1. Oppbevar køllene med hodet opp

Fuktighet kan samles på innsiden av skaftet. Dersom køllen står med hodet ned, ender dette opp der skaftet er festet til køllehodet. Her kan det oppstå rust. Skaftet knekker, og hodet flyr lengre enn ballen. 

Skaftbrudd som dette går ikke på reklamasjonen. Det gjør heller ikke rustne køller.

Blir køllene stående slik for lenge, kan de ruste.

 

2. Rene riller

De fleste børster bare bort synlig skitt. Gå litt dypere. Finn noe som ikke skader køllene, men som er i stand til å få bort sand og annet som ligger dypt i rillene på slagflagen. Gode riller utgjør liten forskjell om du ligger pent på fairway, men med en gang det er litt vann eller gress mellom slagflaten og ballen, er de på plass og hjelper deg.

 

 

3. Vask grepene

Standardgrep er nesten alltid sorte. Du ser ikke at de er skitne, men det er de. Vask dem, selv om de ser helt fine ut. Hvis du er typen som trenger en påminnelse, kan du skifte til hvite grep. Da ser du hvor raskt skitne de blir. Å vaske grepene kan være som å få nye køller. Dersom alt håp er ute for dem, går du til neste punkt:

 

4. Skift grep

Ferske grep føles litt mer klebrige og lar deg holde løsere i køllen. Når vasking ikke er nok, må du skifte dem ut. Og når du først er i gang, bør du sjekker med din lokale pro om du har riktig greptykkelse. Det har større betydning for svingen din enn du tror.

 

 

5. Ut med maten

 

Gamle, brune bananer og baguetten som du aldri ble sulten nok til å spise under forrige klubbturnering, kan fritt kastes uten at du får straffeslag. Gammel mat og fuktig luft i bagen er ikke et miljø som køllene koser seg i. Bagen råtner, og det samme gjør regntøyet som du har trykket ned i den største sidelomma.

 

6. Knotter

Eller spikes, som vi liker å kalle det. De slites ganske raskt og kan falle ut. Kjøp en boks med din type og bytt alle samtidig. På denne linken finner du oversikt over hvilken type spikes dine sko bruker. Knottene er viktig for at du skal beholde balansen gjennom hele svingen – spesielt hvis det er vått.

7. Friske føtter

Bruk sokker i golfskoene. Og hvis de allikevel lukter, kan du bruke skodeodorant. Husk også å ta ut innersålen dersom den er løs. Da lufter du både den og selve skoen bedre. Oppbevar heller ikke skoene i golfbag, skobag eller pose.

 

8. Luft klærne

Vi nevnte de brune bananene og annen gammel mat. De ekstra sokkene, skjorten og regnjakken har det sannsynligvis ikke så godt nedi baggen sammen med dem. Rydd ut med jevne mellomrom.

 

9. Pussing

Skinnsko trenger en puss. Ikke nødvendigvis skokrem i samme farge som skoen, men gjerne med noe blankt som behandler skinnet og holder det mykt. Hvis du har hvite golfsko som som trenger litt rengjøring, kan du prøve to kjerringråd. Hvit tannpasta virker litt sprøtt, men kan brukes i små mengder til å pynte på skader (bonusen er at de trolig lukter veldig friskt etterpå!). Svamper som fjerner flekker, er ikke ukjent hos småbarnsforeldre. De kan kjøpes i dagligvarebutikker og funker bra på golfsko. Bare styr unna de med grove flater. De kan slite litt på skinnskoene.

 

 

10. Laserbatteriet

Lithiumbatteriet i golfklokken eller den lille håndholdte GPSen er ikke noe problem. Batteriet i laseren kan du med fordel ta ut når den ligger ubrukt. Kulde er ikke bra for batterilevetiden. 

Når vi er inne på kulde, må vi nevne baller. De har det ikke godt i lav temperatur og vil prestere merkbart dårligere.