De siste tre ukene er det første av tre kvalifiseringssteg til neste års europatour gått av stabelen rundt omkring i Europa. Førstesteget spilles totalt over åtte baner, og denne uken spiller Kristian Krogh Johannessen (Drammen GK) og Anders Borger Kristiansen (Borregaard GK) i den aller siste av dem på Frilford Heath utenfor Oxford i England.

Krogh kom greit i gang med turneringen med runder på 72 og 71 slag tirsdag og onsdag, og lå på dette tidspunktet oppe på 17.-plass, innenfor topp-20-plasseringen som sikrer avansement til andresteget i starten av november. Dessverre gikk han torsdagens runde på 74 slag, to over par, og med +1 sammenlagt ligger han nå på 31.-plass. Dermed har han to slag opp til den foreløpige kvalifiseringsgrensen før siste runde.

Krogh har slitt på Challenge Tour denne sesongen, og hvis det ikke går veien i kvalifiseringen, må han ta turen tilbake til Nordic League neste sesong.

Anders Borger Kristiansen deler 58.-plassen i England på seks over par, og er avhengig av en kanonrunde for å ha håp om avansement.

Q-School har vært en nitrist affære så langt sett med norske øyne. Av de ni nordmennene som har stilt opp, har ingen av dem klart å avansere. Aksel K. Olsen, Christian Aronsen, Elias Bertheussen, Anders Ellingsberg og Vetle Marøy røk ut for tre uker siden. Uken etter kom Henrik Bjørnstad og Jarand Ekeland Arnøy til kort, mens forrige uke var det Torbjørn Johansen og Kevin André Wright som måtte reise slukøret hjem.

Det betyr imidlertid ikke at alt håp er ute med tanke på å få en norsk representant på europatouren neste år. Jarand Ekeland Arnøy er allerede klar for andresteget etter sitt strålende spill på Challenge Tour de siste ukene. Eirik Tage Johansen og Espen Kofstad er også ventet å stille til start i andresteget, som de begge er automatisk kvalifisert til.

Kofstad får sannsynligvis «medical exemption» etter å ha vært borte hele sesongen med skade, og vil dermed være sikret europatourspill neste år uansett, men i Q-School vil han få mulighet til å forbedre kategorien sin.