90 000 kroner ble samlet inn under helgens turnering på Mørk Golfklubb. 

– Dette her gjør meg både stolt og takknemlig. Tusen takk til alle som stilte opp. Dette bidraget kommer veldig godt med, sier den Spydeberg-bosatte Drøbak-jenta til Smaalenenes Avis.

Bakgrunn:

Klubben til unnsetning før Kariannes stamcelletransplantasjon

Som junior var Karianne en talentfull golfspiller: Hun kom inn på golflinja på Norges Toppidrettsgymnas, og var fast inventar på det norske landslaget. Ambisjonene ble imidlertid lagt på hylla da hun som 17-åring fikk påvist MS – multippel sklerose, en kronisk sykdom som angriper sentralnervesystemet.

Nå, ni år senere, våger hun endelig å drømme om en hverdag uten smerter, medisiner, nummenhet og trøtthet igjen. 23. september starter hun behandling ved Karolinska Sjukhuset i Stockholm.

– Stamcelletransplantasjon er den eneste muligheten jeg har igjen til å bli frisk, konstaterer Karianne til Norsk Golf.

Må betale nesten en million 

Det er bare én hake ved behandlingen. Og den er ikke så rent liten: Det kommer til å koste henne 900 000 kroner. Karianne får ikke ett øre i støtte av den norske stat.

– Norge har ikke nok forskning på det. Det er totalt 100 nordmenn som har tatt behandlingen utenlands, og 70 prosent av de blir kvitt sjukdommen. Men Norge ønsker å skaffe egne tall, ettersom norske leger ikke har forsket nok på det. Derfor er ikke metoden godkjent i Norge. Jeg har valgt å søke utenlands og fått tilslag i Sverige. Jeg hadde muligheten til å søke i blant annet Russland og Mexico også, men det syntes jeg ble litt skummelt. 

Behandlingen kommer til å vare til november, mens sykemeldingsperioden er ventet å vare alt fra to måneder til et år

Karianne Hillås

– I tillegg til 730 000 kroner for selve behandlingen, må jeg leie en seng i to måneder. Behandlingen kommer til å vare til november, mens sykemeldingsperioden er ventet å vare alt fra to måneder til et år, forteller Karianne.

Stamcelletransplantasjon innebærer en transplantasjon av benmargen, hvor man finner stamceller. Disse er opphavsceller for alle celler i blodet og immunforsvaret. Strategien er at man tar bort hele immunapparatet – både ferdigproduserte celler og stamcellene som har laget dem. Deretter høster og fryser man ned benmarg-stamceller før immunsystemet ødelegges med en kraftig cellegift-kur, med eller uten strålebehandling i tillegg. Så overfører man tilbake disse stamcellene, slik at de kan lage et helt nytt immunforsvar.

Drahjelp fra fjern og nær

Nå har alle som er glad i Karianne, både familie, venner, kollegaer i golfbransjen og ikke minst medlemmene på Mørk Golfklubb, brettet opp ermene for å hjelpe Karianne med å realisere håpet om en ny tilværelse. De 730 000 kronene til behandlingen må betales i en engangssum allerede neste uke.

Dette er helt sykt. Jeg sitter og klyper meg i armen

Karianne Hillås

Søndag 11. september arrangeres Texas Scramble-turneringen «Kariannes Texas mot MS» på Mørk Golfklubb. Turneringen har 350 kroner i startavgift, og pengene går uavkortet til å dekke en del av Kariannes operasjonskostnader.

– Da mamma og jeg fant ut av prisen på behandlingen i Sverige, var vi begge enige om at vi ikke kunne være pådriverne for å samle inn penger. Det måtte noen andre føle lysten og energien til. En venninne av mamma fikk ideen om å arrangere en turnering, og opprettet en egen Facebook-side for turneringen. Styret i klubben tente på ideen. Jeg ble helt målløs over at klubben faktisk har lyst til å stenge banen en hel dag for å hjelpe meg.

Fra Facebook-siden «Kariannes Texas mot MS». (Foto: Privat)

Karianne ble ikke noe mindre målløs da påmeldingene begynte å strømme inn: Nesten 250 spillere har meldt seg på. 

Også golfadministrasjonenes egen interesseorganisasjon, GAF (Norsk Golfadministrasjonsforening), har engasjert seg for å hjelpe Mørk-lederen. De har sendt mail til alle sine medlemmer for å samle inn premier til turneringen, og siden da har det rent inn med både greenfeebilletter, hotellopphold og andre flotte premier.

– Dette er helt sykt. Jeg sitter og klyper meg i armen. Jeg ble helt satt ut da jeg så hvor mange som hadde meldt seg på. Jeg blir veldig rørt over hvor stort engasjementet har vært. Jeg setter uendelig pris på all hjelp, og jeg gleder meg vanvittig mye til dagen kommer!, stråler Karianne.

Arrangementet blir den største klubbturneringen i Mørk GKs historie. Pågangen har vært så stor at de må ha to shotgun-starter: En på morgenen og en senere på ettermiddagen.