– Jeg er fornøyd med runden med tanke på at jeg ikke har slått ballen spesielt bra i det siste. Delt 16. plass etter første dag er et bra utgangspunkt, og med tidlig starttid fredag håper jeg å få noen birdier tidlig igjen, og så utnytte den starten bedre enn jeg klarte i dag, sier Viktor Hovland til Norsk Golf.

Han står bak hovedtribunen ved den 18. greenen på Pebble Beach Golf Links. I nærmere fem timer har han gått sammen med de to forrige U.S.Open-vinnerne, Brooks Koepka og Fransesco Molinari. Et folkehav har fulgt gruppa. På resultattavla står det -3 på Molinari og -2 på de to andre.

Hovland ligger på en overbevisende 16.-plass, kun fire slag bak lederen Justin Rose, og foran navn som Tiger Woods (-1), Jason Day (-1), Adam Scott (-1), Dustin Johnson (E), Tommy Fleetwood (E), Phil Mickelson (+1) og Jordan Spieth (+1) – for å nevne noen få. Han er dermed godt i rute for å klare sin andre cut på to forsøk i majorer.

Nordmannen er likevel mellomfornøyd.

– Jeg hadde en veldig hot start på de syv første hullene, som er de letteste. Så skurra det litt på midtpartiet, men jeg er veldig fornøyd med å avslutte på den måten jeg gjorde. Jeg tar med meg en liten godfølelse på det, sier Hovland, som ligger best plassert av amatørene.

Leaderboard

(Artikkelen fortsetter under)

Viktor Hovland virket helt avslappet i åpningsrunden, til tross for at han spilte i «featured group» med Brooks Koepka og Francesco Molinari. (Foto: Getty Images)

Men før vi kom til avslutningen, startet det helt utrolig. Midt i fairway og inn på greenen er en god oppskrift på alle golfbaner, og spesielt der roughen er høy og saftig. Legg til en brennhet putter, og den den norske amatøren gikk av med birdie på hull 2, 3, 5 og 6.

– Hva tenkte du da?

– Jeg visste at det var mulig å score lavt på de første hullene, og har gjort det før her i andre turneringer. Jeg forsto jo at det så veldig bra ut da, men visste at de neste hullene ville bli tøffe. Der må du slå gode slag.

(Artikkelen fortsetter under)

 

Det negative vendepunktet på Viktors førsterunde kom på ett av banens mest ikoniske hull. Pebble Beach beskrives gjerne som «det vakreste møtet mellom sjø og land», og ingen steder er det flottere enn i enden av fairwayen på hull 8, på høyden over stranden i Carmel-by-the-Sea.

Viktor lå perfekt fram mot klippekanten. Men innspillet over dypet gikk for langt.

– Det blåste kanskje litt mer enn det jeg trodde, og så slo jeg en høy pull draw (venstreskru) som ikke spant i det hele tatt.

Fra bunkeren i bakkant gjorde han dagens andre feil. Han gikk hardt på, var nær ved å senke forsøket fra sanden, men endte opp med dobbeltbogey da han rotet med returen.

På hull 10 og 14 ble det nye bogeyer – før Viktor Hovland viste hvilken spiller han har vokst til å bli.

– Jeg har ikke vært helt komfortabel med min egen ballstriking den siste tida. Det handler om slag jeg ikke får til akkurat nå. Men jeg visste at jeg måtte bite meg fast og kjøre på. Og jeg er veldig fornøyd med avslutninga.

På hull 17 – et 200 meter par-3 med motvind fra Stillehavet – slo han et firerjern nær pinnen.

– Det er et tøft hull, innrømmer Viktor.

– Jeg prøver bare å treffe greenen for å gi meg selv en putt. Så slår jeg et bra slag, og senker putten. Da tenkte jeg det var gode muligheter for å avslutte med en ny birdie på 18.

Ned den siste strekka inn mot legendariske The Lodge, flørtet han med vannet på venstresiden. Innspillet fant bunkeren. Men én av Viktor Hovlands største styrker, er å lære av feil. Og lære fort.

 

 
Bunkerslaget var denne gangen nær perfekt. Og den glade amatøren fra Norge fikk høre og føle det store U.S. Open-brølet da putten satt i koppen.

 

– Det var deilig. Jeg senka noen putter som holdt momentum gående. Men jeg slår ikke ballen veldig bra, føler jeg. Jeg er først og fremst god til å misse på riktige sider og holde meg fast.

– Det ble en godkjent dag, sier Viktor Hovland.

Viktor går ut på sin andrerunde fredag kl 08:02 lokal tid, kl 17:02 norsk tid.

NB! Andreas Halvorsen slet i majordebuten med en åpningsrunde på tre over par og ligger nede på 98.-plass etter første runde, to slag bak den foreløpige cutgrensen.