Espen Kofstad har den siste uken vært beviset på hvor raskt det snur seg i golf. For en uke siden var han i lederball i ISPS Handa Wales Open. Fredag endte han på jumboplass i Sveits, etter en av karrierens tyngste dager på golfbanen. Kofstad har klart tre strake cuter på Europa-touren, men går dessverre nå en ny helg i møte uten lønn.

Etter å ha åpnet turneringen med en 73-runde torsdag hadde Losby-golferen 111. plass som utgangspunkt før fredagens runde. Der måtte han opp i hele 84 slag, 13 over par.Kofstad startet dagen med birdie, men det var dessverre trippelbogeyen hullet etter som skulle bli toneangivende for resten av dagen.

 

Da dagen var omme stod det to trippelbogeys, en dobbel og seks bogeys på scorekortet. Med 15 over totalt ligger han dermed på 154. plass – helt sist og motsatt ende av der han befant seg for en uke siden.

 

I følge Kofstad selv var det ikke den trøblete nakken som hadde skyld i runden. Han sier til Norsk Golf at den høye scoren kom som følge av at han måtte tvinge seg selv til å spille vågalt da han plutselig befant seg syv slag bak cutgrensen.

 

– Måtte jo gå for det etter tre hull der, det gikk ikke, skriver han i en tekstmelding til Norsk Golf.

 

Fredagsrundene har ødelagt for Kofstad gjennom store deler av sesongen. Snittscoren hans på de 22 åpningsrundene han har spilt i år er på 71,86 slag. Til sammenligning er snittscoren hans i andrerundene hele 74,48 slag, 2,62 slag mer.

 

Sanden er i ferd med å renne ut av timeglasset med tanke på håp om fornyede spillerettigheter på europatouren neste sesong. Han ligger på 151. plass på pengelisten med 86 500 innspilte euro, 100 000 euro bak den viktige 110. plassen. Etter ukens turnering gjenstår bare fem turneringer av årets sesong for Kofstad.

Det er delt ledelse etter halvspilt turnering i Sveits. Engelskmannen Danny Willett og Victor Dubuisson deler ledelsen på ni under par mens mange spillere fortsatt er ute på banen. Rikard Karlberg og Kristoffer Broberg er beste skandinaver på delt 15. plass.

 

 


 

 

Runde 1

 

Jimenez er med i toppen, men det er ukjent indisk ledelse i Sveits. Kofstad på 111.plass med +2.

 

Det haster litt for Espen Kofstad nå. Penger inn hadde passet bra, men det blir ikke mange kronene av +2 og 111.plass. Kun en birdie ble det i dag. Vi håper på bedre uttelling i morgen. Cutgrensen er for øyeblikket på par, så Kofstad er på ingen måte ute av dansen.

 

Anirban Lahiri. Nummer 178 på verdensrankingen. Nummer 231 på Race to Dubai. I dag gikk han like godt på -8. Det så ut til å bli en ok runde da han måtte svelge en bogey på hull 13. Men eagle-birdie-par-par-eagle avslutning for -5 på de fem siste hullene sendte ham i rakettfart til førsteplassen. En toer på hull 18, par 4 på 368 meter, er ikke dagligdags. Også i fjor ledet han faktisk European Masters etter første runde. Det endte allikevel under cutgrensen.

 

– Det var en tøff lærepenge jeg fikk i fjor. Men jeg har lært av det. Været var så mye kaldere og det var vanskelig å tilpasse seg.

 

Selv med -8 og ledelse må Lahiri finne seg i å komme i skyggen av Miguel Angel Jimenez. Livsnyteren fra Spania har et spesielt forhold til Omega European Masters og denne banen. I sin tjuefemte opptreden startet han med -6.

 

– Det var en veldig fin start. Jeg spilte bra i dag. Denne banen kan jeg spille med øynene lukket!

 

Paul Casey og Tommy Fleetwood deler andreplassen sammen med Jimenez. Vi finner også ringrevene Thomas Bjørn (-5) og Jose Maria Olazabal (-4) i toppen av listen. Bjørn har spilt godt her før og kan holde hele turneringen.

 

Den 13 år gamle kinesiske amatøren Ye Wo-Cheng stiller sensasjonelt til start i Sveits. Ikke alle er begeistret for det. Jimenez uttalte seg klart og tydelig tidligere i uken.

 

– Det er hyggelig å se at golf er interessant, uansett alder. Men jeg syns 13 år er altfor tidlig å konkurrere mot profesjonelle spillere. Folk skal starte så altfor tidlig med ting. En 13-åring skal spille sammen med andre 13-åringer. Ikke spillere som er 33 år i gjennomsnitt. Sponsorene liker sikkert publisiteten dette får. Men det betyr at man må lete etter veldig unge spillere for å promotere seg selv. Jeg beklager, men dette skulle ikke vært tillatt.

 

Wo-Cheng gikk på +7 i dag og ligger på 149.plass. En brukbar start med +2 på første, men +6 på hull 10-13 gjorde slutt på alle håp om å klare cuten.