Skal du på demodag eller teste nye køller? Spør om mer enn bare loft og flex. Følg disse tipsene og du vil være ekstra godt forberedt. 

Cool Clubs app

Ved lansering tidligere i år hadde Cool Clubs allerede lagt inn over 1000 kjente skaft. Du får en glimrende database med konkrete tall. Balansepunkt, torque, frekvens, launch angle, spinn og mer er registrert.

Litt kunnskap om temaet er en fordel. Det vil hjelpe deg å utnytte alle tallene du får, men Cool Clubs har vært så greie at de har inkludert videoer og forklaringer.

For omtrent 150,- (prisen varierer litt) kan du kjøpe tilgang til enda bedre statistikk i appen. Den er dessverre kun tilgjengelig til iOS. 

Cool Clubs Shaft Database

Cool Clubs app

Spinn og tyngdepunkt

Etter TaylorMades introduksjon av SLDR driveren ble spinn satt på alle golferes dagsorden. SLDR var ingen perfekt kølle, men den startet en debatt som nå er den viktigste i drivermarkedet. Det virker som om alle merker vil selge det til deg. Det virker også som om alle trenger det. Det er ikke tilfelle, og det finnes heller ingen drømmeformel med tall som passer alle.

Hvorfor er tyngdepunkt en viktig faktor for spinn?

Køllehodet har et nøytralt tyngdepunkt. Vi vet at treff under dette punktet gir ballen mer spinn, mens treff over gir mindre spinn. Ved å flytte tyngdepunktet lenger ned mot sålen øker man muligheten for å treffe over, og dermed også muligheten til å få mindre spinn på ballen.

Det unike ved SLDR var det lave tyngdepunktet langt framme mot slagflaten. Når man gjør dette endres køllehodets tilgivende egenskaper dramatisk. Det blir en vurdering for deg om du er god nok til å beherske dette, sammen med de tallene du bør få gjennom testing. For noen spillere er denne typen kølle med lav spinn redningen og veien til økt lengde.

Litt reklame fra TaylorMade, men innholdet er relevant.

Lie

Et lie board har lenge blitt sett på som den beste måten å finne riktig lie på køllene. Ikke alle er komfortabel med denne metoden, og svinger annerledes fordi de egentlig ikke vil slå på brettet. Det finnes en langt enklere og trolig mye bedre måte å løse problemet.

Alt du trenger er en tusj og køllene dine. Tegn en rett strek på ballen. Bruk helst samme type verktøy som du merker baller med, den lille plastkoppen. Ikke vær forsiktig med tusjen, du trenger en kraftig strek. Legg den markerte ballen på bakken med tusjstreken mot slagflaten på køllen. Sving – og treff helst ballen.

Den vil nå etterlate seg en strek på slagflaten.

Dersom denne streken er vertikal fra såle til topp er lie angle korrekt.

En strek der toppen peker ut mot tåen tyder på for upright lie angle.

En strek der toppen peker mot hælen tyder på for flat lie angle.

På demodager inne vil nok denne metoden være ganske lite populær. Tusj på lerret er ikke bra. Bruk det ute eller hvis du står på innendørs range.

Lær av treffene dine

Bruk impact tape inne og spray ute. Vi har tidligere skrevet om gear effect, som har svært stor påvirkning på utfallet av slaget ditt. Hvis du virkelig vil sammenligne to køller har du lyst til å vite hvor godt du har truffet på testslagene.

Drivertreff

Spør om vekten

Du må ikke behandle skaftet som din bedre halvdel hjemme. Spør butikken eller merkets representant hvor mye skaftet veier. Ikke spør om kun flex.

En spiller som foretrekker tungt følelse – 70-90 gram i woodskaft, 95-125 i jernskaft.

En spiller som foretrekker middels tung følelse – 55-75 i woodskaft, 70-105 i jernskaft.

En spiller som foretrekker lett følelse – 45-65 i woodskaft, 60-75 i jernskaft.

Vi snakker altså om opp til dobbel vekt på skaftet. Det har stor betydning, og passer sammen med både styrke og tempo. Lite styrke og veldig jevnt, rolig tempo plasserer deg i den letteste enden innenfor hver “følelsesgruppe”. Omvendt med rå styrke og brå overgang.

Spesialtilpass grepet ditt

For det første bør du vurdere å skifte standardgrepet. Altfor mange av dem er altfor dårlige. Dette er et svakt punkt i utstyrsindustrien. Når du kjøper en kølle til 2-3000,- skal grepet være så godt som mulig.

Det viktigste du bør tenke på er tykkelsen. Darren Clarke spiller med fem lag tape. Det er heller ikke den samme tapen du finner under standardgrepene. Vi har vært på tourbusser og vet hva de flinke gutta jobber med. Tapen er tykk og bygger mye mer opp enn den billige, tynne greien fabrikkene bruker.

Det finnes regler for tykkelse basert på håndens mål, men det handler veldig mye om personlig preferanse.