Dette vil vi huske best fra golfåret 2020

Det har vært et historisk år for Golf-Norge – både innenfor og utenfor landets grenser. Her er det vi vil huske aller best fra året som har passert.

Publisert

11. Casper Ruud skaper debatt

(Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

Det vakte oppsikt da Holtsmark GK vervet tennisstjernen Casper Ruud som medlem i forkant av NM slik at han kunne få wild-card til norgesmesterskapet. Mens noen mente at det var urettferdig at wild-cardet gikk på bekostning av spillere som satser på golf, mente andre at PR-stuntet ville skape positiv blest rundt arrangementet. Det var i hvert fall ikke noen tvil om hvem de fremmøtte journalistene fra rikspressen hadde dukket opp for å prate med da turneringen omsider braket løs på Holtsmark.

Etter en blytung åpningsrunde lå Ruud nest sist etter første dag, og han måtte dermed justere sitt ambisiøse opprinnelige mål om å klare cuten til å ikke komme på sisteplass. Det klarte han, og før han pakket sakene sine og reiste fra Holtsmark, benyttet han anledningen til å hylle nivået på den norske golfeliten.

Relaterte saker

Casper Ruud vil spille NM i golf

Casper Ruud klar for NM: – Jeg kommer til å være nervøs

Ruud fikk rundjuling av Holtsmark: – Nå er målet å unngå sisteplass!

Her er svingen til NM-klare Ruud

10. Popov sjokkerer golfverden

Årets kanskje aller største overraskelse på den internasjonale golf-scenen var British Open-seieren til den 27 år gamle tyskeren Sophia Popov. Popov var rangert nede på 304.-plass på verdensrankingen da hun vant med to slag over J. Suwannapura på Royal Troon. Det er den laveste verdensrankingen for en majorvinner på kvinnesiden noensinne. Seieren kom bare et år etter at hun vurderte å legge opp som golfspiller etter at hun misset LPGA-kortet med ett fattig slag. Frem til British Open hadde Popov spilt inn 934 000 kroner i karrieren. Majorseieren alene gjorde henne 5,8 millioner kroner rikere.

Relaterte saker

Sophia Popov vant AIG Women’s Open

9. Charlie Woods varter opp med show

Tiger Woods tok golfverden med storm da han entret den internasjonale golf-scenen på 1990-tallet. I USA hadde Tiger imidlertid vært et kjent navn helt siden barndommen etter flere TV-opptredener og oppsiktsvekkende prestasjoner i juniorturneringer hjemme i California. Da Tiger spilte med sin sønn Charlie i PGA Tours far-sønn-turnering PNC Championship i desember, var det nok ikke rent få som begynte å drømme om at historien skulle gjenta seg. Elleve år gamle Charlie fikk sosiale medier til å koke med sin kombinasjon av fryktløshet, sjarme og ekstreme talent. Eurosport-kommentator Henrik Bjørnstad beskrev det som en av sine kuleste opplevelser som kommentator å kunne kommentere Charlie Woods.

– Han stjal hele showet. Det var magisk å se sønnen til Tiger være helt identisk som faren sin. Måten han oppførte seg på, innstillingen hans, ja golfen hans var rett og slett sjokkerende bra. Han MÅ jo være verdens beste elleveåring, sa Bjørnstad til Norsk Golf.

Relaterte saker

Bjørnstad i sjokk etter Charlie Woods-showet: – Han MÅ jo være verdens beste 11-åring!

Se «Mini-Tigers» utrolige eagle!

Som far, så sønn

8. Tidenes nivå hjemme i Norge

Korona-pandemien førte til ufrivillig turneringsfri for mange av de norske proffene store deler av sesongen. Resultatet ble tidenes sterkeste startfelt i Garmin Norgescup her hjemme i Norge, hvor så å si alt som kunne krype og gå av norske toppspillere var med og spilte i løpet av sommeren.

