Tirsdag var det klart for den største begivenheten i amerikansk collegegolf og en real David mot Goliat-duell da overraskelseslaget University of Arizona møtte USAs høyest rankede lag, University of Alabama, i finalen av Women’s National Championship.

– Jeg skal ikke lyve. Dette føltes som en umulig oppgave for seks måneder siden, sa en gråtkvalt Lauren Ianello, treneren til Sandra Nordaas og co, etter at hennes University of Arizona beseiret storfavoritten Alabama i en høydramatisk finale tirsdag, en begivenhet som ble kringkastet direkte på Golf Channel over hele USA.

Sandra Nordaas (Drøbak GK) sitt lag hadde frem til denne uken ikke hatt en særlig begivenhetsrik sesong å vise til, og de nærmest snublet seg til en plass i matchsluttspillet. I Regionals-kvalifiseringen for to uker siden endte de på en lite overbevisende tiendeplass og karret seg akkurat til en billett til Nationals-finalen. De kom de godt i gang med Nationals, men visnet mot slutten av de innledende slagspillsrundene og ble til slutt avhengig av en mirakuløs eagle fra Bianca Pagdanganan på det siste hullet for å karre til seg en topp-8-plassering og en plass i match-sluttspillet, etter å ha nesten rotet den bort med å gå totalt 17 over par på den siste kvalifiseringsdagen.

Men da sluttspillet kom våknet også Arizonas «wildcats» til liv. De slo førsteseedede UCLA i kvartfinalen, og fulgte opp med å slå Stanford i onsdagens semifinale. Her våknet også Sandra Nordaas etter å ha startet turneringen med 52.-plass individuelt i slagspillet og tap i åpningsmatchen mot UCLA. Mot Stanford møtte Nordaas formidabel motstand i nummer fire på verdens amatørranking, Albane Valenzuela, men Nordaas lot seg åpenbart ikke skremme. Nordaas, som selv er rangert som nummer 1010 i verden, filleristet Valbuena med 6&4-seier og bidro til et viktig poeng da laget ble klar for finalen. 

De siste par dagene har vært fantastiske. Det føltes som om vi skrudde på en bryter. Det er veldig gøy å ta trofeet tilbake. Nå skal trofeet bli i Arizona!

Sandra Nordaas

I tirsdagens finalematch mot Albama spilte Nordaas en sentral rolle igjen. Alabama kom raskest ut av portene og vant to av de tre første matchene, men Nordaas gjorde jobben mot Angelica Moresco, og Arizona utlignet til 2-2 sammenlagt.

Nordaas var tre opp med seks hull igjen å spille mot Moresco, men italieneren krympet forspranget til én opp etter en birdie på hull 17. Nordaas holdt imidlertid hodet kaldt på det avsluttende par 5-hullet, og med hvert sitt par kokte det til slutt ned til den siste matchen mellom Alabamas Lakarebe Abe og Haley Moore fra Arizona.

Det ble en nervepirrende affære som vekslet frem og tilbake. Moore ledet én opp før hull 18, men da Abe rullet i sin birdieputt, bar det ut i omspill. Der svarte Moore med å senke en birdieputt fra en halvannen meter, og dermed kunne laget hennes juble for sin første NCAA-tittel på 18 år – og lagets tredje noensinne.

– De siste par dagene har vært fantastiske. Det føltes som om vi skrudde på en bryter. Det er veldig gøy å ta trofeet tilbake. Nå skal trofeet bli i Arizona!, strålte Sandra Nordaas til golfweek.com etter at seieren var et faktum.

Dette er første gang et lag seedet som nummer 8 vinner NCAA-finalen.

(Artikkelen fortsetter under høydepunktene)

Nordaas er snart ferdig med sitt andre år på college. Hun var rangert som Norges beste amatørspiller for tre år siden, men det har vært mer stille rundt henne etter at hun begynte på college. Så langt denne sesongen har hun en gjennomsnittsscore på 76,3 slag. Tidligere i karrieren har hun imidlertid vist at hun er en spiller for de store anledningene: I 2015 vant hun blant annet Girls British Open Amateur Championship – Europas største jenteturnering.

Karoline Stormo (Kent State) og Marthe Wold (California) deltok også i NCAA-finalen i Oklahoma. De endte på henholdsvis 79.-plass og 73.-plass individuelt, mens Stormos lag ble slått ut i første runde av sluttspillet.

Allerede på fredag er det duket for ny NCAA-finale på Karsten Creek. Da er det gutta sin tur til å pegge opp, og Viktor Hovlands og Kristoffer Venturas Oklahoma State University er blant de store favorittene til å vinne på hjemmebane. Den turneringen spilles fra 25. til 30. mai.