Det første slaget på Stiklestad stod, som kjent, i 1030, da Olav den Hellige, i følge Snorre, falt for Torstein Skarresmeds, Tore Hunds og Kalv Arnfinnsons hugg. Helga 30.-31. juli skal det kriges igjen, ikke for folk og fedreland, men om campingvogn, kjøkken og bil.

Alt du trenger å gjøre er å slå ballen i koppen. Rett i koppen, vel og merke.

Golfslaget på Stiklestad

Det andre, og kanskje ikke fullt så kjente slaget, stod i 1992. Da åpnet en korthullsbane med 6 hull på Trones, rett ved Trondheimsfjorden. Stiklestad Golfklubb ble stiftet året før, og det er dette jubileet som er årsaken til markeringen som ville vært selveste Olav den Hellige verdig.

Så storslagen at Norges golfdronning, presidenten i Norges Golfforbund, Marit Wiig, kommer langveis fra i ens ærend for å åpne turneringen.

Det blir spilt musikk på banen hele lørdag, og etter runden bys det på mat, drikke og sosialt lag

– Tore Hund

Daglig leder Tore Halvorsen forteller om en bane i tipp topp stand, stort og innholdsrikt premiebord og ferdafolk fra alle klasser.
 
– Turneringen spilles over to dager, fordelt på fire handicapklasser. Det blir spilt musikk på banen hele lørdag, og etter runden bys det på mat, drikke og sosialt lag, sier Tore Hund.

Det er med andre ord en perfekt anledning til å kombinere det sportslige og sosiale med underholdning og norsk lokalhistorie.

Og hva hadde vel vært bedre enn å revansjere Olav den Hellige og ta hevn over Tore Hund, ved å slå ballen rett i koppen på et av par 3-hullene?

Sommeridyll på vikinggrunn. (Foto: Stiklestad Golfklubb)

Historisk sus

Byggingen av golfbanen på Trones startet i 1991. Da den åpnet i 1992 var det som sekshullsbane, men den har siden blitt bygget ut, først til ni, så til en fullverdig 18-hulls golfbane som stod ferdig i 2008.

Banen har siden arrangert både Titleist Tour, NM og lag-NM (to ganger, senest i 2016).

Noen dundrende Bubba Watson-driver til sørøst, ved Stiklestad Nasjonale Kunstsenter, gjenskapes scenene fra dagene omkring slaget som for 986 år siden førte til at Olav den Hellige mistet livet i kamp mot Tore Hunds bondehær.

Hellig grunn

Der hadde kong Olav latt alt gjøre i stand; der var all slags drikk, den beste en kunne få, og alt annet var også av beste slag

– Snorre Sturlason
Fra Olav den Helliges saga

Spelet om Heilag Olav har blitt en årlig tradisjon på Stiklestad (fortsatt billetter ledig), men det er ikke bare på den opprinnelige slagmarken man nærmest kan kjenne lukta av, og finne spor av, viking.

I området rundt golfbanen på Trones er det lokalisert 72 fornminner. Flere av disse ligger innenfor spillefeltet.

På fairway-en på hull sju må du til og med slå ballen forbi flere gravhauger for å nå frem til greenen. Og skulle du være så uheldig å lande ballen på vikingers hvilested, må du for all del passe på at du ikke setter fot på hellig grunn.

Da kan du nemlig, i henhold til norsk lov, bli anmeldt.

Turneringsinfo

– Vi håper på 200 deltagere, sier daglig leder i Stiklestad Golfklubb, Tore Halvorsen, vel vitende om at dét antallet kan han fort komme til å nå.

I tillegg til mange lokale vikinger har golfspillere fra Harstad og Helgeland i nord, via Kristiansund og Molde i vest, til Oslo og Hauger i sør, fra Idrefjällens og Gräppås i øst, planlagt valfart i golfens tegn.

Påmelding gjøres via Golfbox eller direkte til daglig leder Tore Halvorsen på klubbpost@stiklestad-golfklubb.no eller 918 26 010. For mer informasjon besøk klubbens hjemmeside.

Gjør klar til slag! Sving ditt sverd!

David Thyge Nielsen svinger sverdet på hull 16. (Foto: Erik Eikebrokk)