I Garmin Minitour fikk proffene muligheten til å kjempe om over 1,5 millioner kroner – tidenes premiepott i Norgescup – og i løpet av de tre turneringene i Atlungstad, Kongsvinger og på Holtsmark var det spesielt to spillere som utmerket seg: Celine Borge og Kristian Krogh Johannessen. I NM på Holtsmark, som for første gang ble sendt direkte på Eurosport,  kunne de to Team Norway-spillerne juble for sine første kongepokaler.

Relaterte saker

Her har Borge nettopp blitt norgesmester – uten å ane det selv!

For seks år siden tapte han NM mot kompisen Hovland – søndag var det endelig Krogh sin tur

7. Ventura finner endelig formen

Med en Viktor Hovland som herjer i verdentoppen er det lett å glemme at vi har en annen nordmann som allerede har levert flere topp-10-plasseringer på PGA-touren enn Henrik Bjørnstad rakk å gjøre i løpet av sin PGA Tour-karriere. 

Etter å ha vunnet to turneringer på Korn Ferry Tour i sommeren 2019 var det knyttet store forventninger til hvordan Kristoffer Ventura kom til å prestere i sitt første еr på PGA-touren. Debutsesongen startet dessverre med en knyttneve i mellomgulvet og misset cut i åtte av hans første elleve turneringer. Etter at touren kom tilbake etter korona-pausen har det imidlertid vært andre boller fra den 25 еr gamle norsk-meksikaneren.

I høst klinte han til med en 7.-plass i Safeway Open etter å ha kjempet om seieren, og tre uker senere hadde han mulighet til å vinne igjen i Sanderson Farms Championship, men endte til slutt på 6.-plass. Det ser ut til at Golf-Norge har mye å se frem til i året som kommer!

Relaterte saker

Mener Ventura har spillet til Ryder Cup

Karrierebeste på Ventura

Ventura ansatte lillebror: – Har gått veldig bra siden han kom inn

6. Augusta i høstfarger

The Masters Tournament er vanligvis årets første majorturnering og vårens vakreste eventyr. På grunn av korona-pandemien var det i 2020 heller duket for et høsteventyr på sagnomsuste Augusta National. Uten de fargesprakende rhododenron-buskene og ingen tilskuere var innrammingen av turneringen langt utenom det vanlige. Også banen spiltes annerledes enn den pleier, og resultatet ble et felt som leverte usedvanlig lave scorer fra start til slutt. Ingen spilte bedre enn Dustin Johnson, som vant overlegent med 20 under par totalt – to slag bedre enn Jordan Spieths og Tiger Woods’ gamle rekordscore i Masters.

– En drøm har gått i oppfyllelse. Jeg kommer til å huske denne dagen resten av livet mitt, sa Johnson etter å ha vunnet sin første grønne jakke og sin andre major.

Relaterte saker

Augustas forvandling før Masters: Se den forskjellen!

Ny Masters-rekord da Johnson cruiset inn til sin første grønne jakke

5. DeChambeaus ekstreme forvandling

Tiger Woods revolusjonerte sporten da han slo gjennom. Nå forsøker Bryson DeChambeau å gjøre det samme, og hans ekstreme vektøkings- og slaglengdeprosjekt har vært den største snakkisen i internasjonal tour-golf i 2020. DeChambeau var på ingen måte en kortslående spiller da han tok steget ut på PGA-touren i 2017. Med en snittlengde på 274 meter fra tee var han på 45.-plass på listen over tourens lengstslåеende spillere. Nå, tre еr senere, har han økt sin gjennomsnittlige slaglengde med driveren med over 25 meter, økt kroppsvekten til 110 kilo, og han troner plutselig på toppen av PGA Tours «driving distance»-statistikk.

Da den eksentriske 27-åringen tok sin første majorseier i U.S. Open i høst, beviste han for en hel golfverden at prosjektet har funket, og i ettertid ser man stadig flere av tourens beste spillere forlenge skaftene i driverne sine, helle i seg proteinshaker i høyt tempo og svinger ut av skoene i jakten på mer og mer fart.

Golfsportens styrende organer har allerede varslet at de vurderer å bremse ned utviklingen i slaglengder. Det spørs om ikke Bryson har bidratt til å sette fortgang i den prosessen.

