Mens høstens Q-School i Europa er en kvalifisering direkte til den øverste divisjonen European Tour, er nåløyet i toppen i USA så trangt at kvalifiseringen kun gir mulighet til arbeidstillatelse på nivå 2 på Web.com Tour.

Det var gjennom denne touren at Henrik Bjørnstad spilte seg til PGA Tour-kortet i 2009 (den gang under navnet Nationwide Tour), men siden den gang har det ikke vært en eneste nordmann med faste spillerettigheter på Web.com Tour.

Det forsøker Kristoffer Ventura nå å gjøre noe med, og før siste runde av andresteget i McKinney i Texas ligger 23-åringen fra Oslo GK an til en plass i finalen.

Ventura startet torsdagen nede på 37.-plass på leaderboardet, men hoppet helt opp til delt 9.-plass med en imponerende bogeyfri tredjerunde på seks under par. Den bestod av fire birdies, en eagle og resten par, og med ni under par sammenlagt i turneringen har han i skrivende stund tre slag ned til feil side av kvalifiseringsgrensen, som er satt ved de 19 beste og like.

Spillet på TPC Craig Ranch ble imidlertid avbrutt tidlig fredag, og store deler av feltet har bare registrert scorene sine for halve runden så langt. (Leaderboard)

Ventura avsluttet et fire år langt vellykket collegeopphold på Oklahoma State University i sommer, og har siden den gang fått prøve seg i en rekke store turneringer. Han har spilt to PGA Tour-turneringer, senest i Las Vegas forrige uke, men misset dessverre cuten i begge av dem. På Challenge Tour i Europa rakk han imidlertid å bokføre to topp-10-plasseringer på de syv turneringene han spilte.

(Artikkelen fortsetter under)

Andreas Halvorsen trenger en kanonrunde på fredag. (Foto: Getty Images)

Kristoffer Ventura er ikke den eneste nordmannen som er i aksjon i Q-School denne uken. Andreas Halvorsen (Larvik GK), som har tilbragt de siste sesongene på den latinamerikanske PGA-touren, deler 41.-plassen i kvalifiseringen som spilles på Southern Hills Plantation Club i Brooksville i Florida.

Med -5 sammenlagt har han fem slag opp til de 18 beste som går videre til finalen, og han blir avhengig av en knallrunde på fredag for å ha håp om å komme seg videre. (Leaderboard)

Halvorsen har hatt jevn progresjon på PGA Tour Latinoamerica denne sesongen, og han ligger for øyeblikket på 20.-plass på tourens pengeliste. Her er det de fem beste ved sesongslutt som får Web.com Tour-kortet for 2019, og Halvorsen blir nå avhengig av topplasseringer i de to gjenstående turneringene i år for å klatre hele veien opp dit.

Finalen av Web.com Tour Q-School spilles i Chandler i Arizona fra 6. til 9. desember. Alle spillerne som kommer seg til finalen, får en eller annen form for kategori på touren neste år, mens topp-45 får full status den første halvdel av 2019-sesongen.