2010.

Det var sist gang Golf-Norge hadde gleden av å følge en av våre spillere på verdens gjeveste golftour.

Siden Henrik Bjørnstad la golfkøllene på hylla, har det vært glissent i toppen i norsk herregolf, men etter årelang tørketid er det nå endelig i ferd med å løsne for fullt.

Med tre norske spillere på europatouren i 2019 og to fremadstormende stjerner i USA i Viktor Hovland og Kristoffer Ventura begynner norske golfentusiaster nå å få grunn til å juble høyere enn noen gang.

(Les også: – En sykt spennende fremtid i vente)

Søndag kveld spilte Kristoffer Ventura seg til en fast plass på PGA-touren neste sesong, da han holdt hodet kaldt i lederball og vant Korn Ferry Tour-turneringen Pinnacle Bank Championship i Nebraska.

– Det er helt utrolig. Jeg er henrykt. Hvem vet hvor lang tid det kommer å ta før dette synker inn. Jeg er veldig glad og stolt av alle som har vært involvert i dette. Jeg kan ikke vente med å spille på PGA-touren, sa Ventura da han møtte pressen etter runden.

(Artikkelen fortsetter under)

Kristoffer Ventura med beviset på at han har vunnet sin andre Korn Ferry Tour-turnering for året og samtidig sikret en plass på PGA-touren. (Foto: Getty Images)

Med en avsluttende runde på 70 slag (-1), bestående av tre birdies, to bogeys og 13 par, endte han 16 under par sammenlagt, to slag foran amerikanerne Andres Gonzalez og Chad Ramey.

Det løfter ham opp til en knallsterk sjetteplass på tourens poengliste. Med bare tre turneringer igjen av årets sesong er Ventura nå garantert den viktige topp-25-plasseringen på Korn Ferry Tours poengliste som gir PGA Tour-arbeidstillatelse i 2020.

Det har han klart på bare en brøkdel av antallet turneringer som Korn Ferry Tour-spillerne vanligvis bruker på å skaffe seg en plass på PGA-touren.

Ventura blir nå tidenes yngste norske spiller med fast kategori på PGA-touren, to måneder yngre enn det Henrik Bjørnstad var, da han kvalifiserte seg for første gang i 2006.

 

 

Seieren løfter Ventura opp til 189.-plass på den offisielle verdensrankingen – hele 980 plasser over der han startet året! 

Det er den nest beste plasseringen en norsk herrespiller har hatt, ni plasser bak Espen Kofstads plassering da han vant Challenge Tour i 2012. Henrik Bjørnstads beste plassering var en 194.-plass.

28 plasser bak Ventura følger Viktor Hovland på rankingen, og duoen er nå i førersetet med tanke på å representere Norge i OL i Tokyo neste år.

Lang vei

Ventura startet 2019 nærmest på bar bakke og uten en ordentlig tour-kategori etter at fjoråret ble avsluttet på verst tenkelig vis.

For et år siden kloret han seg gjennom pre-kvalifiseringen, førstesteget, andresteget og hele veien til finalesteget av Web.com Tour-kvaliken (nå Korn Ferry Tour), i håp om å spille seg til en fast plass på nivå to i USA.

Det virket så fjernt (å bli PGA Tour-spiller), men litt etter litt begynte jeg å bygge opp selvtilliten

Kristoffer Ventura

Finalen ble imidlertid ødelagt av en hasteoperasjon av en betent blindtarm uken før turneringen startet.

Ventura bet likevel tennene sammen og klarte utrolig nok å gjennomføre turneringen, men utfallet ble ikke uventet en plassering nær bunnen av resultatlisten.

Dermed hadde han en nærmest verdiløs kategori på årets Korn Ferry Tour, og startet derfor året med å konkurrere i diverse minitour-turneringer i USA, hvor han spilte på seg selvtillit ved å vinne et par turneringer. 

Ved hjelp av noen sponsorinvitasjoner og mandagskvalifiseringer på Korn Ferry Tour har han siden klart å gjøre det meste ut av de få mulighetene han har fått.

