Her er Hovland bedre enn Koepka, Tiger, DJ, Rose, Rahm og co.

Det er ikke en overdrivelse å si at Viktor Hovlands spill denne sesongen har vært verdensklasse. Her er den utrolige statistikken som beviser det. – Statistikken hans er helt syk, fastslår Marius Thorp.

Publisert

De siste årene har PGA Tours «strokes gained»-statistikk revolusjonert måten man analyserer spillernes prestasjoner på golfbanen.

Systemet som ble utviklet av Columbia-professor Mark Broadie, viser hvordan hver spiller gjør det i forhold til gjennomsnittet av startfeltet på alle de ulike delene av spillet.

Slik får man et mye mer nyansert bilde av spillernes styrker og svakheter, sammenlignet med den «gamle» statistikken, som viser for eksempel antall greentreff, fairwaytreff og putter per runde.

Den gamle greentreffstatistikken sier for eksempel ikke noe om hvor bra innspillene mot green er – kun hvorvidt man treffer green eller ikke. Dette fanges imidlertid opp i «strokes gained»-rankingen.

Denne sesongen spilte Viktor Hovland ti turneringer på PGA-touren: fem som amatør og fem som proff. Han brukte ikke lang tid på å vekke oppsikt med sitt imponerende spill, og da sesongen var omme, stod han med åttte klarte PGA Tour-cuter på rad, fem topp-16-plasseringer, én fjerdeplass, og en plass i Korn Ferry Tour Finals-sluttspillet, hvor han til slutt endte opp med å skaffe seg PGA Tour-kortet for 2019/2020-sesongen.

Ettersom Hovland ikke hadde PGA Tour-status da 2018/2019-sesongen ble fullført, dukket navnet hans aldri opp på statistikk-oversiktene på tourens nettsider. Hovlands personlige statistikk står likevel oppført på hans personlige profil på pgatour.com.

En sammenligning av disse tallene med statistikken til resten av tourspillerne viser hvilket skyhøyt nivå 21-åringen fra Oslo har prestert på i sin debutsesong.

(Artikkelen fortsetter under)

Tredje best fra tee-til-green

Alle som har fulgt med på Hovland i år, har sett hvor bunnsolid han er fra tee til green.

Statistikken «strokes gained tee-to-green» bekrefter det samme: Han tjente i snitt hele 1,746 slag på feltet per runde på disse slagene.

Det hadde tilsvart en tredjeplass på PGA Tour sammenlagt, kun slått av Rory McIlroy og Justin Thomas, med verdensstjerner som Hideki Matsuyama, Adam Scott, Patrick Cantlay, Dustin Johnson, Jon Rahm, Brooks Koepka og Tommy Fleetwood hakk i hæl.

Fra tee har han vært like imponerende: han har tjent 1,058 slag per runde med driveren i hånda, kun slått av Rory McIlroy, som tjente 1,195 slag per runde.

De to er de eneste spillerne på hele touren som har tjent mer enn ett slag per runde på utslagene. Og mens Rory har gjort det takket være sine ekstreme lengder, har Hovlands vinneroppskrift vært en kombinasjon av ganske bra snittlengde (275,5 meter – nummer 42 på PGA-touren) og imponerende presisjon (75,4 prosent – tredje best på PGA-touren).

Etter at Hovland byttet fra TaylorMade- til PING-køller da han ble proff, har han eksperimentert med hele fire ulike kombinasjoner av jernsett. Det skulle man kanskje ta som en indikasjon på at han ikke er komfortabel med jernslagene, men faktum har heller vært tvert imot:

INGEN på PGA-touren har hatt høyere treffprosent på greenene enn Hovland i år (73,6 prosent), og i «strokes gained»-statistikken har han tjent 0,947 slag i snitt per runde på innspillene.

Det er tredje best på PGA-touren, kun slått av ball-striking-maskinene Henrik Stenson og Justin Thomas.

