Derfor bruker The Open-vinneren to ulike grep når han putter

Collin Morikawa gjorde en oppsiktsvekkende endring i putteteknikken før The Open Championship – og du verden som det fungerte! Kanskje noe for deg å prøve også?

Publisert

Helt siden han tok steget ut i de profesjonelles rekker for to år siden, har Collin Morikawa vært PGA-tourens aller beste spiller med jernkøllene i hendene, og faktisk er det bare Tiger Woods som har hatt bedre statistikk enn ham på innspillene de siste 17 årene.

Puttingen har det derimot ikke vært like mye å skryte av, og før The Open Championship-seieren hadde 24-åringen hele 171 spillere over seg på PGA Tours puttestatistikk.

I løpet av de fire dagene på Royal St George’s Golf Club var det få som var bedre enn Morikawa på greenene, og på sisterunden var han sikkerheten selv med putteren i hånda.

Det kan han gi caddien sin J.J. Jakovac mye av æren for.

I februar byttet Morikawa til det såkalte «saw»-grepet med putteren. Det kan minne litt om «claw»-grepet, der man i stedet for å holde puttergrepet på den konvensjonelle måten, roterer høyrehånden slik at langfingeren, ringfingeren og lillefingeren på høyrehånda går på oversiden av grepet, mens tommelen forblir på undersiden.

Grepet skal gjøre det lettere å «låse» høyrehånda, slik at man unngår unødvendige håndleddsbevegelser mens man utfører puttebevegelsen. Det gjør det til et populært grep blant spillere som sliter med å sende ballen på riktig linje på kortere putter.

(Artikkelen fortsetter under)

Under The Open Championship var det imidlertid flere som la merke til at Morikawa byttet mellom «saw»-grepet og et mer konvensjonelt grep fra tid til annen. Det var ikke et tegn på usikkerhet, men et helt bevisst valg etter råd fra caddie Jakovac.

Morikawa fortsatte å bruke «saw»-grepet på korte putter, men byttet til det konvensjonelle grepet på langputter. Grunnen var at greenene i The Open er litt tregere enn spillerne er vant til på PGA-touren, og det konvensjonelle grepet gjør det lettere å få litt mer fart i ballen på grunn av en litt friere svingbevegelse.

– Forrige uke slo jeg så mange putter kort, og ikke bare fire-fem fot, men ti fot kort. Det er ikke akseptabelt. Vi fant ut at et konvensjonelt grep har litt ekstra snert. Jeg trengte ikke å endre noe mentalt på lange putter. Svingbevegelsen med det grepet fører automatisk til at ballen ruller ut fra slagflaten litt raskere, sa Morikawa til Golf Channel i helgen.

– Jeg hadde ikke klart å finne ut av det på egen hånd uten caddien min J.J., konstaterte Morikawa.

Ifølge nærspillsguruen Dave Pelz er en av ulempene med teknikker som «claw», «saw» og andre grep som låser håndleddet at de kan gjøre det vanskelig å kontrollere putteren på lengre putter. Pelz sier til golf.com at også hobbygolfere burde hente inspirasjon fra Morikawa og eksperimentere med ulike grep for å se hva som fungerer best for seg.

– Du er ikke nødt til å bruke samme grep på alle putter. Gjennomfør dine egne tester på puttinggreen. Hvis «saw» føles bra på korte og mellomlange putter, burde du forplikte deg til det, sier Pelz.

NB! Få hjelp til å løfte spillet ditt til et nytt nivå med instruksjonsvideoene fra Norsk Golfs «Golfskolen» her!

Powered by Labrador CMS