Vendepunktet i årets sesong kom da han endte på tredjeplass i BMW Charity Pro-Am i juni. Den sørget for at han ville få et fullt turneringsprogram på Korn Ferry Tour resten av sesongen.

Bare et par uker senere fulgte han opp med sin første seier i Utah Championship, og denne helgen gjorde han drømmesommeren komplett med å sikre PGA Tour-kortet en måned før sesongen fullføres.

Ikke dårlig for en som bare hadde håpet på å klare å spille seg til en fast Korn Ferry Tour-plass i løpet av året!

– Jeg er beviset på hvor raskt man kan komme seg på PGA-touren. Mentaliteten min under sesongen var å være klar. Jeg var forberedt på at det kunne bli en to-tre års reise. Da jeg innså det, begynte det å skje raskt for meg, sier Ventura.

– Dette betyr alt for meg. Det virket så fjernt (å bli PGA Tour-spiller), men litt etter litt begynte jeg å bygge opp selvtilliten. Å være her på PGA-touren nå er utrolig.

– Det har vært en berg-og-dalbane-tur. (…) Året har gått veldig fort, men det føles som om det har vart i tre-fire år, konstaterer Ventura.

 

Stort talent fra ung alder

Selv om det har vært andre navn som har fått mer oppmerksomhet de siste par årene, var det Kristoffer Ventura som ble regnet som Norges største golftalent i juniortiden.

Norsk-mexicaneren var ikke bare Norges beste unge spiller, men også en av de beste juniorene i hele Europa.

(Artikkelen fortsetter under)

Kristoffer Ventura som ung og lovende spiller. Her får han hjelp av Tiger Woods med grepet under en «clinic» fra den tidligere verdenseneren på starten av 2000-tallet. (Foto: Privat)

Team Norway-trener Niklas Diethelm har tidligere beskrevet Ventura som ledestjernen blant de andre norske spillerne i Golf-Norges «gylne generasjon» under oppveksten.

– Gjennom Kristoffer fikk de andre spillerne førstehåndserfaring med hva nivået til de beste juniorene internasjonalt er. Da vi tok sølv i lag-EM i Skottland i 2013, ble det vår første bekreftelse på at vi var virkelig gode, sa Diethelm til Norsk Golf tidligere i år.

(Artikkelen fortsetter under)

Viktor Hovland og Kristoffer Ventura sammen på pallen da Hovland vant NM på Tyrifjord i 2014. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

EM-uken i Skottland var for øvrig den samme uken hvor Venturas fremtidige collegelagkamerat Viktor Hovland ble oppdaget av Oklahoma State University

Nå venter Golf-Norge i spenning på om Ventura får selskap av sin tidligere lagkamerat på PGA-touren neste sesong.

Det kommer til å bli avgjort i august og september i de tre sluttspillsturneringene Korn Ferry Tour Finals (med mindre Hovland ender på andreplass i PGA Tours sesongfinale Wyndham Championship 4. august).

I Korn Ferry Tour Finals er det de 25 beste spillerne sammenlagt på tre turneringer som blir PGA Tour-spillere neste år. Ventura kommer også til å delta i dette sluttspillet i et forsøk på å forbedre sin kategori ytterligere.

Det er de 25 beste spillerne på Korn Ferry Tours poengliste og de 25 beste i Korn Ferry Tour Finals som blir PGA Tour-spillere i 2020.

Spilleren på førsteplass på Korn Ferry-poenglisten vil få den beste PGA Tour-kategorien i 2020, vinneren av Korn Ferry Finals vil få den nest beste kategorien, andremann på poenglisten får den tredje beste kategorien, andremann i Finals vil få den fjerde beste kategorien, og så videre.

Uavhengig av hvordan det skulle gå for Ventura i Finals-sluttspillet, er han uansett sikret et velfylt turneringsprogram på PGA-touren.

Golfsesongen 2020 kan ikke komme raskt nok.

 

 

 

 

 

Resultater

– – –

Les også: En dag med Ventura på Oklahoma State