Nå skal storsleggene stoppes

Golfens styrende organer har talt: Lengdene må ned. Men ingen vet foreløpig hvordan.

Publisert

I nærmere to år har United States Golf Association (USGA) og Royal and Ancient Golf Club of St Andrews (R&A) studert hvor langt golfballen flyr. Studien, med navnet «Distance Insights Project», er nå ferdig. Konklusjonen er at de stadig lengre slagene må stoppes.

– Må stoppes

«De neste tiårene, og i enda lengre perspektiv, tror vi at golfen er best tjent med at det settes en stopper for de stadig økende slaglengdene og banene,» skriver USGA og R&A i sin omfattende rapport.

Konklusjonen er alene på 16 sider.

Rapporten fastslår at lengre slag, lengre baner og lengre spilletid tar golfsporten i feil retning, og at lengdekjøret ikke er nødvendig for at golf fortsatt skal være «utfordrende, morsomt og bærekraftig» i tiden som kommer.

Mike Davis, øverste leder for USGA, mener sporten har kommet til et kritisk veiskille.

– Kan ikke fortsette

– Nesten alle baner over hele verden er påvirket av de økte slaglengdene. Mange av dem er allerede bygd om, andre må snart gjøre det samme. Slik kan det ikke fortsette, sier Davis til amerikanske Golf Digest.

USGA-sjefen understreker at lengdene også har endret kravet til ferdigheter på en negativ måte. De strategiske utfordringene er blitt mindre. Slagrepertoaret hos spillerne er redusert.

Og det gjelder ikke bare de beste i verden. Også vanlige klubbgolfere slår for langt.

– Utstyrsutviklingen har ført til at snittlengdene øker for hvert år. Mange baner presses til å øke lengden på hullene for å holde på sin egen attraktivitet, og i det lange løp tror vi ikke denne utviklingen er bra for golfsporten, sier USGA-president Mark Newell.

Nye regler på vei

Rapporten fra «Distance Insights Project» foreslår ingen nye regler eller utstyrsbegrensninger, men idéene er allerede på bordet. Nye spesifikasjoner for baller og køller kan innføres. I enkelte turneringer kan alle bli pålagt å spille med samme ball.

Dokumentet fra USGA og R&A viser at snittdriven for de 20 lengstslående spillerne på PGA-touren og Europatouren nå har nådd 310 yards, eller 280 meter. Siden 2013 har lengdene økt med omtrent én meter i året.
 
– Det er ikke krise, men vi har identifisert et problem som golfindustrien må løse kollektivt, sier Mike Davis.

Powered by Labrador CMS