Deltagerlisten i NM har vært gjenstand for debatt de siste årene. Under NM på Stiklestad i 2013 uttrykte blant andre golfpresident Finn H. Andreassen skuffelse over at de norske utenlandsproffene nedprioriterte NM.

Landslagstrener Niklas Diethelm forsvarte samtidig proffenes avgjørelse om å droppe NM, ettersom de måtte fokusere på turneringer som gir de både ranking og inntekt. Ett år senere ble det vekket nytt liv i debatten, da blant annet Peter Kaensche gikk hardt ut mot NGF i en artikkel på norskgolf.no.

Onsdag publiserte Norgescup terminlisten for 2016 på golfforbundets nettsider. Nå er det tatt grep som åpner for at langt flere proffer kan delta i NM. Likevel er det mange som også vil bli skuffet.

Synes dere ikke at det er ille at en spiller som Marthe Wold  ikke kan forsvare tittelen sin fra i fjor? Det er greit nok å ha LETAS i Norge, men under NM?

Mariell Bruun, tidligere norgesmester

NM har de siste årene blitt spilt i månedsskiftet juli/august. I 2016 går imidlertid startskuddet så sent som 18. august.

Det går ut over de norske collegespillerne som skal rekke semesterstart i USA. De fleste av dem er allerede på andre siden av Atlanteren når startskuddet for NM går i Østfold neste år.

Tidligere NM-vinner kritisk

De tre siste årene er det nettopp collegespillere som har vunnet i dameklassen: Marthe Wold i år, Mariell Bruun i fjor, og Cesilie Hagen i 2013.

Fjorårsvinner Bruun (Larvik GK) var blant de som reagerte da Norgescup la ut terminlisten på sin Facebook-profil onsdag

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Hvorfor er NM plassert så seint? Blir jo bare juniorer som kan delta i NM damer 2016 (…) NM blir jo ikke noe vanlig NM lenger når det er en masse internasjonale spillere rundt om. LETAS (LET Access Tour journ. anm.) blir jo da hovedfokus og ikke lenger NM. Nei, synes NM burde gå som vanlig og være i en tidssone hvor alle kan delta, så feltet blir sterkere, skriver Bruun på Norgescup sin Facebook-profil, og fortsetter:

– Synes dere ikke at det er ille at spillere som Marthe (Wold) for eksempel ikke kan forsvare tittelen sin fra i fjor? Det er greit nok å ha LETAS i Norge, men under NM? Hvis det er så viktig med bredde, så tar dere jo vekk en masse spillere ved å sette tiden så sent, skriver Bruun.

En annen collegespiller, Julie Loennechen viser til følgende statistikk som viser hvor dominante collegespillerne var under årets NM på Borre:

– Av de 18 som kalrte cuten i år er ni av de collegespillere (også vinneren). Syv av de neste er 96/97-modeller som betyr at de begynner på college neste år, skriver Loennechen på Norgescups Facebook-profil.

Norgesmesterskapet blir for første gang også en del av LET Access Tour på damesiden og Nordic League på herresiden. Dermed medfølger også en samlet premiepott på 50 000 euro. Nytt av NM for 2016 blir også splittede startfelt: Damene og herrene skal spille de to første rundene på hver sin bane, henholdsvis Moss & Rygge GK og Skjeberg. Den tredje og avsluttende runden spiller både damer og herrer på Skjeberg.

NGF: – NM skal kåre den beste norske spilleren

Toppidrettssjef i NGF, Øyvind Rojahn har forståelse for Mariell Bruun sine frustrasjoner. Han sier det er umulig å gjøre alle til lags når NGF gjør grep for å styrke kvaliteten på startfeltet, samtidig som de skal forsøke å finne en ledig dato som ikke kolliderer med andre aktiviteter på proffenes og amatørenes kalender.