Relaterte saker

Sjekk ut DeChambeaus ekstreme diett

Før og nå: Dette er DeChambeaus ekstreme forvandling

Nå har DeChambeau nådd ny magisk grense

Slik så Bryson ut forrige gang han spilte Masters

Slik ville DeChambeaus monsterdrive sett ut på norske golfbaner

4. Det nye handicapsystemet

Golfsporten har i mange år hatt globale golfregler, utstyrsregler og regler for amatørstatus, men hele seks ulike handicapsystemer og hvordan handicap utregnes. Fra 2020 ble disse forent til ett globalt handicapsystem. Da det nye systemet trådte i kraft i mars, var det mange som våknet opp med et splitter nytt handicap. Den viktigste endringen i det nye systemet var at ditt handicap fra nå av blir beregnet til gjennomsnittet av handicapet du spilte til i de åtte beste av de 20 siste rundene. Gjennomsnittsberegningen fører til at det nye handicapet gir et mer korrekt og oppdatert bilde av din faktiske spillestyrke til enhver tid. Systemet har imidlertid ikke vært uten voksesmerter, og i sommer kunne Norsk Golf rapportere at antall spillere med 0 i handicap eller bedre hadde økt med 128 prosent etter innføringen av det nye systemet. Systemet har også ført til nye måter å jukse med sitt handicap på og komme seg med i eliteturneringer. 

Relaterte saker

Dette må du vite om World Handicap System

Nytt handicapsystem utsatt til mars

Eksplosiv økning i plusshandicapere i Norge

Utestengt i ett år etter handicapjuks

3. Da golf ble satt på vent

I løpet av noen få uker i mars ble golfbaner over hele verden plutselig stengt etter at korona-pandemien for alvor brøt ut, og hjemme i Norge ble mange baner dermed nødt til å holde stengt i en periode hvor de vanligvis hadde budsjettert for store greenfeeinntekter.

I USA vakte det oppsikt da PGA Tour valgte å arrangere The Players Championship på Sawgrass med publikum, til tross for at de fleste andre idretter på det tidspunktet hadde stengt ned, men etter den første runden innså touren omsider alvoret i situasjonen og bestemte seg for å stenge ned. Alt av turneringer de neste par månedene ble avlyst, og da touren startet opp igjen, var det uten tilskuere. Det ble heller ikke noe av The Open Championship, Ryder Cup eller kvinnenes major Evian Masters, og de tre majorene PGA Championship, U.S. Open og The Masters ble spilt med bare noen ukers mellomrom på høsten.

Sammenlignet med stadionidretter der det vanligvis er mer langt mer støy fra publikum, føles det overraskende normalt å se TV-sendinger fra golfturneringer uten tilskuere. Det er likevel liten tvil om at det er en rar atmosfære, og spesielt majorturneringene har mistet mye av nerven og dramatikken som de vanligvis er kjent for. Nå krysser vi fingrene for at ting kan situasjonen kan begynne å normalisere seg utover i 2021 – spesielt hvis vi får med en nordmann med i Ryder Cup for første gang!

Relaterte saker

Nesten halvparten av Europas baner stengt

Derfor ber NGF om at golfbanene stenges

Nå må det siste golfsenteret i Oslo-området også stenge

PGA Tour tar korona-pause – avlyser alle turneringer

Eurosports team kom seg hjem med et nødskrik

2. Den nye golfboomen

Starttider har blitt revet bort, kurs har vært fulltegnet, gamle og nye medlemmer strømmer til klubbene. Hvem skulle ha trodd at det måtte en verdensomspennende pandemi til for å gi golfsporten et etterlengtet løft i Norge igjen?

Etter over ti år på rad med medlemsnedgang satte NGF høsten 2019 et ambisiøst mål om 100 000 golfspllere innen utgangen av 2023, men allerede i juni i år ble målet nådd da Heidi Borge fullførte Veien til Golf-kurset og meldte seg inn i Oppegård Golfklubb. Golf har vært blant de mer korona-vennlige aktivitetene man har kunnet bedrive mens andre fritidsaktiviteter har måttet holde stengt, og i kombinasjon Viktor Hovland-effekten og nesten ingen reiseaktivitet utenlands har golfen bare fortsatt å vokse gjennom året. For tiden har Golf-Norge over 112 000 medlemmer – en oppgang på 20 000 siden april!

