(Følg utviklingen i turneringen i lenken under)

Leaderboard

– – –

Fra torsdag

Uvær kan stoppe fredagens NM-runde

Scorene i NM? De kom i bakgrunnen. Da norgesmesterskapet begynte på Sola torsdag, snakket alle om været som er i vente. Etter tørkesommeren på Østlandet opplever Sola Golfklubb det paradoksale at fredagens NM-runde kan bli avlyst.

Allerede i morgentimene torsdag var oppmerksomheten flyttet fra spillet til værmelding – i alle fall for turneringskomiteen.

– Vi har diskutert minst ti forskjellige scenarier, sier turneringsansvalig Thomas Vesteraas i Norges Golfforbund.

– Det som er klart, er at vi ikke kan ha en cut før vi har spilt 36 hull, og vi kan heller ikke kåre en norgesmester før vi har spilt minst 36 hull. Men vi starter som planlagt fredag morgen, klargjør Vesteraas, som vil være på plass klokken 06.30 for å sjekke forholdene og de oppdaterte værmeldingene.

Les også: – Fantastiske forhold, men mye regn i vente

Torsdagens åpningsrunde gikk i lettskyet vær, ispedd noen få regndråper og moderat vind. Fredag varsler imidlertid yr.no nærmest badeland på Sola. Mellom klokken 6 og 12 er det spådd 16,7 – 29,2 millimeter regn. De neste seks timene er det varslet “bare” 1,6 – 3,5 millimeter, men til gjengjeld øker vinden til 10 meter per sekund (redusert fra stiv kuling).

Storm.no varslet en stund opptil 19 meter i sekundet, men modererte varselet torsdag kveld. Blir det 20 meter per sekund i kastene, betyr at det er det like før ballen begynner å flytte seg på greenen – og da kan man ikke spille.

Thomas Vesteraas er opptatt av alle skal ha mest mulig like forhold. Det blir det ikke hvis noen skal gå i monsunregn og vind, mens andre bare får noen få drypp.

Under onsdagens innspilling fikk arrangøren en liten pekepinn på hva banen tåler av vann. Da kom det 20 millimeter på en halv time! Den uttørkede jorden hadde imidlertid en like bra sugeevne som journalistene på Tostrupkjelleren i gamle dager.

Hva så med det sportslige i et NM med et B-preg? Ingen av Norges beste proffer deltar hverken i dame- eller herreklassen, slik det etter hvert er blitt i norgesmesterskapet. På amatørsiden er derimot flere av de beste spillerne på jentesiden på plass.

Tomine Bjerkelo fra arrangørklubben Sola har imidlertid planer om å bli en av de beste. Første dag gikk hun en over par og sa seg tålelig fornøyd med sjetteplassen.

– Det var en stabil runde uten en eneste miss, og da er jeg halvveis fornøyd, sier Tomine, som går nest siste år på NTG Wang i Stavanger. Neste år er planen å dra på college i USA.

– Planen er først og fremst å få en utdannelse, men samtidig er jeg interessert i å se hvor langt jeg kan gå med golfen.

– Ambisjonene i NM?

– Medalje! Men det blir tøff konkurranse fra collegejentene. Uansett, det er gøy med NM på hjemmebane, sier Rogalands-jenta, som måtte registrere at tvillingsøster Thea havnet lenger bak i køen. To dobbeltbogeyer kostet en del plasser på resultatlisten da førsterunen endte på seks over par.

– Målet var å spille på handicapet (0,6), så jeg var to slag bak (etter slopen), oppsummerer Thea, som kan få en travel søndag med mor og far. NM-avslutningen er beregnet til klokken 15. Klokken 17 går flyet fra Sola til storturneringen British Girls! 

Tomine gikk i ball med Karoline Stormo fra Arendal, som tok ledelsen med en 69-runde – tre under par. Ett slag bak følger en av favorittene, Marthe Wold fra Stavanger, mens Tina Mazarino fra Kjekstad og Maria Tønnessen fra Grimstad gikk en under par.

I herreklassen var Markus Braadlie fra Miklagard som en av de største favorittene på papiret, men 19-åringen gikk på to over par, og det holdt bare til delt 22. plass.

– Det var litt rustent. Jeg slet med jernspillet, hadde et par store misser og et par treputter, oppsummerer Braadlie, som ligger syv slag bak Magnus Pedersen fra Moss & Rygge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Favoritten Markus Braadlie måtte tåle en førsterunde på to over par og har syv slag å ta inn på ledermannen. (Foto: Arne Hole) 

Pedersen gjorde en eagle, seks birdier og med bare tre bogeyer ble det en 67-runde. Dermed har han to slags ledelse på Jonas Sellæg Aulie fra Oslo og Kevin André Wright fra Miklagard. Men Braadlie har ikke gitt opp.

– Det er mye golf igjen å spille, sier 19-åringen, som spiller sin siste turnering i Norge på en stund. Om en uke skriver han seg inn på Texas Tech og begynner collegelivet.

Nå venter alle spent på fredagens forhold. Hvis det blir spill, kan det hende at de som går ut med paraply bør varsle tårnet på Sola flyplass.

Leaderboard