Nå er det verdt å nevne at Hovland har færre målte runder (29) enn spillerne på de offisielle statistikk-listene, men tallenes tale er uansett utvetydige: Hovlands golfsving er helt i toppen av den ypperste verdenseliten.

(Artikkelen fortsetter under)

Thorp håper Hovland gjør som McIlroy

Eurosport-ekspert Marius Thorp sier tallene sier sitt om hvor god Hovland faktisk er:

– Det er virkelig verdensklasse. Det er egentlig en helt syk statistikk. Det er kombinasjonen hans av presisjon, lengde og stabilitet som gjør at han har kjempet høyt oppe på leaderboardene, uke etter uke, sier Thorp, som ikke legger for mye i at Hovland har færre målte runder enn andre spillere på listen.

– Jeg tror ikke han hadde falt på listen hvis du hadde gitt ham 30 runder til. Jeg tror heller han hadde vært enda nærmere toppen, for han har jo bare blitt bedre og bedre jo mer han har spilt denne sesongen.

Thorp sier det er en nær sammenheng mellom dem som presterer bra i «strokes gained»-statistikken, og hvordan de har gjort det på PGA Tour-rankingen FedEx Cup.

Hovland har i snitt tjent 1,536 slag per runde på PGA-touren i år hvis man summerer alle de ulike delene av spillet. Det er femte best på PGA-touren, og alle spillerne over ham på denne listen endte også blant de ti beste i årets FedEx Cup.

Mens det lange spillet til Hovland er i verdensklasse, er det liten tvil om hva som er hans akilleshæl. Han har fortstatt stort forbedringspotensial i nærspillet.

I puttingstatistikken taper Hovland i snitt 0,210 slag per runde til resten av feltet. Det plasserer ham helt nede på 148.-plass av totalt 188 spillere på listen over tourens beste puttere.

Når han har bommet green og måttet jobbe for å redde par, har det heller ikke vært så mye å skryte av. Rundt green taper han 0,259 slag per runde – 170.-plass på PGA-touren.

– Strokes-gained-statistikken viser tydelig hvor han har størst forbedringspotensial, og det har vi jo også sett selv når vi har fulgt ham på TV denne sesongen, sier Thorp, som håper Hovland kan hente inspirasjon av det McIlroy har gjort i 2019.

Puttingen har historisk sett vært nord-irens store svakhet, men i år klatret han helt opp til 24.-plass på puttestatistikken. Resultatet ble en av hans beste sesonger i karrieren og sammenlagtseier i FedEx Cup.

– Hovland er litt samme type som Rory. Så fort han putter bra, leverer han veldig lave scorer. Viktor taper et halvt slag per runde på nærspillet, og det utgjør to slag per turnering. Klarer han å forbedre den delen av spillet, tror jeg det bare er et spørsmål om tid før han vinner, konstaterer Thorp, som er tydelig på at Hovland har mer enn nok potensial til å vinne på PGA-touren også med sitt nåværende spill.

Det er nemlig fullt mulig å vinne på PGA-touren uten en brennhet putter, og er det noe «strokes gained»-statistikken til Mark Broadie har lært oss, er det at viktigheten av putting sammenlignet med de andre delene av spillet har vært overdrevet.

Fellesnevneren blant spillerne i verdenstoppen er først og fremst spillet deres fra tee-til-green, ikke puttingen.

Da Hovlands kamerat Matt Wolff tok sin første PGA Tour-seier tidligere i år, var han eksempelvis en av de svakeste i hele feltet med putteren. Det han tapte på greenene, tok han nemlig igjen så det monnet med driveren og jernkøllene.

– Viktor har definitivt det som skal til for å vinne, og jeg blir ikke overrasket om han leder Greenbrier etter 36 hull når han starter PGA Tour-sesongen sin neste uke, sier Thorp.

– Det skal bli veldig gøy å se hva han klare å få til gjennom en hel sesong. Da vil hans imponerende stabilitet komme enda mer til syne.

Powered by Labrador CMS