(Oppdatert fredag: Kristoffer Ventura misset dessverre cuten med en totalscore på én over par)

– – –

Mens store deler av Golf-Norge har øynene rettet mot Viktor Hovlands imponerende prestasjoner på PGA-touren denne sommeren, er det for tiden hans tidligere lagkamerat ved Oklahoma State University, Kristoffer Ventura, som har størst sannsynlighet for å bli PGA Tour-spiller neste sesong.

Etter å ha startet årets sesong nærmest på bar bakke og uten noen ordentlig kategori på Korn Ferry Tour* (nivået under PGA Tour), har han klart å gjøre det meste ut av de mulighetene han har fått. Med en seier og tredjeplass i løpet av den siste måneden har 24-åringen plutselig hoppet opp til 21.-plass på tourens pengeliste.

Det er de 25 beste ved sesongslutt som sikrer opprykk til PGA-touren, og medregnet ukens turnering er det nå bare fem turneringer igjen av årets sesong. Det er den beste sjansen en nordmann har til å spille fast på touren siden Henrik Bjørnstad konkurrerte på PGA Tour i 2010.

Bare noen dager etter å ha misset cuten i New York søker Ventura nå revansj TPC Colorado Championship. Der gjør han lurt i å drikke litt ekstra Møllers Tran i forkant av turneringen. 

Banen er nemlig vanvittige 7307 meter lang, rett i underkant av 8000 yards. For å sette det i perspektiv er det en halv kilometer lenger enn lengden på Miklagard GK under deres årlige «Monster-turnering» fra bakerste tee, der enkelte utslag er provisoriske og flyttet enda lenger bak.

Det er også nesten 300 meter lenger enn hvordan Erin Hills var satt opp i 2017 – tidenes lengste U.S. Open-bane.

Hull 13 på TPC Colorado bidrar med nesten ti prosent av banens totallengde alene. Hullet måler utrolige 707 meter, men har likevel status som par 5-hull. Nå hører det med til historien av golfbanen ligger på 1550 meters høyde, noe som gjør at ballen flyr lenger i den tynne luften. Ifølge golf.com betyr det at banen i praksis spilles nærmere 6400 meter.

Men banen blir ikke noe lettere å spasere av den grunn.

Dersom man kommer seg helskinnet gjennom monsterlange hull 13, er det ikke akkurat en pustepause som venter spillerne på det neste hullet. Hull 14 er et par 3 hull på 251 meter!

Etter hvert som slaglengdene på touren har blitt stadig lengre, har også lengdene på golfbanene økt. Mens norske golfbaner i mindre grad har vært berørt av utviklingen, pågår debatten i USA om hvorvidt de stadig økende slaglengdene blant elitespillere ødelegger mye av den tradisjonelle golfbanearkitekturen.

Golf Channels frittalende ekspertkommentator Brandel Chamblee har tidligere tatt til orde for at baner på 8000 yards bør bli den nye normen i U.S. Open, mens Sports Illustrateds velrennomerte reporter Alan Shipnuck går enda lenger og sier tour-banene bør være nærmere 9000 yards (8226 meter!) hvis det skal innebære en ordentlig test for tourspillerne med lange jern inn på flere av hullene og tre-slags-par 5-hull.

Følg utviklingen i Colorado her. Kristoffer Ventura tar fatt på førsterunden klokken 15.23 norsk tid torsdag.

(NB! Dersom Kristoffer Ventura skulle falle utenfor topp-25 på Korn Ferry Tours pengeliste ved sesongslutt, får han en ny mulighet til å spille om PGA Tour-kortet i Korn Ferry Finals i august og september, der de 25 beste spillerne totalt på tre turneringer rykker opp. Viktor Hovland er også klar for dette sluttspillet.)

– – –

*Korn Ferry Tour er det nye navnet på touren som frem til for noen uker siden het Web.com Tour