– Vi har fått en del kritikk for at de beste spillerne ikke spiller NM, og NM skal tross alt kåre den beste norske spilleren. Vi har sett på mange ulike løsninger for at flest og best mulige spillere kan være med. Samtidig ønsker vi at turneringen skal skape litt mer blest rundt golfen. Vi tror grepene som blir gjort bidrar til med trøkk under NM-uka, sier Rojahn til Norsk Golf.

Det er selvfølgelig kjedelig for de collegespillerne det kolliderer for. Det er veldig få åpne rom i kalenderen som gjør at vi får med alle de beste spillerne. Vi har vært tvungne til å prioritere

Øyvind Rojahn, NGF

Han sier et av alternativene NGF først vurderte var å slå sammen lag-NM og NM i uke 29. Rojahn sier det er den uken i sommeren som passer best for både proffer og amatører, da det er British Open samme uke, samtidig som både svenskene og danskene arrangører sine lagmesterskap. To uker senere spiller de norske damene EM, og uken etter der igjen spiller herrene EM.

– Lag-NM-uken er det ingen andre turneringer som kolliderer, men vi fant til slutt ut at det var en for dårlig løsning å slå sammen NM og Lag-NM. Lag-NM er en veldig attraktiv turnering med massemønstring for klubbene. Vi konkluderte med at det var flere minuser enn plusser ved å slå de sammen. 

– Vi gikk gjennom flere løsninger, og kom frem til at dersom målet var å få med flest mulig proffer i NM, var det uke 33 hvor vi allerede har reservert plass i Nordic League-kalenderen. Det er selvfølgelig kjedelig for de collegespillerne det kolliderer for. Det er veldig få åpne rom i kalenderen som gjør at vi får med alle de beste spillerne. Vi har vært tvungne til å prioritere, forklarer Rojahn.

– På damesiden ser det ut til at flere collegespillere ikke får deltatt. Samtidig er det kun en norsk spiller som hadde LET Access-kortet (Rachel Raastad) i år. Vil ikke disse endringene i praksis medføre at det blir færre norske kvinner i NM?

Vi ønsker å bygge opp NM til å være den gjeveste av de norske turneringene

Øyvind Rojahn, NGF

– Terminlisten på Ladies European Tour (LET) er åpen den samme uken som vi har satt NM. Det kommer den også til å forbli, ettersom det er OL i Rio samtidig. På grunn av OL kommer våre to beste norske kvinnelige proffer ikke til å delta i NM uansett hva vi gjør. Men når turneringen løftes med 50 000 euro i prispenger, samtidig som det ikke er LET-turnering samme uke bør det friste de andre norske kvinnelige proffene til å delta, sier Rojahn,

– Når norgesmesterskapet blir en del av en internasjonal turnering, vil den fortsatt oppfylle kravene til å dele ut Kongepokalen?

– Den beste norske spilleren i feltet vil bli tildelt Kongepokalen. I tillegg til proffturneringen «Norwegian Open» har vi Norgesmesterskapet som blir den norske delen av det. Dermed blir det kåret fire vinnere under NM-uken, sier Rojahn.

Øyvind Rojahn sier de splittede startfeltene på Skjeberg og Moss & Rygge er for å imøtekomme kravene fra LET Access Tour og Nordic League. Med to store startfelt hadde det ikke vært plass til alle på samme bane de to første rundene. Rojahn mener NM-endringene i 2016 kommer til å løfte nivået på NM-kvalifiseringen i forkant av turneringen betraktelig.

– Vi tror disse grepene vil gjøre kvalifiseringen før NM mye gjevere. I år fikk flere spillere som ikke kvalifisert til å spille Norgescup spille NM. Vi ønsker å bygge opp NM til å være den gjeveste av de norske turneringene.

 

Terminliste Norgescup 2016

30.04 – 01.05: Solastranden

28.05 – 29.05: Nes 09 GK

18.06 – 19.06: Østmarka GK

02.07 – 03.07: Stiklestad GK

18.08 – 20.08: Norgesmesterskapet (Skjeberg GK og Moss og Rygge GK) LET Access + Nordic League

03.09 – 04.09: Atlungstad GK

23.09 – 25.09: Drøbak GK finale