Denne uka ble senior-EM for lag spilt på PGA National, i Sverige. For Norge spilte Asbjørn Ramnefjell, Atle Bartha, Tom Arne Tollefsen, Tore Sviland, Øyvind Reinertsen og Rune Kristiansen.

Innledende

Tirsdag og onsdag spilte spillerne singelrunder. Resultatene til hver nasjons spiller ble lagt sammen og lagt til grunnlag for hvilke lag som gikk til henholdsvis A-, B- og C-sluttspill.

Norge knep 8. plassen foran nesen på Italia, og sikret seg med det plass i A-sluttspillet, og med det muligheten til å ta medalje.

Tøffe skotter

I torsdagens kvartfinale var det derimot ingen enkel motstander som ventet. Skottland spilte tretti slag bedre enn Norge i kvalifiseringsspillet, men dét var singelgolf, nå var det matchspill som stod på programmet.

Nordmennene hang godt med, men Skottland ble til slutt for sterke, og vant 4-1. Atle Bartha og Øyvind Reinertsen vant sin foursomematch overlegent, men skottene tok hjem de fire singelrundene.

Fredag stod Spania for tur. Med seier der kunne Norge som best bli nummer 5. Og Norge leverte.

Høydramatikk

I en høydramatisk kamp ble samtlige fem kamper uhyre jevne, og det vippet fra det ene til det andre. Til slutt var det opp til Bartha og Reinertsen.

Norsk Golf lar Asbjørn Ramnefjell beskrive dramaet som utspilte seg:

Foursome’en var meget jevn hele veien. Det svingte fram og tilbake. Været gjorde det ikke lett å få en god score. Sterk vind og mye regn er ikke akkurat spansk ønskevær. Ikke norsk heller. Det var likt da de kom på det 16. hullet. Her shanket Atle utslaget, og det gikk fra vondt til verre. Hullet ble tapt og de var 1 ned etter 16. Det 17. hullet ble delt. På det 18. hullet ble det litt rotete. Spanjolene toppet innspillet på par 5-hullet inn i bunkeren og rotet det forferdelig til og tapte hullet. All square.

De måtte ut på det 19. hullet – banens første hull. Etter et svakt andreslag på par 5-hullet hadde Reinertsen en meget god treerspoon nesten inn på greenen. Det ble deling på par. Det neste hullet ble også delt på par.

Omspill

Dermed måtte spillerne ut på et tredje omspillshull i det piskende regnværet.

Matchvinner Øyvind Reinertsen forteller:

«Der drivet jeg opp i leppa på en fairwaybunker. Atle valgte å gå for greenen med en sjuer. Der blokka han den ut rett ut i kjemperoughen med 65 meter til pinnen. Jeg hang meg på en sand wedge i motvinden og klarte å få den opp på greenen. I mellomtiden hadde spanjolene begynt å lengte hjem og surret det til med fire putter fra 50 meter på fairway. Atle lot meg få gleden av å slå i den siste putten fra ca 1 meter. JAAAAAA!»

Golf-historie

Kampen om 5. plassen stod mellom Norge og Tyskland på lørdag. Det ble like jevnt og dramatisk som mange av de andre matchene.

Tyskland kom best igang, og vant foursomematchen. Både Tore Christoffer Sviland og Asbjørn Ramnefjell vant sine kamper 2&1. Da Tom Arne Ellefsen tapte sin, stod det likt før siste kamp gikk inn i avgjørende fase.

Ansvaret lå dermed på Rune Kristiansens skuldre alene.

I en uhyre jevn kamp var 18 hull ikke nok til å skille de to ankermennene. På andre omspillshull sikret Martin Birkholz seier for tyskerne. Dermed endte Norge på 6. plass, men skrev like fullt norsk golfhistorie.

Sverige endte på 8. plass. Dette er, ifølge Ramnefjell, første gang Norge slår Sverige i et senior-EM.

Irland ble europamester etter at de slo Danmark 3-2 i finalen.

Leaderboard