Barfotkonseptet forbindes først og fremst med løping. Alle har vel et bilde i hodet av langbente, elegante afrikanske langdistanseløpere som jogger inn til nye gullmedaljer. Barfot har også funnet veien til golfsporten. En verden langt unna New York Maraton og Olympiastadion i Roma, men med de samme 200.000 nervecellene, 33 musklene, 28 ben og 19 leddbånd i føttene.

 

Moderne joggesko er basert på demping og støtte. Såler formet for å støtte opp den sårbare buen under foten din. Luft, gele, skumputer og andre tekniske innretninger skal absorbere støtet av våre stadig voksende kropper. Vi blir lært at det må vi ha fordi vi planter hælen så hardt ned i bakken. Barfotløping handler om å løpe på en helt annen måte. Kjappere rytme, oppreist stilling og forfoten som treffer bakken. Vi løper svært sjelden på golfbanen. Kun etter en hook inn i nærmeste cabriolet på parkeringsplassen eller når daglig leder er på vei for å spørre hvorfor du ikke har betalt årsavgiften. Barfotsko kommer til sin rett også allikevel.

 

Propriosepsjon er kroppens evne til å avgjøre kroppsdelenes posisjon. Du vet om kneet ditt er bøyd. Du trenger ikke tenke for å plukke opp noe eller bøye deg. Propriosepsjon gir deg balanse. En stor del av kroppens sensorer som hjelper oss til å gjøre så mye automatisk sitter i føttene. Hvis du pakker dem inn vil de ikke fungere like godt. Med barfotsko aktiverer du dem. Den tynne sålen gir nærkontakt med underlaget. Du føler hver minste lille kul på greenen. Du kan kjenne hvor kompakt sanden er i bunkeren. Føttene jobber aktivt i svingen din. Mange store golfere har trent barfot. Sam Snead spilte også barfot noen ganger. Som liten gikk han mye barfot og det var naturlig å ta det videre til golfen. Han spilte til og med barfot under en treningsrunde til Masters på Augusta i 1942.

 

Om ikke fullstendig overgang er det rette for deg og kroppen din så kan trening uten sko lære deg veldig mye. Hvis du vil prøve barfotsko har du flere valg.

 

 

 

 

Vivobarefoot Hybrid er vår testsko. Komfortabel sko som er laget etter alle prinsipp om barfot.

 

True Linkswear er et veldig likt konsept. Mange modeller i kolleksjonen. Valget til Ryan Moore på PGA Tour.

 

Adidas Puremotion ble lansert som deres versjon av barfotsko. Den er litt mer solid enn de andre alternativene men allikevel en komfortabel sko som har hentet mye inspirasjon fra barfotprinsipp.

 

Vibram Five Fingers ble brukt av Oliver Wilson under European Tours Hong Kong Open i 2010. Ekstremt annerledes den gang. Det hadde nok skapt reaksjoner i dag også, men nå har Vibram faktisk laget en egen golfsko. Eller skal vi si golfsokk?

 

ECCO BIOM Zero er siste tilvekst og kanskje den med størst potensiale. Det blir spennende å se hvordan markedet tar i mot den.

 

Det er ikke en regel for alle. Du er ikke nødt til å passe inn i et mønster basert på forutsetningene. Bryt mønsteret. Prøv trening og spill med barfotsko.