Plutselig har klubbene fått nye utfordringer, som kapasitetsproblemer og press på banene igjen, og enkelte klubber har måttet innføre tak på antall medlemskap og ventelister. Det skal bli spennende å se om trykket opprettholdes i årene fremover. Mange av klubbene Norsk Golf har pratet med gjennom sesongen, ser optimistisk på fremtiden og sier det er noe annerledes med denne golfboomen sammenlignet med den som var tidlig på 2000-tallet.

– Jeg tror denne økningen er sunnere og mer varig. I den forrige boomen skulle folk spille golf fordi det var status. Medlemskap ble sett på som en finansiell investering. Og kurs ble fylt opp av bedrifter. I dag er det privatpersoner som fyller opp klubbene, og de kommer fordi de er interesserte, sa Jan-Inge Klubben i Fana GK.

Andre har påpekt at Golf-Norge ikke kan tillate seg å hvile på laurbærene når samfunnet gradvis kommer tilbake til «normalen» igjen.

– Som alle andre har vi fått god drahjelp av de spesielle tidene vi står i, men det er viktig å forstå at det ikke går av seg selv. Vi må gripe denne muligheten nå. Skal de nye bli varige medlemmer, må vi sørge for en god mottakelse og ivaretakelse, sa Pål-Jan Stokke i Atlungstad Golf.

Relaterte saker

– Oppturen vil vare i flere år

Nå er vi 100 000 medlemmer: – Vil få mamma i gang igjen

– En fantastisk mulighet for golfen

En ny boom: – Vi må gripe sjansen nå

1. Hovland skriver norsk golfhistorie – igjen og igjen

For et år vi har vært vitne til fra Viktor Hovland, som gjør at vi må klype oss i armen uke etter uke. For det hele føles fortsatt litt som en drøm. 23-åringen fra Ekeberg har allerede rukket å skjemme oss bort, og det er nesten så man føler seg skuffet når man ser PGA Tour-turneringer hvor Hovland ikke er med og kjemper i toppen.

Hvem hadde trodd det for noen få år siden, da det norske golfpublikummet var sulteforet etter toppresultater blant herrene?

23. februar gikk Hovland helt til topps i Puerto Rico Open etter å ha dunket i en langputt for birdie på det siste hullet, og han kunne dermed juble for sin – og Norges – første PGA Tour-seier noensinne. Siden da har oppturene fortsatt å komme på løpende bånd, og 6. desember fulgte han opp med sin andre seier i Mayakoba Classic i Mexico – den samme banen der han debuterte på PGA-touren for to år siden. Og nok en gang var det en høydramatisk avslutning der en birdieputt på det aller siste hullet sikret ham seieren med ett slag.

Hovland har vært en av tourens beste og mest stabile ball-strikere siden han tok steget inn i de profesjonelles rekker sommeren 2019, mens nærspillet har i beste fall vært varierende. I høst ser han imidlertid ut til å å ha klart å løfte spillet til et nytt nivå. Med ny trener, mer lengde fra tee, mer finslepen nærspillsteknikk og en ny siktemetode på greenene har «folkets idrettsfavoritt» i VG klatret helt opp til 14.-plass på verdensrankingen, og han er – med rette – proppfull av selvtillit før det nye året starter:

– Jeg ser ikke noen grunn til at jeg ikke skal kunne fortsette med det jeg holder på med nå, sier Hovland til Norsk Golf om utsiktene for 2021.

Vi venter i spenning!

Relaterte saker

Viktor Hovland vant sin første turnering på PGA-touren!

Hovland vant golfthriller i Mexico. Får med seg over 11 millioner

Bare begynnelsen

Hovland full av selvtillit før 2021: – Jeg ser ikke noen grunn til at jeg ikke skal kunne fortsette slik jeg holder på nå

Powered by Labrador CMS