Det er mye på spill for Jarand Ekeland Arnøy (Fana GK) i denne ukens finale av europatour-kvalifiseringen på Lumine GC i Spania: hvis han ikke klarer cuten etter fire runder (topp-75), må han belage seg på en ny sesong i Nordic League – divisjon 3 i Europa.

Dermed spilte han med kniven på strupen under søndagens tredje runde, der han hadde delt 126.-plass som utgangspunkt etter runder på 72 og 74 slag. Da han trengte det som mest, slo han knallhardt tilbake med en tredjerunde på 65 slag (-6) på Lumines Lakes Course, som sendte ham hele 81 plasser oppover leaderboardet til delt 45.-plass (-3).

Nå er han ikke bare på riktig side av cutgrensen: etter halvspilt turnering er han bare tre slag bak topp-25-plasseringen som vil gi arbeidstillatelse på europatouren i 2020.

Uavhengig av hvordan det måtte gå med Arnøy på mandag, har han mulighet til å skaffe seg Challenge Tour-kortet for 2020 selv hvis han ikke skulle klare cuten. Det forutsetter imidlertid at en av spillerne som endte over ham på poenglisten i årets Nordic League, klarer en topp-25-plassering i finalen og sikrer europatour-kortet.

De aktuelle spillerene er islendingen Gudmundur Kristjansson og danske Nicolai Kristensen, som for øyeblikket ligger nede på 82.- og 137.-plass. Det ser med andre ord ut til at Arnøy er avhengig av å styre sin egen skjebne.

Mens Arnøy kjemper om opprykk, er både Eirik Tage Johansen (Sola GK) og Kristoffer Reitan (Oslo GK) allerede sikret minst Challenge Tour-spill neste år. Søndag falt Tage åtte plasser til delt 61.-plass (-2) med en runde på par på Hills Course, fire slag bak topp-25. Tage har for øvrig kommet seg gjennom det trange nåløyet i q-school-finalen hele fire ganger tidligere i karrieren, men sist gang han spilte på europatouren, var i 2011.

For Kristoffer Reitan ble det en tung dag på jobb søndag med en runde på to over par på Hills. Han falt 44 plasser til delt 87.-plass, og må nå kjempe hardt for å få med seg de to siste rundene.

Dersom verken Arnøy, Tage eller Reitan lykkes i å skaffe seg europatour-kortet i q-school-finalen, betyr det at det kan bli hele seks nordmenn med fast plass på Challenge Tour i 2020. Tidligere i høst rykket Elias Bertheussen opp til Challenge Tour etter sin tredjeplass på Nordic Leagues poengliste, mens Kristian Krogh Johannessen og Espen Kofstad har på sin side rykket ned fra europatouren, hvor de har spilt sammen med Reitan i årets sesong.

Leaderboard q-school-finalen