Phil Mickelson tar med seg en ett slags ledelse til helgen i den 145. utgaven av The Open Championship. Dermed krympet luken i toppen med to slag for den 46 år gamle amerikaneren, som var bare noen smertefulle millimetere unna å sette ny majorrekord torsdag. 

Fredag utnyttet han de noe snillere værforholdene tidlig på dagen. Med en runde på to under par ligger han nå minus ti sammenlagt. Han jakter karrierens sjette majortriumf og hans første seier siden 2013, da han vant The Open Championship på Muirfield to timer lenger øst.

– Jeg elsker utfordringen med dette været og disse elementene. Jeg synes det var en god oppfølgingsrunde etter å ha gått så lavt i går. Nok en gang var det en runde uten noe stress. Jeg gjorde en eller to dårlige svinger som førte til bogeys. Men stort sett klarte jeg å holde ballen i spill og spille bekymringsløs golf, sier Mickelson.

Mickelson sier det var på Royal Troon han knakk «links-koden» under The Open for tolv år siden.

– Det var her jeg sluttet å forsøke å overvinne golfbanen, men heller aksepterte at man må spille banen slik den er designet. Ikke forsøke å spille den på en ny, bedre måte.

– Det er fortsatt mye arbeid som gjenstår. Vi er bare halvveis i turneringen, men det er definitivt ingenting jeg ønsker meg mer enn å vinne enda en Claret Jug, konstaterer «Lefty».

Skulle han holde hele løpet ut og vinne på søndag, vil han bli tidenes nest eldste majorvinner. Jack Nicklaus var fem måneder eldre da han vant The Masters i 1986.

(Artikkelen fortsetter under)

Phil Mickelson har all grunn til å være fornøyd med spillet så langt. (Foto: Getty Images)

Sanden på vei ut av timeglasset for Stenson

Det var Henrik Stenson som stod for dagens prestasjon på Royal Troon. På en dag der bare ti av feltets 154 spillere kom seg på 60-tallet, gikk svensken på 65 slag (-6).

– Målet mitt var å blande meg i toppen. Jeg har oppnådd det målet halvveis i turneringen. Det er fortsatt 27 hull igjen å spille før det virkelig drar seg til. Jeg har ikke vært i tetstriden i de seks siste majorene, så det var et viktig mål for meg å gi meg selv muligheten. «So far, so good», sa Stenson i pressekonferansen etter runden.

Stenson, som rundet 40 år for tre måneder siden, sier han nå er i en alder hvor han må utnytte de mulighetene han får i majorer.

– Jeg vet at jeg ikke kommer til å spille i disse turneringene for evig og alltid. Jeg har ikke 50 forsøk igjen. Jeg har kanskje et dusin eller 15 igjen å spille, sier Stenson.

Ett år eldre Søren Kjeldsen på plassen bak ham vet iallfall hvordan man skal manøvrere seg rundt på en linksbane. Dansken vant Irish Open på Royal County Down i Nord-Irland i fjor, og deler nå tredjeplassen (-7) sammen med Keegan Bradley. Nå føler han seg klar for en majorseier. I april endte han på syvendeplass i The Masters.

– Jeg hadde et par tunge år der jeg virkelig, virkelig slet. Jeg hadde noen svingproblemer jeg slet med å finne ut av, og når man blir 40 har man definitivt hørt historien om de som runder 40 og karrieren begynner å gå rake veien nedover. Etter å ha kommet tilbake fra å føle meg så svak til å vinne i Irland og spille veldig bra i fjor, føler jeg at ingenting kan skremme meg noe mer, sa Kjeldsen etter den bogeyfrie andrerunden på 68 slag.

– Jeg vant den mentale kampen mot meg selv, og det var en tøffere kamp å vinne enn mot noen annen spiller.

Leaderboard The Open

1. Phil Mickelson -10

2 Henrik Stenson -9

T3 Søren Kjeldsen -7

T3 Keegan Bradley -7

5 Zach Johnson -5

T6 Tony Finau -4

T6 Bill Haas -4

T6 Chart Schwarzer -4

T6 Andrew Johnston -4

T6 Sergio Garcia -4

– – –

T15 Dustin Johnson -2

T15 Rory McIlroy -2

T41 Jason Day +1

T67 Jordan Spieth +4

Leaderboard