GOLFENS STEMME//
Brenner for idrettens uløste potensial: – Utrolig viktig
Stein Nilsen (59) stiller som kandidat til Idrettsstyret med én klar ambisjon: Å gjøre idretten til en enda sterkere samfunnskraft.

– Idretten har alltid vært en viktig del av livet mitt. Jeg er overbevist om at den har mange av løsningene Norge trenger for å skape et godt samfunn, sier Stein Nilsen med engasjement og tyngde.
Som medlem i Soon Golfklubb og styremedlem i Norges Golfforbund er han nå innstilt som 2. visepresident til det nye Idrettsstyret som skal velges på Idrettstinget i Oslo 23.-25. mai.
Det er et tillitsverv som Nilsen gjerne takker ja til.
Bred erfaring
Etter ni år som administrerende direktør i Widerøe, styreverv i NHO og 25–30 styreposisjoner, vet han hva det innebærer å lede store organisasjoner – og hva som skal til for å skape utvikling.
– Jeg har gjennom karrieren min hatt mange styreverv. Men det som er litt interessant, er at jeg har jobba i NHO-systemet i mange år. Jeg har vært styreleder i NHO luftfart, men har også sittet i sentralstyret i NHO. Det er jo relevant, fordi jeg har erfaring med politisk påvirkning og politiske prosesser.
Men det er ikke bare toppledererfaring som driver Nilsen. Han har også det han kaller en alternativ karriere innen idretten. Han har selv vært breddeutøver i fotball, alpint og håndball, og fulgt sine fire barn helt opp til landslagsnivå i gymnastikk og turn.
– Jeg har vært med i idretten siden 2005, både på grasrotnivå og forbundsnivå. Jeg startet som grasrottrener i fotball, og så ble det turn da barna mine satset. Jeg har vært styremedlem i Gjelleråsen IFs turngruppe og i Oslo Turnforening i syv år, og i Norges Gymnastikk- og Turnforbund.
Han kjenner dermed hele bredden av norsk idrett, fra småklubber med breddesatsing til større klubber med både bredde- og toppidrett.

Et viktig samfunnsoppdrag
Nilsen brenner for det han kaller det uløste potensialet i idretten.
– Samfunnet har i dag har jo en del utfordringer som vi sliter med, både politikere og foreldre. Det er lite ressurser til å drive aktivitet i dette mellomsjiktet mellom barn og unge og toppidrett. Kombinert med at befolkninga i gjennomsnitt blir stadig eldre, og at helsevesenet er under press, er dette folkehelseperspektivet utrolig viktig.
Han er opptatt av at idretten må ses som en ressurs langt utover fysisk aktivitet:
– Idretten byr på mange andre dimensjoner enn bare fysisk fostring. Det handler om inkludering, det å lære å forholde seg til hverandre, å håndtere opp- og nedturer sammen med venner. Alt dette som bygger karakter og mennesker.
Han viser til tall fra WHO som viser at åtte av ti unge beveger seg for lite.
– WHO advarer mot at 80 prosent av ungdommen er så lite aktive at det går ut over helsen. Vi har fått en utvikling med depresjonsorienterte lidelser blant barn og unge som har doblet seg de siste ti årene. Vi ser flere unge uføre og et helsevesen under press – særlig grunnet livsstilsrelaterte sykdommer. Her kan idretten spille en nøkkelrolle i å forebygge, ikke bare reparere.
– Det er jo det som gjør dette så viktig for meg: Vi må se på idrett som en del av løsningen på store samfunnsutfordringer. Det handler ikke bare om elite eller mosjon, men om å holde hele befolkningen i vigør – hele livet.
Mer fokus på voksne
Nilsen trekker fram en av sine kjepphester: mangel på tilbud til voksne og unge voksne i idretten.
– Vi mister ungdommen altfor tidlig, understreker han. – Det finnes få tilbud når man passerer ungdomsskole og ikke satser mot toppidrett. For meg som gammel håndballspiller røk jeg ut da jeg var 18. Det var ikke noe tilbud om å trene en eller to ganger i uka bare for å holde seg aktiv. Det samme ser vi i fotball og andre lagidretter.
Han mener dette frafallet er en stor svakhet i dagens idrettsmodell.
– Ungdommen er aktive, men ungdomsgruppene er mindre aktive enn de var for 20–30 år siden. Mange går til kommersielle egentreningstilbud. Men idretten tilbyr noe mer – fellesskap, struktur og læring. Dette taper vi når ungdom forsvinner ut.
Jeg tror golfen har innsikter som andre idretter kan lære av. Det finnes en hel målgruppe mellom 25 og 80 år som er underdekket i dagens idrettssystem.
Stein Nilsen
Golfen har for ham vært et fristed og en mulighet til aktivitet gjennom voksenlivet.
– Golfen har evnen til å aktivisere utover barne- og ungdomsgruppene. Den gir rom for lavterskelaktivitet, sosialt fellesskap og restitusjon. Jeg tror golfen har innsikter som andre idretter kan lære av. Det finnes en hel målgruppe mellom 25 og 80 år som er underdekket i dagens idrettssystem.
– Idretten er underfinansiert
Nilsen mener idretten er underfinansiert i forhold til ambisjonene og samfunnsoppdragene den skal løse.
– Kultursektoren har fått tre kulturløft over statsbudsjettet. Nå er det på tide med et skikkelig idrettsløft, poengterer han.
– Vi klapper oss selv på skuldra og sier vi har den beste idrettsmodellen. Men realiteten er at vi salderer aktivitetsnivået, blant annet med spillemidler. Når vi setter oss høye politiske ambisjoner for idretten, sammen med samfunnet, må det også finansieres deretter.
Han er også kritisk til at klasseskillet i barne- og ungdomsidretten vokser. En konsekvens av den nevnte underfinansieringen.
– Det handler ikke bare om egenbetaling og utstyr, men også om reisekostnader. Små klubber i Nord-Norge og på Vestlandet bruker enorme summer på reise for å delta i nasjonale konkurranser. Det skaper et skille vi må redusere framover.
I tillegg til mer offentlig støtte, vil Nilsen jobbe for å revitalisere partnerskapet mellom idrett og næringsliv.
– Signalene er tydelige: Det blir stadig vanskeligere for idretten å hente midler fra næringslivet. Jeg tror vi må tenke nytt om sponsorater. Det er ikke lenger nok med en logo på en drakt. Vi må tilby totalpakker der idretten selv tar ansvaret for å realisere verdien for samarbeidspartneren.
Han trekker blant annet fram Bodø/Glimt som et forbilde:
– De inviterer sponsorer inn i arrangementene og gir dem en rolle. Det er klubben som gjør jobben. Vi må lære av dette og bygge konsepter som gjør idretten attraktiv for flere typer investorer, utdyper han.

