Espen Kofstad stod for en av tidenes største norske golfprestasjoner torsdag, da han avsluttet med fire birdies på de syv siste hullene i Q-School-finalen i Spania for å sikre Europatour-kortet for 2015. Det klarte han til tross for at han har tilbragt de syv siste månedene på sidelinjen mens han har rehabilitert seg etter ryggskade.

 

Bakgrunn: Espen Kofstad er klar for Europa-touren

 

Norsk Golf pratet med de to siste norske spillerne som har vært etablert på Europa-touren, Henrik Bjørnstad og Per Haugsrud, for å høre hva de mener om prestasjonen.

 

– Hva har du å si om det Espen har prestert i Spania i dag?

 

Haugsrud: – Det han har gjort i dag er vanvittig sterkt. Spesielt når du tar i betraktning hvordan resten av året hans har vært. Han gikk til finalen med alt å vinne. Espen er en rolig fisk, og holdt hodet kaldt da det gjaldt som mest. Det så skummelt ut en god stund i dag. Jeg satt og kommenterte fra Europa-touren i Dubai samtidig, og sa til Halvard (Flatland journ. anm) at hvis Espen åpnet back nine med to par og en birdie ville han finne roen. Det klarte han så til de grader! For å si det på godt norsk: Dette er jævlig moro!

 

Bjørnstad: – Det presset som ligger på ham er enormt. Oppgaven er tydelig – han vet han må gå rundt to under par for å greie det. Det å spille de ni siste hullene bogeyfritt, gjøre fire birdies og avslutte med birdie viser hva som lever i gutten. Han har en enorm kapasitet, det er ikke mange som klarer det han har gjort i dag. Etter å ha vært nære på i Q-School noen ganger tidligere føltes det som om det var hans tid i dag. Jeg må innrømme at jeg ikke så den komme, med tanke på at han har ligget på sofaen store deler av året! At han kommer inn i turneringsform på så kort tid er intet mindre enn vanvittig imponerende. Folk flest fatter ikke hvor sterkt det Kofstad har prestert i dag er.

 

 

– Seks lange runder er ferdigspilt. Hva er nøkkelen til å lykkes i en slik turnering?

 

Bjørnstad: –  Nøkkelen er å spille «tight» golf. Du må stramme inn på alle feil. Det vanskeligste med Q-School-finalen er å finne balansegangen mellom å spille aggressiv golf, og å holde igjen der du må. Du må balansere risiko og belønning i større grad enn en vanlig turnering. I en vanlig turnering har du alltids neste uke. Nå spilte han for hele 2015, og det han gjør i dag får store konsekvenser for videre karriere. Jeg tror Espen aldri har vært lykkeligere enn han er nå. Han har ikke unger, så jeg kan garantere at han aldri har vært så happy!

 

Haugsrud: – Finalen blir ikke kalt helvetesuka for ingenting. Du blir helt utmattet, og det er mest av alt en mental kamp. Det viktigste, men også det vanskeligste er å forsøke å se på det som en «vanlig» turnering. Da jeg spilte forsøkte jeg å bagatellisere viktigheten av den. Det funket bra for meg da jeg så spillerne rundt meg spille med høye skuldre. Dagen i dag viser hvor mentalt sterk Espen har blitt.

 

 

– Hvilke forventninger har du til Espen tilbake på Europa-touren?

 

Haugsrud: – Jeg har alltid hatt veldig tro på Espen. Han er en superblid gutt. Mange sier at man ikke blir en bedre golfer av det, men jo, det blir man! Det er et spesielt liv der ute. Man får ikke energi av å være asosial og å sitte og sture på hotellrommet. Espen er godt likt, og kjenner mange på touren. Nøkkelen nå blir at han holder seg skadefri. Han blir bare enda sterkere av en sesong som han har hatt i år. Jeg føler meg ganske sikker på at han kommer til å klare å fornye rettighetene neste år uten å måtte gå via Q-Schooll.

 

Bjørnstad: –Jeg tror han kan ha et kjempebra år, jeg håper bare for guds skyld at han kan holde seg skadefri. Han viste hva som bor i ham da han vant pengelisten på Challenge Tour for to år siden. Det er etter min mening den beste sesongen en norsk herregolfer har hatt. Det er større enn de fleste forstår. Vinner du Challenge Tour Order of merit kan du spille hvor du vil her i verden. Så god er han. Jeg håper han klarer å få ut potensialet sitt, og at han får belønningen sin også på Europa-touren.

 

 

– Hva betyr det for norsk golf å ha en herregolfer tilbake på øverste nivå?

 

Haugsrud: – Vi som jobber med golf merker hvor stor forskjell det er i interessen så fort man har en herrespiller på Europa-touren. Folk flest bryr seg ikke nevneverdig om Challenge Tour. Nå har golf-Norge endelig noen å følge der oppe uke etter uke igjen.

 

Bjørnstad: – Det er ekstra stas når man ser et norsk flagg på leaderboardet sammen med store stjerner som mange har som sine idoler. Europa-touren blir automatisk mer interessant når en nordmann er med. Det har vært mye negativitet rundt norsk herregolf det siste året. Dette trengte vi, og dette må vi alle omfavne!