Stor uenighet om hva som bør gjøres med golfballene

Debatten om hvorvidt den moderne golfballen flyr for langt eller ikke, tilspisser seg. Tom Horley, Norges fremste utstyrsekspert, har lite tro på at det blir innført reguleringer.

Publisert

Golfballdebatten har pågått i mange år, men har tiltatt i styrke denne høsten. Det begynte etter at Gary Player skrev på Twitter etter Ross Fishers banerekord på 61 slag på St. Andrews i oktober:

– Det er ganske trist å se The Old Course bli tvunget ned på knærne av dagens golfball, skrev Player.

Les også: Kritikken hagler mot USGA og R&A etter rapport om slaglengde

Jack Nicklaus har også lenge vært sterkt kritisk til moderne golfballer, som gjør at baner blir lengre og spillet tar lengre tid. Nå får han støtte av både Tiger Woods og USGA.

– Med tanke på hvordan utviklingen har gått, tror jeg ikke det er lenge til før man ser baner på 8000 yards (7315 meter). Man har ikke nok land tilgjengelig for å designe slike typer baner. Jeg vet at USGA holder på å undersøke mulighetene og hva som skjer hvis man reduserer lengdene på ballene med 10, 15 og 20 prosent, sier Tiger, som har engasjert seg mye i golfbanearkitektur de siste årene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

USGA-sjef Mike Davis sier lengdene har kommet til et punkt hvor det er hemmende for golfsporten.

– Jeg bryr meg ikke om hvor langt Tiger Woods slår. Men faktum er at dette påvirker alle spillere på en dårlig måte. Det fører til at golf blir dyrere for alle.

Ikke overraskende er Titleist-sjef Wally Uihlein sterkt uenig. Titleist er verdens største golfballprodusent, og deres Pro V1-baller er den soleklart mest brukte ballen på alle av verdens tourer. Han sier det finnes andre løsninger enn å bygge lengre golfbaner eller redusere hvor langt golfballen flyr.

Grunnen til at jeg tror at det ikke kommer til å bli innført en egen «turneringsball» for tourspillerne, er at golfens styrende organer ønsker å ha de samme reglene for profesjonelle spillere og amatører Tom Horley

– De som har hatt størst problemer med å tilpasse seg, er kortsiktige baneutviklere og arkitekter som bygger lange «mesterskapsbaner» kun som et ledd i å selge eiendom, sier Uihlein.

Han tror at Tiger Woods sine kommentarer om golfballene er motivert av en skjult agenda fra hans ballsponsor Bridgestone:

– Med tanke på hvor lav markedsandel Bridgestone har og hvor få spillere de har i profesjonell golf, er det logisk at de ønsker å regulere konkurransen.

Tom Horley, master club-fitter hos Miklagard Golf og utstyrsekspert i Norsk Golf, tror ikke løsningen er å bremse ned golfballen.

– Vi har sett mange tilfeller av kortere, trangere baner på touren som er en tøff test for spillerne. Jeg tror nøkkelen ligger i smartere oppsett på banene, ikke nødvendigvis lengde. Og husk at de som slår lengst fortsatt vil være de lengstslående dersom alle må spille med en ball som flyr kortere, sier Horley til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Selv om golfballdebatten har tilspisset seg den siste tiden, har Horley liten tro på at golfens styresmakter kommer til å innføre restriksjoner.

– Grunnen til at jeg tror at det ikke kommer til å bli innført en egen «turneringsball» for tourspillerne, er at golfens styrende organer ønsker å ha de samme reglene for profesjonelle spillere og amatører. Det er viktig å huske på at alle amatører ønsker å slå lenger og lenger, så hvis det innføres restriksjoner, vil det ikke være positivt for hobbygolfere, konstaterer Horley.

Powered by Labrador CMS