– Trump er den verst tenkelige ambassadøren for golf, skriver Sports Illustrateds velrennomerte golfjournalist Alan Shipnuck på Twitter.

Innlegget var en reaksjon på nyheten om at visepresident Mike Pence, på vegne av Donald Trump, torsdag delte ut «presidentens frihetsmedalje», en av USAs to høyeste sivile utmerkelser, til Annika Sörenstam og Gary Player, samt Babe Didrikson Zaharias, som døde i 1956.

Uansett om det gjelder dagens frihetsmedalje eller PGA Championship i 2022, setter man golfsporten i vanry ved å løpe Trumps ærend

Alan Shipnuck

Det skjedde bare et døgn etter at Trump-supportere tok seg gjennom barrikader og stormet kongressbygningen på Capitol Hill, hvor minst fire personer døde i opprøret.

Ifølge Washington Post har en rekke av Trumps businesspartnere trukket seg fra alt samarbeid med presidenten de siste årene. Det skal ha startet etter opptøyene under Charlottesville-demonstrasjonen i 2017, der Trump skapte raseri i USA etter at han ikke tok avstand fra høyreekstreme grupperinger.

PGA of America har på sin side vært trofaste i sin støtte av presidenten, og neste år skal den 104. utgaven av herrenes majorturnering PGA Championship spilles på Trumps «hjemmebane» Trump National Golf Club i Bedminster i New Jersey.

(NB! Oppdatert søndag 10. januar: PGA of America har nå annonsert at de bryter samarbeidet med Donald Trump og flytter neste års major)

Alan Shipnuck mener golfen ødelegger sitt renommé ved å ikke ta avstand fra Trump.

– Trump er den verst tenkelige ambassadøren for golf: en overvektig, gammel mann i en golfbil som bare spiller på vulgære private klubber. Uansett om det gjelder dagens frihetsmedalje eller PGA Championship i 2022, setter man golfsporten i vanry ved å løpe Trumps ærend, skriver Shipnuck, før han legger til:

– Og i en sport som er bygget på en æreskodeks, er ikke Trump akkurat kjent for sin troskap til reglene.

Også Gary Players egen sønn Marc mente det var tonedøvt av faren å ta imot frihetsmedaljen og sier han burde ha takket høflig nei:

 

 

(Artikkelen fortsetter under)

John Feinstein i Golf Digest og Alan Shipnuck i Sports Illustrated/Golf.com retter skarp kritikk mot Donald Trump og hans støttespillere i golfen. (Foto: @JFeinsteinBooks og @AlanShipnuck)

– Bør flytte PGA-mesterskapet i protest mot Trump

Mange av spillerne på PGA-touren har bakgrunn fra konservative familier, og i en undersøkelse utført av golf.com i 2018 svarte 56 prosent av de spurte PGA Tour-spillerne at de stemte på Trump i presidentvalget i 2016. 

Les også: Trump mener golf bare bør være for samfunnseliten

En som definitivt stemte på ham, var Jack Nicklaus – spilleren med flest majorseirer gjennom tidene. Golflegenden gikk ut med et glødende forsvar av Trump på Twitter en uke før valget i november i fjor.

– Jeg er veldig skuffet over hva han har måttet finne seg i fra mange hold, men jeg har sett en standhaftighet og besluttsomhet til å gjøre det rette for landet vårt, uttalte Nicklaus.

Det gikk naturligvis ikke ubemerket hen på Twitter under onsdagens opptøyer i Washington D.C.:

 

I en tordentale publisert på deres nettsider skriver Golf Digests profilerte kommentator John Feinstein denne uken at det nå er på høy tid at golfsporten distanserer seg fra Trump.

Han tar til orde for at PGA of America flytter neste års PGA Championship til en bane som ikke er eid av Trump:

«De burde annonsere det i dag, og de burde gjøre det klart og tydelig: Vi ønsker ikke å ha noe med den snart forhenværende president Donald J. Trump å gjøre. Dette er ikke lenger et politisk spørsmål; det er ikke lenger et spørsmål om hvilket parti man støtter. Dette handler om en mann som støttet – for ikke å si beordet – sine tilhengere til å forsøke et klønete statskupp mot den amerikanske regjeringen. Dette handler om en mann som twitret «Vi elsker dere. Dere er veldig spesielle», selv ETTER å ha bedt sine tilhengere om å forlate kongressbygningen etter at en kvinne døde og kongressbygningen – en sentral del av vårt lands historie – hadde blitt alvorlig skadet».

Vil at golfen skal lære fra fjorårets BLM-stillhet

Feinstein skriver videre at det er viktig at PGA of America handler raskt, spesielt med tanke på hvor tause de sentrale aktørene i golfsporten var under sommerens Black Lives Matter-protester i kjølvannet av dødsfallene til George Floyd og Breanna Taylor.

Les også: Mens hele idrettsverden protesterer, er det kun én golfspiller som har hevet røsten

Cameron Champ, som er én av kun fire spillere på PGA-touren med afroamerikansk opphav, var blant de få spillerne som tok et tydelig standpunkt i en sport der de fleste pleier å forholde seg relativt tause til politiske problemstillinger.

(Artikkelen fortsetter under)

Cameron Champ var den eneste PGA Tour-spilleren som hevet røsten under BLM-protestene i fjor sommer. (Foto: Getty Images)

Feinstein sier det ikke går an å sammenligne opptøyene som oppstod under Black Lives Matter-demonstrasjonene, med hva USA var vitne til i angrepet på kongressbygningen onsdag.

– Dette var et angrep på De forente amerikanske stater, og det ble hisset opp av USAs president. Det var unikt, historisk og skremmende.

Feinstein mener det nå er på tide at golfsporten lærer av den amerikanske fotballigaen NFL, som i likhet med PGA Tour har en primært hvit og konservativ tilhengerskare.

Dette er tiden for golfsporten sine ledere til å si ifra og handle

John Feinstein

NFL beklaget i fjor sin behandling av San Francisco 49ers tidligere quarterback Colin Kaepernick, som skapte stor debatt i USA da han i 2016 begynte å knele i protest under den amerikanske nasjonalsangen før hver kamp.

Markeringen var en protest mot det samme som Black Lives Matter-bevegelsen kjemper mot i dag. Kaepernick ble et ikon for mange, men satte også sinnene i kok hos de konservative, deriblant president Trump, som kritiserte ham for manglende patriotisme. NFL svarte med å innføre nye regler som krevde at alle spillere måtte stå oppreist under nasjonalsangen. Det markerte starten på slutten av Kaepernicks NFL-karriere, som har vært klubbløs siden.

I dag blir hans kneleprotest brukt i idretter over store deler av verden.

– Det er flaut hvor stille golfsporten har vært i de syv månedene etter George Floyds død. Dette er tiden for golfsporten sine ledere til å si ifra og handle, skriver Feinstein, som opplyser om at hans gjentatte forsøk på å komme i kontakt med PGA of Americas pressesjef torsdag ikke ble besvart – verken på mail eller telefon.

– Dette kan bli et veiskille. La oss snu oss vekk fra Donald Trump – mannen, ikke politikeren. Og gjør det klart at alle som oppfordrer til vold, uansett hva grunnen er, ikke er velkommen i golf, avslutter Feinstein.