel vitende om tingenes tilstand.

Samtidig noen hull bak så Krogh Johannessen ut til å ville brekke hver eneste kølle i bagen.

– Det er lenge siden jeg har spilt turneringer, og enda lenger siden jeg har kjent på følelsen av å kjempe om seier. Men det var ikke nervene som tok meg. Jeg var bare veldig frustrert og slet med å komme meg ut av det, sier Krogh.

Kofstad fulgte på sin side opp med å forspille to potensielle matchballer på hull 16 og 17. På hull 18 fikk han en ny gyllen mulighet, men birdieputten for å sette ny banerekord på 63 slag og gå til 21 under par ble liggende på hullkanten – til Kofstad og publikums store frustrasjon.

– Det var jævlig kjipt da den siste putten ble liggende på hullkanten. Jeg følte at det var muligheten min til å vinne, sier Kofstad til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under)

Så nær var Espen Kofstads frustrerende birdieputt på hull 18. (Foto: Christian Døvle)

Nesten samtidig som Kofstad misset sin skjebnesvangre putt, kunne man høre Eurosport-kommentator Per Haugsrud rope i boksen 50 meter unna den 18. green. Nå begynte nemlig Krogh endelig å våkne til live.

Etter å ha rotet bort en god birdiesjans på hull 14 gjorde Krogh en sårt ettertrengt birdie på hull 15. Da han fulgte opp med å drive green på det 16. par 4-hullet og toputtet for birdie, vekket han håpet om seier til live igjen.

– Jeg begynte å frykte at jeg var ute av det, men etter at jeg drivet green på 16, visste jeg at det var to gode birdiemuligheter som ventet.

Det er ekstra tilfredsstillende å vinne når det satt så langt inne

Kristian Krogh Johannessen

Som sagt, så gjort. Krogh fulgte opp med å klistre innspillet på det 17. par 3-hullet helt inntil pinnen, og på det 18. hullet kunne han endelig avgjøre med å rulle i en metersputt for birdie etter å ha slått seg strålende inn med wedgen fra 50 meter.

– Det var utrolig deilig å avslutte med fire birdies på rappen. Jeg trodde ikke helt på det selv tidligere på back-nine. Men det er litt sånn hele turneringen har vært. Jeg har avsluttet alle rundene bra. Det er ekstra tilfredsstillende å vinne når det satt så langt inne, og spesielt siden jeg følte jeg kastet bort seieren i de to tidligere Norgescup-turneringene i sommer, sier Krogh, som også vant Garmin Minitour sammenlagt.

– Det føles bra. Jeg føler det er jeg som har spilt mest stabilt over de tre turneringene i sommer.

Men enda deiligere var det naturligvis endelig å kunne løfte kongepokalen for første gang. Sist gang Krogh deltok i NM, var på Tyrifjord i 2014. Da tapte han for Viktor Hovland, som skulle bli PGA Tour-stjernens gjennombruddsturnering på norsk jord.

– Nå har jeg blitt mobbet nok av kompisene mine for at jeg ikke har en kongepokal. Viktor har plaget meg etter at jeg tapte for ham i 2014, men det har vært spesielt ille siden i fjor etter at Kevin André Wright vant. Han har dyttet den pokalen opp i trynet vårt hele tiden. Men jeg skjønner ham godt, han har jo ikke vunnet noe annet! fleiper Krogh, tydelig fornøyd med å kunne erte kompisen tilbake igjen.

(Artikkelen fortsetter under)

Kristian Krogh Johannessen vant NM foran Espen Kofstad og Jarand Ekeland Arnøy. (Foto: Magnus Sveen/Norsk Golf)

Kroghs første profesjonelle seier kom i Nordic League på Holtsmark GK i 2015. Da satte han også banerekorden på 64 slag, som i ettertid har blitt tangert seks ganger, men aldri slått.

Krogh legger ikke skjul på at han hadde mye selvtillit på vei inn til ukens turnering.

– Jeg hadde mer tro på seier før denne uka enn jeg ville hatt på en annen norsk bane. Det er kult at NM arrangeres på en bane jeg liker og kjenner så godt, og krever et spill som passer meg bra.

At Krogh vinner til tross for en ganske begredelig uke på greenene, sier sitt om hvor imponerende det lange spillet hans har vært.

– Det er bare å gratulere Kristian. Han har spilt veldig solid. Han var sinnsykt bra med driveren og bra jernslag, slik han pleier. Det er hyggelig å se at spillet hans er i rute, sier Espen Kofstad.

Krogh sier han ikke har planlagt noen feiring i kveld, men vet i hvert fall at han nå skal unne seg noen rolige dager. Så gjenstår det å se hvordan resten av sesongen blir.

– Nå skal jeg kikke litt nærmere på hva jeg skal gjøre fremover i utlandet. Det begynner jo å åpne mer og mer. Jeg gleder meg til å komme i gang for fullt igjen, selv om ingen av oss vet helt når det blir, sier Krogh, som vanligvis konkurrerer på Challenge Tour, nivå to i Europa.

Bronsemedaljen i NM gikk til Jarand Ekeland Arnøy, som endte 18 under par. Deretter fulgte Andreas Halvorsen og Elias Bertheussen på delt fjerdeplass, 16 under par. Overraskelsen Philip Linberg Bondestad endte på sjetteplass alene, etterfulgt av Bård Skogen på 7.-plass (-13), Sebastian Eidsæther Syr og Rune Bøkeid på 8.-plass og Kristoffer Reitan, Mats Ege, Eirik Tage Johansen og Mats Heien på 10.-plass.

– – –

NB! Det ble også spilt norgesmesterskap for funksjonshemmede og døve parallelt med NM på Holtsmark. Fredrik Fjæraa vant foran André Toth og Stian Halvorsen i klassen for funksjonshemmede. Torkil Grindhaug Pettersen ble norgesmester for døve. 

Resultater NM 2020