Vi har sett det tidligere. Den rødglødende putteren. De laserpresise innspillene. Utslagene som prikker fairwayen gang etter gang. Og den selvsikre gangen.

Jordan Spieth har vært stabiliteten selv så langt på Royal Birkdale, og amerikaneren leder nå med tre slag over Matt Kuchar før siste runde, takket være ukas andre 65-runde lørdag.

Han måtte likevel finne seg i å dele hovedrollen lørdag, etter at sør-afrikaneren Branden Grace tidligere på dagen leverte en drømmerunde på åtte under par og major-historiens første runde på 62 slag.

31 ganger tidligere har noen gått en major-runde på 63 slag, men nå kan Grace skryte av å være den som har gått lavest. Slik så scorekortet ut:

Utrolig nok visste ikke Grace at han hadde slått rekorden da han hullet ut for par på hull 18.

– Det var en spesiell dag. Men jeg hadde ingen anelse om at det var den laveste runden. Jeg var i sonen og fokuserte bare på å avslutte runden uten bogey.

Etter en fredagsrunde i tøft vær der feltet fikk juling av Royal Birkdale, slo spillerne tilbake i lørdagens langt snillere forhold. På starten av dagen meldte The Golf Channels nyervervede kommentator Jim «Bones Mackay», Phil Mickelsons tidligere caddie, at vi kanskje kunne få se tidenes første 62-runde i dag, og det tok ikke mange timer før Grace oppfylte spådommen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Branden Grace leverte major-historiens laveste score lørdag. (Foto: Getty Images)

Spillerne rullet i birdies fra øst og vest, og Grace sin 62-runde var «bare» 6,7 slag bedre enn feltets snittscore. Til sammenligning var Henrik Stensons avslutningsrunde på 63 slag i The Open i fjor 9,8 slag bedre enn feltets gjennomsnitt den dagen.

Da Grace kom inn i klubbhuset, var han bare ett slag bak Jordan Spieth, som akkurat skulle til å slå ut. Da dagen var omme, befant han seg plutselig syv slag bak.

– Jeg er ekstremt fornøyd. Jeg kunne ikke spurt om så mye mer enn dette, sa Jordan Spieth etter å ha gått en bogeyfri runde på fem under par lørdag og festet grepet om «The Claret Jug».

Vinner han på søndag, gjenstår bare PGA Championship i major-samlingen hans.

For 15 måneder siden rotet Spieth bort seieren i The Masters etter å ha slått to baller i samme vannhinder i innspurten av turneringen. Han tror slike opplevelser har gjort ham bedre rustet til å takle det enorme presset som venter søndag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jordan Spieth og Matt Kuchar koser seg i lederball på Royal Birkdale. (Foto: Getty Images)

– Jeg har vært gjennom mye. Jeg forstår at ledelser kan forsvinne raskt, og jeg vet også hvordan man spiller med en ledelse. Hvis jeg ikke vinner i morgen, har det ikke noe med den dagen på Augusta å gjøre. Da er det fordi noen andre har spilt veldig bra, eller at jeg selv ikke har spilt bra nok. Og hvis jeg vinner, har det heller ikke noe med den dagen å gjøre, sier Spieth, som sier at det er en helt spesiell følelse å lede en major før siste runde.

– Det er vanskeligere å sove med ledelsen enn når man er like bak. Man kan se for seg avslutningsstreken, og man kontrollerer sin egen skjebne. Det er en stor vekt å bære på skuldrene sammenlignet med å være i angrepsposisjon. Men jeg ville ikke hatt det noe annerledes. I morgen har jeg muligheten til å gjøre det til en veldig spesiell dag, og jeg gleder meg veldig, smiler Spieth.

Spieth har vunnet fire ganger siden Masters i 2016, inkludert nylig i Travelers Championship. Søndag kan han bli den nest yngste spilleren med tre majors, kun slått av Jack Nicklaus. Tiger Woods var 24 år gammel da han vant sin tredje (og fjerde og femte) major.

Spieth har for øvrig vunnet åtte av de ni gangene han har ledet en turnering før siste runde. Matt Kuchar, som ligger tre slag bak, har dermed en formidabel oppgave foran seg i jakten på sin første majorseier.

Se høydepunktene fra dag 3 under.

 

Topp-10

1. Jordan Spieth -11

2. Matt Kuchar -8

T3. Austin Connelly -5

T3. Brooks Koepka -5

T5. Branden Grace -4

T5. Hideki Matsuyama -4

T7. Dustin Johnson -3

T7. Henrik Stenson -3

T7. Chan Kim -3

T7. Rafael Cabrera Bello -3

 

Leaderboard