Samtidig er British Open-vinneren fra 2010, Louis Oosthuizen på tredjeplass, to slag bak. 

 

Phil Mickelson hadde en tung start på US Masters torsdag, men har siden spilt solid og trygg golf, og jevnt og trutt klatret opp leaderboardet. Den samme taktikken fungerte godt lørdag, med par på de ni første hullene. På back nine begynte så et voldsomt birdierace. Med blant annet eagle på det 13. hullet, gikk «Phil the thrill» de siste ni hullene på seks under par, og plutselig var han sikret å gå i lederballen på Augusta søndag. Alle de fire majortitlene han har vunnet tidligere skjedde forøvrig også da han gikk i lederball. 

 

Det har vært ypperlige forhold til å score lavt på Augusta de siste dagene. Solen har skint, vinden har vært relativt rolig, og greenene har vært mykere enn vanlig. Likevel har det vært overraskende få som har gått under par. På lørdag begynte endelig ting å skje, og mot lørdag ettermiddag var Augusta National fylt av det ene jubelbrølet etter det andre.

 

– Man får betalt for å være modig her, sa Padraig Harrington etter runden.

 

Sveriges Peter Hanson hadde ikke som utgangspunkt å spille modig og vågal golf. Han fortalte at strategien for dagen var å spille kjedelig og trygg golf, men da puttene rullet i fra alle kanter farvet det også resten av spillet hans. På slutten av dagen stod det 65 på scorekortet, hvilket gir ham en ledelse på ett slag på Phil Mickelson.

 

– Jeg har fulgt denne turneringen siden jeg var en liten unge, og å se Freddie Couples og de store gutta gå på 30 og 31 slag på back nine er noe man bare drømmer om, sa Hanson.

 

Mickelson har fordelen av å ha vært i den samme situasjonen før. Han har vunnet tre grønne jakker, og kan tangere Tiger Woods og Arnold Palmer sine fire med seier søndag. 

 

– Jeg elsker dette stedet, og det er ingen ting jeg elsker mer enn å spille i den siste gruppen på søndagen i Masters. Det er det beste i profesjonell golf.

 

Selv om topp ti på leaderboardet inneholder stjernespillere som Bubba Watson, Matt Kuchar, Lee Westwood, Padraig Harrington og Hunter Mahan, var det også flere av stjernene som spilte seg ut av turneringen.

 

Rory McIlroy åpnet med dobbelbogey, og klarte aldri å få skuta tilbake på rett kjøl. Med en runde på fem over par er han nå +1 for turneringen, og ti slag bak Hanson. Rory spilte med Sergio Garcia, som også slet og måtte signere for en 75-runde. På det 12. hullet gjorde Rory og Garcia begge sine første birdies for dagen – det feiret de med å gi hverandre en klem.

 

Tiger Woods har aldri vært i nærheten av å hevde seg denne uken. Woods har nå gått 26 strake hull på back nine på Augusta uten en birdie. Han måtte til slutt ta til takke med en 72-runde, og er 12 slag bak Hanson. Dette er hans høyeste score etter 54 hull i US Masters noensinne.

 

Fred Couples startet moving day i delt ledelse, men brukte dagen på å bevege seg nedover leaderboardet med en runde på tre over par. Han er nå syv bak før sisterunden.

 

Peter Hanson står uten majortitler så langt i karrieren, men har vunnet fire ganger på Europa-touren. Han har også noe å revansjere mot Phil Mickelson. Sist gang de to spilte sammen var i Ryder Cup 2010 i Wales, der Phil Mickelson nettopp hadde satt amerikansk rekord for flest tap i Ryder Cup. Uten å ha bidratt til et eneste poeng hele uken, utklasset Mickelson svensken.

 

– Han var sulten og desperat etter seier. Han startet med fire birdies, så jeg hadde ikke nubbsjans, sier Hanson.

 

Hanson har vært i posisjon til å vinne flere turneringer de siste par årene, men har etterhvert pådratt seg et rykte om at han ikke klarer å avslutte turneringer. 

 

En seier i den største turneringen av de alle vil nok stilne kritikerne en gang for alle.