Fire golftraller triller mot det femte utslaget på Mar Menor Golf Resort. Tre av dem fortsetter til hvit tee. Den fjerde stopper under trærne for å vente.

– Jeg ble litt nervøs da jeg så hvem jeg skulle med i dag, sier Alexander.

Han myser opp mot den lyseblå himmelen for å fange de hvite prosjektilene som suser forbi med en imponerende kraft og lengde.

Tom Arne Tollefsen, Alexander Settemsdal og Tom Røed Karlsen er alle scratch-spillere med plusshandicap. Tollefsen har ti NM-gull og 30 års erfaring som spiller på elitenivå. Settemsdal og Karlsen er to av Norges mest lovende juniorer.

Alexander startet med golf i august.

Rundt 100 på leir

Denne uka er nærmere 100 juniorer fra Norge på treningsleir på Mar Menor. I samarbeid med Norges Golfforbund har Premium Golfreiser invitert til åpen samling. De fire første dagene er det spill og trening før uka avsluttes med todagers turnering.

– Jeg startet med golf fordi jeg så det på TV, forteller Alexander.

11-åringen fra Sandefjord var syk og hjemme fra skolen, fant ingenting å se på, stoppet på kanalen som sendte golf. Uka etter fikk han golfsett og startet å trene.

– Jeg husker det godt, sier Johan Tanum.

Gratis barnetrening

Vi møter han ved greenen på det femte hullet. Som golfpro på Nøtterøy GK har Tanum utviklet både Alexander Settemsdal og Tom Røed Karlsen, men har også ansvaret for de åpne treningene der barn kan få gratis innføring og veiledning.

– Alexander dukket opp sammen med faren sin. Det var vel i august. Han prøvde et par ganger. og jeg så med en gang at Alexander har anlegg for å bli god. Han er et idrettstalent, spiller fotball og tennis, og gjør det bra der også. Det er slike typer vi må ta vare på, understreker Tanum.

Alexander rister på hodet når han går av grenen med en bogey.

Bare åtte runder

Åtte runder var alt han rakk før banene hjemme stengte i høst. Pluss tre her i Spania nå. Det blir 11 totalt. Men mellom rundene har Alexander trent.

I juleferien var han i golfballen utenfor Tønsberg hver eneste dag. I fjorten dager slo han baller i veggen, chippet og puttet. Foreløpig spiller han til 24 i handicap, men 11-åringen er på vei ned.

– Han har mange slag i bagen allerede, sier en tydelig imponert Alexander Settemsdal halvveis ut på runden.

– Bra slag, Alex! roper Tom Røed Karlsen.

Det store valget

Som juniorer representerer de Norge internasjonalt, jakter rankingpoeng og sikter mot college nå. Begge forteller en historie som ligner på Alexanders. De spilte fotball, Settemsdal også tennis.

Men et sted på veien valgte de golf framfor de andre idrettene.

– Det var gøy, jeg ble ivrig, og fikk mye motivasjon av gode resultater. I tillegg fant jeg andre spillere i klubben som jeg kunne konkurrere med, sier Settemsdal.

Noe må gjøres

Johan Tanum har visst det i mange år. Det er miljøet, utfordringene, framgangen og opplevelsene som avgjør om barna blir i sporten. Etter få timer med Alexander Nysæther sendte han guttungen til Wahlstrøms Pokal i Oslo.

– De må se hva det går ut på, få referansene. Han kom hjem fra den turneringen med gnist i øynene, inspirert og klar for å trene, forteller Tanum.

For noe må gjøres. Fra toppåret 2009 er antall medlemskap i norske golfklubber redusert fra rundt 125.000 til 95.000, og tallene for barn og unge er spesielt nedslående. I 2004 var over 16.000 av medlemskapene registrert på spillere under 19 år. I dag er tallet ned mot 7.000.

Unge skal prioriteres

– Forbund og klubber må våkne og forstå hvem som er den viktigste målgruppa, sier Tom Arne Tollefsen, arrangøren bak juniorleiren i Spania.

– For regnestykket er enkelt. Rekrutterer du en 10-åring, har du kanskje et medlem i 80 år. I tillegg viser statistikk at hvert ungdomsmedlemskap kan ganges med 1,7. Ofte får du med én av foreldrene på kjøpet, kanskje flere.

Den nye virksomhetsplanen for Golf-Norge slår fast at det skal bli enklere å rekruttere til golfen og enklere å prøve golf. Markedsføringen og synligheten skal forsterkes. Og barn, unge, kvinner og nybegynnere skal prioriteres.

For et eller annet sted på veien må også Alexander Nysæther (11) velge. Blir det fotball, tennis eller golf?

– Jeg vet ikke, svarer han på veien opp til hotellet.

– Akkurat nå synes jeg alt er gøy. Det er moro å trene litt forskjellig. Men jeg har i hvert fall lyst å bli skikkelig god i det jeg satser på.