Det blir ingen kopi av Marius Thorps «Silver Medal»-bragd  i The Open i 2006 for Viktor Hovland til sommeren.

Hovland har holdt kortene tett til brystet den siste tiden, men har tidligere hintet om at han kom til å bli proff denne sommeren. Mange har nok tatt det for gitt at det i så fall blir etter The Open Championship i slutten av juli – årets siste majorturnering.

Viktor Hovland har noen tøffe valg foran seg i månedene fremover. (Foto: Getty Images)

Torsdag kom imidlertid bekreftelsen på at han blir proff allerede etter neste ukes U.S. Open og dermed dropper The Open Championship.

«Hvorfor i all verden vil han hoppe over en av verdens største turneringer?» lurer du kanskje på nå.

Ettersom Hovland står over The Open, får han brukt sine seks gjenværende sponsorinvitasjoner på PGA-touren til til å forsøke og spille seg til en kategori på PGA-touren.

Hvis han hadde ventet med å bli proff til etter British Open, hadde han derimot bare hatt to turneringer igjen å gjøre det på.

Gjorde dette deg noe klokere, eller bare enda mer forvirret?

For å forklare hvorfor det kan ha vært en klok vurdering av Hovland å stå over The Open Championship, må vi først begynne med å se på hvilke muligheter han har til å kvalifisere seg til en fast plass på PGA-touren eller Web.com Tour.

Dette er turneringene han kan spille

Etter at Viktor Hovland vant U.S. Amateur i fjor sommer, sikret han seg også invitasjon til de tre majorturneringene The Masters i april, U.S. Open i juni og The Open i juli.

Disse må han være amatør for å få lov til å spille.

I tillegg til majorene får han syv (og maks syv) sponsorinvitasjoner, såkalte excemptions, i «vanlige» PGA Tour-turneringer i årets sesong. 

Disse kan han bruke uavhengig av om han er amatør eller proff.

Men her kommer det vesentlige: Det er bare som profesjonell at man kan tjene opp FedEx Cup-poeng (PGA Tours poengsystem) og spille seg til en kategori på touren.

Derfor hjelper for eksempel Hovlands 40.-plass på Bay Hill i mars eller 32.-plass i The Masters i april ingenting når han skal samle opp FedEx Cup-poeng til sommeren for å skaffe seg en arbeidstillatelse på PGA Tour, ettersom de turneringene ble spilt som amatør.

Fordelen med å droppe The Open Championship og bli profesjonell rett etter U.S. Open er at han kan begynne å sanke inn FedEx Cup-poeng allerede denne måneden i stedet for slutten av juli.

I kalenderen under kan du se hvilke turneringer som spilles mellom U.S. Open og sesongavslutningen Wyndham Championship.

Siden han blir proff etter U.S. Open, får han mulighet til å skaffe seg en PGA Tour-kategori gjennom de seks øverste turneringene som er sirklet rundt.

Det gjør han ikke hvis han hadde ventet med å bli proff til etter The Open. Da er det bare de to nederste turneringene som kunne gitt ham en kategori – en nesten umulig oppgave.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hvis Viktor Hovland blir proff i juni og takker nei til The Open-invitasjonen, kan han skaffe seg en arbeidstillatelse på PGA Touren på de seks øverste turneringene på listen over.

 

Slik kan han kvalifisere seg til PGA-touren

Det er flere ulike veier til PGA Tour-kortet for Viktor Hovland. Fellesnevneren for dem er at han må spille ekstremt god golf fremover for å klare det.

Under kan du se de ulike veiene til det gode selskap, rangert fra raskest og minst realistisk til de mer tidkrevende og sannsynlige alternativene.

 

Alternativ 1: Vinne en PGA Tour-turnering

Det mest urealistiske av scenariene er også det som gir den største belønningen. Hvis han klarer å vinne en turnering, sikrer han seg ikke bare arbeidsplass på PGA-touren neste år, men to år frem i tid.

Jordan Spieth fikk PGA Tour-kortet slik i 2013.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jordan Spieth sikret PGA Tour-kortet for to år da han vant John Deere Classic i debutsesongen i 2013. (Foto: Getty Images)

 

Alternativ 2: Tjene nok FedEx Cup-poeng på få starter

Hovland har nå seks eller syv gjenværende invitasjoner på PGA-touren innen sesongen er omme – litt avhengig av hvordan han spiller.

