Tre norske jenter kjemper om å få spille på LPGA Tour fra neste sesong. Q-school-finalen går over fem dager i Daytona Beach i Florida, og konkurransen er knallhard for Caroline Martens, Marita Engzelius og Caroline Westrup.

– Det var en slitsom dag, sier Marita Engzelius etter å ha gått førsterunden på 75 slag, tre over par.

–Jeg fant aldri flyten, men har fått gjennomført en bra treningsøkt etter runden og håper at jeg ta det ut på banen i morgen.

Engzelius ligger på en 119. plass etter første dag.

Westrup beste norske

Caroline Westrup ligger best an av de norske jentene etter åpningsdagen. Bærumsjenta ligger ett slag over par, på en delt 79. plass.

– Caroline spilte bra fra tee til green på de hullene jeg fulgte henne, sier Jonas Lilja til Norsk Golf. Hun gjorde to tre-putter ganske tidlig på runden, noe som gjorde at hun ble litt for passiv på greenene i fortsettelsen, og da fikk hun aldri i birdiene.

Caroline Martens hadde en god runde på gang helt til en trippelbogey på hull 10 (banens hull 1, red.anm.) ødela runden.

– Hun har vært veldig bra fra tee i dag, og synes selv at spillet var helt ok, sier Lilja. Med et par greentreff til i morgen kan scoren bli riktig bra, tror svensken.

Trykket stemning

Det er en spesiell stemning under slike turneringer, det merket også Lilja denne onsdagen.
– Det er alltid litt spesielt under en slik kvalifisering. Jeg må si at jeg er imponert over de som går -7 på Hills-banen som de norske jentene spilte i dag. Det viser at det er mange meget gode golfspillere på plass! Det er mange hull igjen å spille innen dette er avgjort, men i morgen gjelder det virkelig å ta tak i det neste slaget hele tiden, avslutter Lilja.

De 20 beste ved endt turnering vil sikre seg LPGA-kortet for 2016. 

– – –

Før turneringen

Finalen av Q-School-kvalifiseringen spilles fra onsdag til søndag, der de 20 beste av totalt 157 spillere etter fem runder sikrer LPGA-kortet for 2016. I tillegg vil de som ender fra 21 til 45 på resultatlisten kunne spille noen få turneringer i 2016. 

For første gang stiller Norge med hele tre spillere i finalen: Team Norway-trioen Marita Engzelius, Caroline Martens og Caroline Westrup.

Turneringen spilles som vanlig på Daytona Beach i Florida på LPGA Internationals to baner Jones og Hills Course. 

Marita Engzelius kan vise til god form den siste tiden. Nylig endte hun på andreplass i pre-kvalet til Ladies European Tour-kvalifiseringen, og sikret seg en billett til finalen i Marokko om to uker. Hun har også gode minner fra LPGA-kvalet. I 2012 endte hun på 24. plass i finalen, noe som ga henne Symetra Tour-kortet, samt noen starter i det gode selskap på LPGA Tour. Uavhengig av hvordan det går denne uken – eller i LET-kvalifiseringen senere denne måneden – er Engzelius sikret Symetra Tour-kortet i 2016.

Caroline Westrup har i likhet med Engzelius tilbrakt 2015-sesongen på Symetra Tour. Det endte med en godkjent 18. plass på pengelisten. Westrup har erfaring fra LPGA Tour fra tidligere, uten at hun har tatt spesielt godt vare på de mulighetene. Westrup var godt posisjonert på 17. plass før avslutningsrunden av fjorårets Q-School-finale, men kollapset med en 78-runde da det gjaldt som mest.

Dette blir Caroline Martens´ første opptreden i den amerikanske Q-School-finalen. Uavhengig av hva som skjer i Florida er hun garantert spill på Ladies European Tour neste år.