Stavanger GK er en nokså trang bane med små greener. Den favoriserer de som slår rett, har et bredt repertoar av ulike slag i bagen og putter bra.

Hull 18 på Stavanger er et meget bra avslutningshull. 

Det lønner seg alltid å legge opp en strategi før du skal spille en bane, og dette er spesielt viktig på par 5-hull, ettersom det er dette som regnes som “scoring-hullene”.

Derfor bør du alltid være aggressiv på tredjeslaget, forutsatt at dette spilles fra fairway og i wedgelengde. Ta vare på de sjansene du får! 

Månedens tips: Har banen du skal spille mangelfull baneguide? Google Maps sine satelittbilder funker også bra til forberedelsene!

Jeg legger alltid opp to mulige spilleplaner for Beatriz på par 5-hullene. Plan A er alltid driver, og «gå for» greenen på to slag om mulig. Ettersom hun har middels lengde med driveren er imidlertid plan B som oftest best. Da kan det enten være driver eller 3-wood fra tee og finne enten 70 eller 90 meter til flagget på tredjeslaget. Jeg har regnet meg frem til at det er der sjansene for birdie er størst for henne. 

På trange hull som dette legger jeg alltid opp forskjellige strategier. Det kommer helt an på vind, vær, flaggplassering og baneforhold. Man ønsker alltid å slå driver så man har kortest mulig vei til hullet, men om driveren er litt “off” en dag kan det lønne seg å ha en backupløsning i 3-wood eller hybrid. 

Slik spilles hull 18 på Stavanger GK: 

Par 5 / Index 6

Hvit tee: 465 meter

Gul tee: 454 meter

Blå tee: 408 meter

Rød tee: 408 meter

 

  1. De fleste spillere er tvunget til å slå driver fra tee for å komme seg opp den bratte bakken. For den bedre spilleren er en venstreskru fra tee helt klart valget fra tee. Slår du en god drive som kommer opp den bratte oppoverbakken på starten av fairway, kan det friste å «gå for» green på andreslaget. 

    Krevende utslag på Stavangers avslutningshull. (Foto: Ellen Jepson)
  2. For de fleste klubbspillere vil jeg anbefale å dele opp hullet i tre, og legge deg opp til en distanse du er komfortabel med på tredjeslaget. Jeg anbefaler alle å trene på en eller to favorittdistanser. Dette kommer helt an på hvilke wedger du har i bagen! På dette hullet er det risikabelt å slå en treerwood eller hybrid på andreslaget. Her er det mye skog som kryper tett inntil fairway!

  3. Havner du i trøbbel anbefaler jeg alltid at du tar din straff og dropper «Ballesteros-taktikken». Det ender som regel i dobbel eller verre. Chipper du deg ut fra skogen kan du fremdeles redde par eller i verste fall gå av med bogey.

  4. (Se punkt 2)

  5. Greenen på Stavangers hull 18 heller fra bak til front. Her er det ønskelig å slå innspillet “under” hullet slik at du får en putt i oppoverbakke. Samtlige av gutta på PGA-touren forsøker å gi seg selv en svak oppoverputt som enten er rett eller som faller litt fra høyre mot venste. For høyhandicapere vil jeg anbefale å sikte på en del av green  som ikke er voktet av bunkere.

LITEN GREEN: Store deler av green beskyttes av bunkere. Greenen heller fra bak til front. (Foto: Ellen Jepson)