T3, T72, T59 og T2 var resultatene som måtte til for at Jon Rahm skulle få PGA Tour-kortet på fire turneringer i 2016. (Foto: Getty Images)

Potensielt kan Hovland komme til å spille alle de syv turneringene som er sirklet i rødt i kalenderen over.

For at Hovland skal kvalifisere seg direkte til PGA Tour 2020, må han avslutte årets sesong blant topp-125 på PGA Tours FedEx Cup-liste på disse 6-7 turneringene.

Det er en EKSTREMT vanskelig oppgave, ettersom han da må oppnå en like god kategori som garvede tour-veteraner har skaffet seg på fire ganger så mange turneringer.

Det kommer til å kreve flere topplasseringer. I 2016 skaffet Jon Rahm seg PGA Tour-kortet bare fire turneringer etter å ha blitt proff, takket være to pallplasseringer.

 

Alternativ 3: Kvalifisere seg til Web.com Tour Finals

Web.com Tour er nivået under PGA-touren. Herfra er det 50 spillere som sikrer seg PGA Tour-kortet hvert år. 25 av dem kommer gjennom pengelisten på Web.com Tour; 25 av dem kommer gjennom Web.com Tour Finals.

Web.com Tour Finals ble innført i 2013, og er et avsluttende sluttspill bestående av tre turneringer, som spilles i tidsrommet 15. august til 2. september, rett etter at PGA Tour-sesongen er fullført.

I Web.com Tour Finals er det de 25 spillerne med høyest akkumulerte premiepenger i disse tre turneringene som blir PGA Tour-spillere i 2020.

Bryson DeChambeau er blant spillerne som har sikret PGA Tour-kortet på denne måten.

For å kvalifisere seg til Web.com Tour Finals er Hovland avhengig av å avslutte årets PGA Tour-sesong mellom 126.- og 200.-plass på poenglisten FedEx Cup.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bryson DeChambeau var i likhet med Hovland regjerende U.S. Amateur-mester i 2016. Han fikk midlertidig PGA Tour-status denne sesongen, men klarte ikke å spille seg til PGA Tour-kortet direkte. Han kom seg imidlertid gjennom nåløyet i Web.com Tour Finals på slutten av sesongen. (Foto: Getty Images)

 

Alternativ 4: Gå omveien via Web.com Tour

Siste utvei for Hovland er å spille Web.com Tour-kvalifiseringen (Q-school) i desember (som ikke må forveksles med de tre Web.com Tour Finals-turneringene i august og september).

Spillerne som ender mellom 26.- og 100.-plass i Web.com Tour Finals i september, kvalifiserer seg direkte til det siste steget av Web.com Tour Q-school i desember.

Hvis Hovland ikke lykkes i å komme topp-200 i årets FedEx Cup (altså at han ikke kommer med i Web.com Tour Finals), ELLER hvis han havner utenfor topp-100 i Web.com Tour Finals, kvalifiserer han seg ikke direkte til Q-school-finalen i desember.

Da må han i så fall spille seg inn til finalen via Q-schools andre steg i november.

Web.com Tour Q-school er i motsetning til Web.com Tour Finals ikke en kvalifisering direkte til PGA-touren, men en kvalifisering til Web.com Tour i 2020.

Det er topp-25 på pengelisten på Web.com Tour i 2020 som blir PGA Tour-spillere året etter.

Hvis Hovland må gå omveien via Web.com Tour Q-school i år, er 2021 dermed realistisk sett det tidligste han kan bli PGA Tour-spiller.

Henrik Bjørnstad kvalifiserte seg til PGA Tour gjennom Web.com Tour i 2009, den gang touren het Nationwide Tour.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Henrik Bjørnstad endte topp-25 på Web.com Tours pengeliste i 2009 (den gang het touren Nationwide Tour) og sikret seg arbeidstillatelse på PGA Tour i 2010. Her fra seremonien hvor han mottar «kortet». (Foto: Getty Images)

Konklusjon: Scenariene over viser at det viktigste for Hovland blir å klore til seg en topp-200-plassering på FedEx Cup denne sesongen.

– – –

Les også: Hovland sammenlignes med Jordan Spieth