Golfen gir innsikt
Som kandidat fra Golfforbundet ser han det som naturlig at et av Norges største idrettsforbund har en stemme i styret.
– Golfen har jobbet mye med å forstå hva som motiverer unge voksne. Vi har mye data og erfaringer som kan deles med andre forbund. Norsk idrett er en demokratisk bevegelse, og vi må bidra med det vi kan.
Nilsen peker på at golfen i stor grad har vært en voksenidrett, og at dette gir verdifull innsikt.
– Golf har alltid vært sterkt forankret i voksne aldersgrupper, sier han.
– Derfor har vi måttet tenke nytt om hvordan vi rekrutterer og beholder medlemmer. Mange klubber har utviklet fleksible medlemskap, lavterskelkurs og sosiale introduksjonstilbud. Det handler om å senke terskelen for å komme i gang, og samtidig skape et fellesskap folk ønsker å være en del av.
Han viser til at golfbanen er en arena for både fysisk aktivitet, sosial kontakt og avkobling fra en travel hverdag.
– Vi ser at voksne i dag ønsker aktiviteter som gir både mening og mestring, og som ikke nødvendigvis er koblet til konkurranse. Golf treffer dette behovet godt. Det er et rom her som mange andre idretter kan lære noe av.
Klar til innsats
Nilsen er tydelig på at han ikke stiller til valg til Idrettsstyret som en symbolfigur.
– Jeg har kapasitet, erfaring og lyst til å bidra. Jeg har stått i politiske prosesser og strategiarbeid i mange år. Idretten trenger mer enn visjoner og mål. Vi trenger gjennomføringskraft, fastslår han.
Når Idrettstinget samles i slutten av mai, skal representantene fra Idretts-Norge stemme frem sitt nye styre. Nilsen håper på tillit, men garanterer engasjement uansett utfall.
– Jeg har i hvert fall sagt at jeg syns det har vært veldig morsomt å bidra. Og nå har jeg tid og kapasitet til å gjøre det.

PS! Her er valgkomiteens innstilling. Det er bare navnene i halvfet som er på valg. De øvrige ble valgt for fire år på tinget i 2023, og er ikke på valg:
- Zaineb Al-Samarai (president), Holmlia Sportsklubb
- Arne Bård Dalhaug (1. visepresident), IF Ready
- Stein Nilsen (2. visepresident), Soon Golfklubb
- Vegard Storvik, Molde Håndballklubb
- Birgit Skarstein, Christiania Roklub, Frol IL
- Erik Unaas, Indre Østfold O-lag
- Christine Hegstad, Vardal Turnforening
- Mia Larsen Sveberg, Trondheim Curlingklubb
- Sebastian Henriksen, Kvaløya Sportsklubb
- Astrid Strandbu, Tromsø IL
- Marco Elsafadi, Bønes BBK