Golfproffene Elias Bertheussen, Espen Kofstad, Kristian Krogh Johannessen og Henrik Bjørnstad var blant deltagerne da det ble spilt veldedighetsturnering i texas scramble-format på Byneset Golfklubb.

– Det blir kanskje ikke så veldig store summer ut av det, men vi ønsker å prøve ut et lite konsept der vi gjør veldedige ting. Det går ut på at vi bruker spillerne våre til å skape engasjement rundt forskjellige typer arrangement. Dette er ikke så vanlig i Norge, men det har vært gjort noe lignende tidligere, som for eksempel Right to Play, men det er en stund siden, sier Reidar Stølan, i Next Hole.

Kristian Krogh Johannessen banket ut drive etter drive på hull 6 – det ga gode inntekter for Kirkens Bymisjon. (Foto: Erik Eikebrokk)

– Et fantastisk tiltak

Turneringen heter BirdieEyes Invitational, og ble arrangert for første gang.

– Det går ut på å bruke kjente golfspillere som et trekkplaster for å få folk til å komme og støtte opp om Kirkens Bymisjon, i dette tilfellet, sier Stølan.

– Dette er jo et fantastisk tiltak av Next Hole, og for oss betyr slike tiltak veldig mye. Vi er ikke vant til å få denne typen oppmerksomhet fra den typen samarbeidspartnere, sier Kari Lian, som representerer Kirkens Bymisjon.

– Det er litt blandede følelser i dag. Konkurranseinstinkt på den ene siden og inntekter til bymisjonen på den andre siden. For min del er dette en dag for business and pleasure. Det kunne ikke vært bedre, sier Lian, som er næringslivsansvarlig for bymisjonen i tillegg til hobbygolfer.

Det var på bakgrunn av samarbeidet mellom golfspillerne og Next Hole, at sistnevnte tok initiativ til turneringen. (Foto: Erik Eikebrokk)

Proffer på post

Spillerne ble delt opp i firemannslag, der alle spillerne måtte ha minst tre tellende utslag hver. Hjemmespiller Bertheussen deltok på ett av lagene, mens de de tre andre proffene stasjonerte seg på hver sin post på ett av de andre hullene.

– Jeg syns veldedighet og golf er en fantastisk kombinasjon. I USA er veldedighet og golf en stor ting, så kanskje kan det smitte litt over hit? Kanskje kan det føre til at flere fatter interesse for det vi driver på med. Jeg pleier å si at det vi driver på med berører absolutt alle. Alle har en forbindelse til noen som har falt utenfor på et vis. Så det er et kortreist samfunnsansvar, sier Lian.

Krogh møtte deltagerne med lange driver på på det utfordrende hull 6, før Bjørnstad ventet på hull 8, et par 4-hull det er mulig å nå greenen på ett slag. Kofstad ventet på hull 13, et kort par 3-hull.

Espen Kofstads oppgave var å lime ballen nærmest mulig pinnen på det korte par 3-hullet. Det greide han – innimellom. (Foto: Erik Eikebrokk)

Mulig å «kjøpe» slag av proffene

Tanken med ordningen var at lagene kunne «kjøpe» utslag fra golfproffene, med håp om at Kofstad, Krogh og Bjørnstad la seg nærmest mulig koppen. Dét kostet dog penger, og inntektene fra hvert proff-slag, tilfalt Kirkens bymisjon. I tillegg til å kjøpe slag av proffene, fikk alle deltagerne «bøter» hvis de slo ballen i bunkeren eller out of bounds.

– Så Kirkens Bymisjon handler om kortreist samfunnsansvar og holdninger, og ikke nødvendigvis om religion?

– Ja, det er bra du spør om. Vi heter Kirkens Bymisjon, men det er det mest historiske årsaker til. Vi bryr oss ikke om hva folk tror på eller hvilken legning de har eller noe sånt. Vi hjelper folk, men vi driver ikke med misjonering eller noe sånt. Vi hjelper folk i alle situasjoner. Halvparten av det vi jobber med handler om barn, barnefamilier og ungdom, og den andre halvparten handler om mer gatenære ting, sier Lian.

– Dette er ikke penger som går via kirka. Vi er en egen stiftelse, og pengene går rett ut igjen på gata, nærmest. Det er derfor jeg kaller det kortreist. Så dette er penger som kommer i arbeid med én gang, og de kan finansiere ganske mye siden det er så lite som faller fra på veien.

Vinneren av turneringen ble – selvfølgelig – Kirkens Bymisjon.