Morikawa avsluttet sin første The Open-uke med å levere et prikkfritt scorekort med fire birdier, ingen bogeyer og 14 par, og med 15 under par sammenlagt vant han to slag foran Jordan Spieth og fire foran Jon Rahm og Louis Oosthuizen.

Viktor Hovland avsluttet også fire under par og delte 12.-plassen, en tangering av hans beste resultat i en major.

Dette var Morikawas femte PGA Tour-triumf og hans andre majorseier på bare åtte forsøk – en seiersprosent på 25 i golfsportens mest prestisjetunge turneringer. Kun legendene Bobby Jones og Gene Sarazen klarte å vinne to majorer på like få forsøk.

Morikawa er nå den første spilleren noensinne til å vinne to majorer i turneringer han har vært debutant i, og seieren løfter ham opp til førsteplass i FedEx Cup og tredjeplass på verdensrankingen.

– Dette er med god margin et av de største øyeblikkene i livet mitt, sa Morikawa foran en fullpakket tribune da han mottok hyllesten fra publikumet på den 18. greenen på Royal St George’s Golf Club. 

Der benyttet han også anledningen til å oppfordre alle de 32 000 til stede om å være takknemlige – det soleklart største publikumsantallet på touren i løpet av koronapandemien.

– Jeg er sikker på at mange av dere som er her, er her med familie, venner eller noen andre nær dere. Se over på dem nå og si takk. Vi er alle så beæret over å kunne være her på denne fantastiske golfbanen. Det var vært en fantastisk majorturnering, og det å bli kunne kalt The Open-vinner gir meg frysninger.

– Noe sier meg at Morikawa må ha fått karakteren A i «public speaking» på University of California Berkeley. Det er ikke bare på banen han leverer på i dag, fastslo Joakim Mikkelsen fra Viasats kommentatorboks.

(Artikkelen fortsetter under)

Ekstrem statistikk

Morikawa festet grepet om seieren med tre birdier på rad på front-nine på et tidspunkt da hans nærmeste utfordrere slet. Louis Oosthuizen, som nå har to andreplasser og en tredjeplass i hans tre siste majorer, fikk det aldri til å stemme, men etter hvert begynte Jordan Spieth å legge press på Morikawa etter at han endelig fant frem billetten til birdietoget.

– De siste timene gjorde jeg alt som stod i min makt for å vinne dette mesterskapet, sa Spieth etter runden. Men Morikawa var altfor stabil og slapp Spieth aldri nærmere innpå enn ett slag.

Nylig kommenterte Rory McIlroy at det er vanskelig å se for seg hvordan det er mulig for Morikawa å slå skjevt når man ser den tilsynelatende perfekte svingen hans, og mange regner ham som den beste jernspilleren på PGA-touren siden Tiger Woods. 

Statistikken backer det i hvert fall opp: I PGA Tours «strokes gained»-statistikk troner Morikawa soleklart på toppen med 1,5 tjente slag til feltet per runde på innspillene – eller seks slag per turnering.

Siden 2004 er det bare Tiger som har klart det før ham.

Dessuten er avstanden fra Morikawa og ned til Paul Casey på andreplass på denne statistikken like stor som fra Casey og ned til Jason Kokrak på 55.-plass!

I The Open var det imidlertid putteren som skal ha brorparten av æren for seieren, og han var en av feltets beste på greenene i løpet av de fire dagene. Det er sjelden kost for en som er rangert helt nede på 172.-plass på tourens puttestatistikk.

– Puttingstatistikken min er vanligvis ikke blant de beste, men i dag kom det akkurat når jeg trengte det som mest. Jeg er så fornøyd, gliste Morikawa fra øre til øre.

24-åringen spilte de 31 siste hullene av The Open uten å gjøre en eneste bogey. Dermed viste han igjen at han er best under press. Fjerderundene i hans to majorseirer har vært på henholdsvis 64 og 66 slag, med én eagle, åtte birdier, 27 par og ikke en eneste bogey.

Rory McIlroy vet med andre ord hva han snakker om.

Resultater