Hvilken høydramatisk avslutning det ble på årets Q-school-finale i Spania. Med to nordmenn med i kampen om avansement til Europas gjeveste selskap var det noen meget spennende timer på vår fortløpende live-oppdatering fra runden.

 

Og mens Kofstad aldri klarte å etablere noe særlig godspill, hadde Knut Børsheim stålkontroll hele dagen.

 

Børsheim spilte bunnsolid fra tee til green, og endte til slutt -2 for runden. Han lot seg ikke vippe av pinnen av en bogey på det 6. hullet, og svarte umiddelbart med birdie på det påfølgende hullet. Med syv strake par, var det ikke lenger noen tvil.  De siste hullene ble en ren parademars, der han med senkede skuldere leverte noe av sin beste golf i hele uken. Med tre birdies på rappen fra hull 15 til 17 kunne han tillate seg å treputte for bogey på det siste hullet. Med en totalscore på 16 under par ble det til slutt på en fantastisk fjerdeplass, fem bak seiersherren David Dixon fra England.

 

– Det var en fantastisk følelse å sikre seg plassen. Det er jo dette jeg har trent for i alle år. Jeg har hatt bra kontroll de siste dagene, men i dag var jeg jævlig nervøs. I dag handlet det om 18 hull som bestemmer hele det neste året, kunne en lettet Børsheim konstatere til Nettavisen etter runden. Senere oppdaterte han sin Facebook-profil:

 

– Det her var bare konge. Takk til alle som har fulgt med. Utrolig kjekt å se at interessen er så stor. Holdt på å pisse på meg i dag, skriver han.

 

– Dette er helt rått av Knut. Utrolig sterkt!, sier Øyvind Rojahn som har fulgt ham fra sidelinjen på PGA Catalunya Resort hele uken.

 

HIO hjalp ikke

 

For Espen Kofstad sin del dessverre skulle det dessverre heller ikke denne gang holde helt inn. 

 

Losby-golferen var langt oppe på listene mot slutten av onsdagens femterunde, men med bogey-dobbelbogey-bogey-avslutning hadde han en jobb foran seg under torsdagens avslutning. Kofstad var ett slag bak topp-30 på starten av dagen, og med bogey på det første hullet fikk han langt fra noen optimal start.

 

På hans 6. hull kom dagens første birdie, men det ble etterfulgt av en bogey bare noen hull senere. På de siste ni var han vel vitende om at han trengte flere birdies, og da han gjorde to strake bogeys på 11 og 12 virket løpet kjørt. 

 

Noen minutter senere skulle det imidlertid bli helt åpent igjen da han

på fantastisk vis slo ballen rett i koppen med femmerjernet på utslaget på det 14. hullet, banens 5. hull. Dette var utrolig nok det tredje norske hole-in-one denne uken , etter at Knut Børsheim noterte seg for to stykker to dager på rad mandag og tirsdag.

 

– HIO er golfens EPO, så la oss håpe det kommer en h******* spurt her nå!, skrev landslagstrener Henrik Bjørnstad på sin Twitter-profil like etter vidunderslaget. Dessverre kom aldri sluttspurten.

 

En bogey rett etterpå skulle derimot bli spikeren i kista, og med birdie-par-bogey på de tre siste hullene endte Kofstad til slutt på +2 for dagen og -5 totalt. Det holdt til en 41. plass, kun to slag bak den viktige topp-30-plasseringen. Dermed ble det ikke noen revansje for fjoråret, der han i den samme turneringen misset kvalet med ett fattig slag. Vi både tror og håper at han likevel kommer sterkt tilbake neste sesong på Challenge-touren!

 

Wild cards nøkkelen

 

Med en av to videre kan vi likevel ikke klage. Etter at Eirik Tage Johansen for noen uker siden https://norskgolf.no/node/2518 ikke klarte å fornye sitt kort, stod Norge i fare for å ikke ha noen representanter på neste års Europatour-spiller. Heldigvis kom Børsheim til unnsetning. 

 

Espen Kofstad sikret seg i fjor fulle spillerettigheter på årets Challenge Tour da han misset ET-kortet med ett slag i Q-school-kvaliken. Børsheim har på sin side vært avhengig av wild cards, og har spilt ti færre turneringer enn Kofstad på Challenge-touren i år. Men bergenseren har hatt stor uttelling på de få konkurransene han har spilt.

– Børsheim viser hvorfor det er ekstremt viktig at Norge fortsetter å arrangere Challenge Tour-turneringer fremover. Dette er noe som mange har jobbet hardt for. Ved å arrangere Challenge Tour får vi en kvote på wild cards, og gjennom sine kontakter har Øyvind Rojahn i år skaffet 26 norske wild cards. Det å kunne tilby nyetablerte proffer disse wild cardene er avgjørende for utviklingen av norsk golfsport, sier sportssjef i NGF, Frode Scheie til Norsk Golf.

Nå gjenstår det bare å se hvordan Børsheim vil gjøre det på Europatouren, og det er ingen enkel statistikk 24-åringen skal kjempe mot. De siste ti sesongene har i snitt to tredjedeler av de som har fått kortet gjennom Q-school ikke klart å beholde plassen sin på touren året etter.

Hvordan tror du Børsheim kommer til å gjøre i sin første sesong på Europa-touren? Bruk kommentarfeltet under og si din mening!

 

 

(Video: 1Golf.com/NGF)

 

 

Fra runde 1-5.