US OPEN-KVALIK//

Ege storspilte – misset U.S. Open med ett slag

Verken Carl Didrik Meen Fosaas, Mats Ege eller Kristoffer Ventura kom seg videre til U.S. Open mandag. Tyngst var det for Ege, som lenge så ut til å gå videre fra finalesteget.

Mats Ege gikk sju under par på de 36 hullene og var ett fattig slag fra å sikre seg en plass i U.S. Open mandag kveld.
Publisert Sist oppdatert

– Det er selvfølgelig kult å slå så mange gode spillere, men det hadde jo vært enda kulere og gjøre det i U.S. Open, sier Mats Ege til Norsk Golf etter en lang dag i Ohio.

På papiret hadde East Tennessee-studenten kanskje den tøffeste oppgaven av de tre nordmennene.

For startlisten på Brookside GCC og Lakes GCC inneholdt ikke bare 103 spillere som over 36 hull kjempet om 11 billetter til U.S. Open. Det var et knallsterkt felt, spekket med navn fra PGA-touren, som Emiliano Grillo, Eric Cole, Lucas Glover, Geoff Ogilvy, Aaron Baddeley, Davis Thompson, David Lingmerth og Jason Kokrak – for å nevne noen.

Startet dagen bra

– Jeg startet dagen veldig bra og var tre under etter fem hull. Men jeg klarte ikke å holde foten på gassen. Et par slurvete feil og en kald putter gjorde vanskelig å komme i gang igjen, forteller Ege om førsterunden på 70 slag.

På de neste 18 hullene skulle han presse ned scoren til 67.

– Ser vi bort fra at jeg spilte par 3-hullene dårlig, var det en veldig solid runde, erkjenner han.

– Den startet litt tungt da jeg slo i vannet på et par-3, men så løsnet det litt. Jeg fikk i noen birdier, men dessverre ble det iallfall en bogey for mye.

Det siste er et understatement. For i potten lå en billett til selveste U.S. Open om snaue 14 dager.

Etter strålende golf endte Stavanger-spilleren med en totalscore sju under par (70, 67). Da han selv var ferdigspilt, lå han helt oppe på 7. plass på ledertavlen, to slag innenfor cutgrensen og de 11 plassene (og delt) som kvalifiserte til U.S. Open-billett på denne arenaen.

Men mange hadde flere hull igjen å spille.

Kanoner jaktet bakfra

Bakfra jaktet kanoner som Kevin Streelman, Davis Thompson og Stewart Cink. Det ble en nervepirrende ventetid i klubbhuset for Ege, som dessverre hadde marginene mot seg denne gangen.

Streelman og Cink klatret begge forbi nordmannen, og da også to amatører, Nick Dunlap og svenske David Nyfjäll, gikk til åtte under par, forsvant muligheten for å bli den fjerde nordmannen i historien til å spille U.S. Open. Til slutt sto det på ett eneste slag – minst mulig margin.

Amerikanerne kaller det «The Longest Day in Golf».

I realiteten foregår U.S. Open-kvalifiseringen over flere uker hver vår. Turneringen er tradisjonelt kjent som det mest demokratiske arrangementet av alle majorene. Nesten 10.000 spillere grep sjansen i 109 lokale turneringer i april og mai. Og bare de beste gikk videre.

I dag, mandag 5. juni, skulle alt avgjøres over 36 hull. I potten lå noen få gjenværende billetter til U.S. Open om snaue to uker. Tre nordmenn var med i kampen – college-spillerne Carl Didrik Meen Fosaas (Nøtterøy GK) og Mats Ege (Stavanger GK) samt Kristoffer Ventura.

Flytrøbbel for Fosaas

– Jeg kom fram til Toronto ved midnatt i går. Det ble litt trøbbel med fly ut fra Lubbock, men jeg klarte å få tak i en leiebil som jeg kjørte til Dallas for å komme meg på et fly der, forteller en småstresset Fosaas til Norsk Golf.

Finalesteget i U.S. Open-kvaliken spilles på ti lokasjoner spredd utover det amerikanske kontinentet. Fosaas hadde fått plass i Toronto sammen med sin romkamerat fra tiden på Texas Tech, svensken Ludvig Åberg, som senere i uka debuterer som profesjonell på PGA-touren i RBC Canadian Open.

Carl Didrik var optimistisk før «den lengste dagen» i golf.

– Mye kan skje over 36 hull. Det er bare 27 spillere som er her, og vi spiller om tre plasser til U.S. Open. Så spiller jeg bra, er det absolutt muligheter, sier Nøtterøy-gutten.

Han visste at kameraten Åberg ville bli en sterk konkurrent. Svensken har nettopp avsluttet en svært suksessrik college-karriere som verdens beste amatør og vinner av PGA Tour University-rankingen, som ga ham kortet til PGA-touren ut 2024. Samtidig hanket han inn et hat-trick av utmerkelser, med Ben Hogan Award som den gjeveste.

– Jeg skal få med meg pro-debuten til «Ludde» mens jeg er her i Canada, forsikrer Fosaas, men først hadde han tenkt å gi alt over de to rundene i Toronto.

Carl Didrik Meen Fosaas
Carl Didrik Meen Fosaas var i Toronto for å kjempe om en av tre plasser.

Ny banerekord

Oppladningen hadde gitt den skadeforfulgte Texas Tech-studenten selvtillit. Da vi besøkte Fosaas i Lubbock tidligere i år, hang scorekortet med banerekorden hans på veggen i klubbhuset på Rawls Course, skolens egen bane.

Men den rekorden er nå slått av rekordholderen selv.

– Jeg har spilt mye bra golf i det siste, og forbedret den gamle rekorden på Rawls med ett slag. Jeg «lippet» ut en eagleputt på hull 17, og satte en god putt på 18 for å ende runden på 60 slag, forteller han.

Det var imidlertid flere i startfeltet i Toronto som kan spille god golf. På start var også Michael Block, som sjokkerte alle i PGA Championship i mai.

Kristoffer Ventura stilte til start i Durham, hvor 76 spillere konkurrerte om 5 plasser.

Mats Ege spilte strålende i Ohio mandag, og endte sju under par etter 36 hull.

Også Fosaas og Ventura ute

Verken Carl Didrik Meen Fosaas eller Kristoffer Ventura kom seg videre i kvaliken.

Fosaas endte på 17. plass i Toronto etter runder på 70 og 71 slag (+1). Han misset cuten med sju slag, blant annet sammen med PGA Championship-overraskelsen Michael Block (-5), som var to slag unna avansement.

Heller ikke Ludvig Åberg (-4) klarte å kvalifisere seg til årets U.S. Open. Det gjorde imidlertid en annen svenske, Vincent Norrman (-7), som knep tredjeplassen bak Ryan Gerard og Ryan Armour.

kristoffer Ventura måtte trekke seg etter en åpningsrunde på 73 slag i Durham.

Ledertavle med Fosaas

Ledertavle med Ege

Ledertavle med Ventura

Powered by Labrador CMS