NB! Denne artikkelen stod opprinnelig på trykk i mars-utgaven av Norsk Golf.

– – –

– Gratulerer med ny jobb! Hvordan har den første måneden vært?

Det har vært litt av en omstilling å gå fra å trene juniorer og «vanlige» golfere til plutselig å coache en av verdens beste amatørspillere. Det har vært mye å sette seg inn i, og det er ganske annerledes å jobbe på slikt detaljnivå. Heldigvis har jeg mange kloke hoder rundt meg, og innad i trenermiljøet er det en stor vilje til å hjelpe og utveksle erfaringer. Jeg suger til meg all kunnskap jeg kan få. Kristoffer har et stort team, og det er store mengder informasjon som skal analyseres og bearbeides hver dag. Min oppgave blir å sortere ut hva som skal bringes videre til Kristoffer.

– Var det en vanskelig avgjørelse å slutte på Losby?

Årene mine i Losby er nok de beste jeg har hatt i hele mitt liv. Det er en veldig profesjonell klubb, hvor alt er forankret i en virksomhetsplan. Det gjorde hverdagen min som pro mye enklere og tydeligere. Det var mye administrativ jobbing i starten, men jeg hadde fantastiske kollegaer rundt meg som hjalp til med å bygge opp en fantastisk juniorsatsing. Det var tungt å slutte, men denne jobben som plutselig dukket opp, var en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg.

– Hva består egentlig arbeidsoppgavene dine i?

Teamet til Kristoffer består av Niklas og Caroline Diethelm som svingtrenere, Kim Røtnes Jensen som fysisk trener, og så klart også Team Norways ressurser der det trengs. Jeg blir en «teamleder», eller «COO» (chief of operations), som skal sy sammen alt og være bindeleddet mellom Kristoffer og de ulike trenerne. Det er sammenlignbart med rollen som Torsten Hanson har for Henrik Stenson. Han fungerer som en slags «allmennlærer» for Stenson og er bindeleddet mellom Stenson og resten av teamet hans.

– Er et slikt team nytt i norsk golfsammenheng?

Jeg tror det er det, ja. Jeg vet at det er vanligere i andre idretter, for eksempel alpint og i tennis. Spillere som Rory McIlroy og Jordan Spieth gjorde også noe lignende de siste årene de var amatører.

– Du har også bakgrunn som daglig leder i Preikestolen GK. Får du bruk for noe av det du lærte der, i jobben som trener?

Jeg hadde veldig godt av ledererfaringen, men jeg fikk også mye ut av tidligere jobber i hotellbransjen og i dagligvarehandel. Jeg drev blant annet en stor ICA-avdeling med 15 ansatte under meg. Da jeg startet i jobben som trener, hadde jeg ikke så mye ledererfaring, og hvis noen voksne kom og sa i fra om noe de var misfornøyd med, så klarte jeg ikke å stå imot – selv når jeg visste at jeg hadde rett. Jeg har vokst mye med ledererfaringen, og da jeg jobbet på Losby, følte jeg meg mye tryggere i rollen. Den tryggheten er noe jeg tar med meg videre.

– Når du jobber så tett på Kristoffer, blir dere helt sikkert også gode venner. Blir det vanskelig å skille mellom jobb og privat?

Vi er blitt enige om at når vi er på golfbanen, er vi på jobb, og når vi drar derfra, er vi kompiser igjen. Vi har hatt én dag så langt med litt uenigheter, men dette la vi bak oss så fort vi var ferdig med treningen. Det handler om å være bevisst rollene side. Jeg har faktisk erfaring fra noe lignende da jeg jobbet i ICA. Der var det noen av mine kollegaer som også ble veldig gode venner, men det hindret meg ikke i å ta noen tøffe samtaler med dem på jobb da det trengtes.

– Kristoffer har vokst opp med mye press, og det er mange som følger spent med på utviklingen hans. Føler du noe press selv?

Ja, men ikke fra ham. Alt presset jeg føler, er selvpålagt. Denne jobben er en unik mulighet til å vise hva jeg kan. Jeg kunne ikke hatt en bedre spiller å jobbe for. Han er ekstremt dedikert og har en brennende glød.

– De aller fleste som er utdannet PGA-proer, jobber i en klubb, mens du nå går en litt annen vei. Var det dette du så for deg da du ble trener?

Frem til 2008 var målet mitt å bli en tourspiller selv, men den drømmen forsvant etter en blindtarmsoperasjon som gikk veldig dårlig. Jeg spilte én 18-hullsrunde på to år etter det, så da fokuserte jeg på å bli trener i stedet for å satse selv. Da jeg jobbet på Sandnes og Losby, hendte det at jeg tok med juniorene på store PGA Tour-turneringer i Phoenix. Jeg merket raskt hvor godt jeg trivdes i miljøet på touren, og målet er å hjelpe Kristoffer med å komme dit. Uansett om det blir som trener, coach eller caddie, har jeg veldig lyst til å jobbe på touren.