Slik velger du riktig wedge til ditt spill

Wedger som før bare var tilgjengelig for tourspillerne, selges nå til alle. Det gjør det mulig for deg å velge en wedge som er som skreddersydd for ditt spill, men det har også sine utfordringer.

Publisert

Alle som kjenner meg, vet at wedger er mine favorittkøller å jobbe med. Det å slipe, forme og stemple wedger var faktisk en av grunnene til at jeg bestemte meg for å slutte med motorsport og begynne i golfindustrien. Da jeg først startet med å bygge golfkøller, var det bare et begrenset utvalg av wedger i butikkene. Det eneste man hadde å velge mellom, var lite eller mye bounce, samt noen forskjellige finisher.

Jeg oppdaget imidlertid at tourspillerne hadde langt flere køllemodeller tilgjengelige enn det som ble solgt til folk flest. For eksempel hadde Titleists Vokey Design-wedger sine M, L, T, V og P-slipte wedgesåler, som var inspirert av hva tourspillerne til Titleist ønsket. Selv om du bare er en hobbygolfer som spiller golf for moro skyld, og ikke har de samme ferdighetene og kravene som en tourspiller rundt green, er det ingen grunn til at du ikke skal bruke wedger som ikke er tilpasset hvordan du slår dine nærspillsslag.

Faktisk, som med alle andre golfkøller, vil jeg påstå at det er enda viktigere for hobbygolfere å ha riktig utstyr enn tourspillerne. De er så talentfulle at de kan få hva som helst til å funke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I disse dager har Titleist et enormt utvalg av ulikt slipte såler for folk flest. Noen er fra den orginale tour-lineupen, men de har i ettertid lagt til S-modellen (Stricker), K-modellen (Tom Kite) og D-modellen, som er lik M-versjonen deres, men med enda høyere bounce. Callaway, med Roger Cleveland i spissen, samt TaylorMade, Ping og Cleveland har også fulgt etter med ulike såleslip, som før kun var forbeholdt de beste spillerne på touren.

Det er fantastisk at det nå finnes så mange alternativer, men det fører også med seg noen utfordringer. Ikke alle golfspillere har kompetansen til å forstå hvordan de ulike såleslipene fungerer, eller har mulighet til å teste de ulike versjonene på gress.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Heldigvis klarer de aller fleste PGA-proer å gi deg gode råd basert på noen enkle spørsmål: Hvordan pleier du å slå slagene dine? Hva slags forhold pleier du å spille i? Og hva slags loft har du på pitching-wedgen din? Det siste spørsmålet er spesielt viktig, fordi du må sørge for at det ikke blir for stort gap i avstanden som du slår de ulike wedgene.

Når jeg spesialtilpasser wedger, starter jeg vanligvis med en lengdetest. Da kontrollerer jeg alle de vanlige tingene, som skaft, lengde og lie-vinkel (som er veldig viktig for at sålen skal fungere riktig). Detter finner vi riktig loft og antall wedger, og sørger for at det ikke blir for store gap fra kølle til kølle. Noen velger å ha en ekstra wood, hybrid eller langt jern i bagen i stedet for en ekstra wedge.

Det er enkelte såler som er vanskelige å skille fra hverandre på vanlige standardslag, for eksempel Vokey Design sine S- og M-slipte wedger. Hvis du derimot i tillegg hadde prøvd L- og K-versjonen, kan jeg love deg at du umiddelbart hadde merket stor forskjell i hvordan ballen flyr og hvordan køllen reagerer med bakken. Jeg liker å teste spillerne i tøffe situasjoner for å finne ut hvor bra de slår de ulike slagene under press, og hvordan de håndterer de ulike wedgene.

Som hovedregel vil jeg råde spillere til å velge så mye bounce som mulig på wedgene dine – for bounce er din venn. Men dette er defintivt ikke skrevet i sten. Hvis du har en flatere inngangsvinkel, lite «shaft lean» og lar hendene «release» mer i balltreffet, bør du bruke en wedge med mindre bounce. Og hvis du liker å bruke mye «shaft lean» og driver skaftet fremover med hendene dine, vil mye bounce gjøre underverker. Jeg har sett spillere forsøke å gjøre alskens kompensasjoner for å forsøke å lite egnende wedger til å fungere. Det er ingen god idé i det lange løp.

Selv om det nå er mange alternativer som er tilgjengelige for offentligheten, noe som betyr mindre custom-arbeid i verkstedet for min del, dukker det forstatt opp noen virkelig kule custom-produkter rundt omkring i verden. Artisan Golf i Fort Worth i Texas er en gruppe med fantastiske håndverkere som har lagd køller for utallige majorvinnere, inkludert Jack Nicklaus, Arnold Palmer, Tiger Woods og Rory McIlroy – for å nevne noen.

I mange år kjente du disse gutta som Nike Golf. Før det var de en del av selskapet Impact Golf Technologies, hvor de jobbet som designkonsulenter for verdens beste spillere. Før det igjen var de kjent som Ben Hogan Company. Det er over 30 års erfaring samlet i det som pleide å bli kalt for «The Oven», men dette kunne simpelthen ikke offentliggjøres mens de fortsatt var ansatt i Nike Golf.

Det som teamet der gjorde, bestående av blant andre Mike Taylor, John Hatfield, var fenomenalt å følge med på for utstyrsnerder som meg. Jeg var så heldig å besøke dem i 2010, og jeg gleder meg allerede til å resie tilbake.

Det er en grunn til at TaylorMade har brukt Mike Taylor som «konsulent» på Tigers nye TaylorMade-jernkøller og wedger. Disse gutta lager absolutt alt skreddersydd, i ordets rette forstand. Fortsettelse følger…

Følg Tom Horley på Instagram: @tomhorley

Powered by Labrador CMS