Norge har hatt en rekke spillere høyt på World Amateur Golf Ranking (WAGR) siden rankingen ble introdusert i 2007. Flere nordmenn har vært innom topp-50 – og ingen har vært høyere enn Anders Borger Kristiansens tredjeplass i 2009.

Nå er det imidlertid første gang Norge har to spillere i topp-50 samtidig på herresiden. Nettsiden til WAGR viser ikke historiske rankinglister, kun dem som er gjeldende for øyeblikket, men de opplyser Norsk Golf om at de ikke har lyktes i å finne et tidspunkt siden 2007 hvor to norske spillere har vært topp-50 samtidig.

Viktor Hovland (Miklagard GK) ligger på 19. plass på rankingen, syv plasser lavere enn forrige uke, mens den ett år yngre Kristoffer Reitan (Oslo GK) har sprettet opp til en 43. plass.

– Det er veldig motiverende. Norge er ikke akkurat den største golfnasjonen, så dette sier litt om hvor mye godt arbeid som gjøres på junior- og amatørsiden, konstaterer Kristoffer Reitan og legger til:

– Også må du ikke glemme Kristoffer Ventura da, så Norge har tre spillere blant topp-100.

Hovland, Reitan og Ventura er i en særklasse av de norske spillerne på WAGR. Etter Kristoffer Ventura på 73. plass er det 409 plasser ned til nestemann.

Norge er ikke akkurat det største golf-landet, så dette sier litt om hvor mye godt arbeid som gjøres på junior- og amatørsiden

Kristoffer Reitan

Viktor Hovland og Kristoffer Reitan har kjent hverandre siden de var henholdsvis 13 og 12 år gamle. De møtte hverandre for første gang under en uttakssamling med golfforbundets yngste satsingsgrupper, og har siden den gang spilt tusentalls av timer sammen. I fjor høst begynte Viktor Hovland college-oppholdet på Oklahoma State University sammen med nettopp Kristoffer Ventura.

– Viktor har spilt utrolig bra de siste par-tre årene. Det er veldig kult å se utviklingen hans, og det er inspirerende å se en kompis gjøre det så bra. 

Reitan har rast oppover rankinglisten de siste ukene, godt hjulpet av andreplassen i sesongstarten på profftouren Nordic League. Det har gitt blod på tann.

– Det resultatet har gitt meg gode muligheter på Nordic League videre. Jeg er veldig interessert i å se hva sesongen der kan bringe, og jeg planlegger å spille så mange turneringer der som mulig, forutsatt at det ikke kolliderer med eksamener og slik i skoleinnspurten, sier Reitan, som er i gang med sitt siste semester på Wang Toppidrett i Oslo. 

Kristoffer Reitan skal spille flere turneringer på Nordic League enn først planlagt.

Til høsten har han forpliktet seg til å representere The University of Texas. I et intervju med Norsk Golf i fjor uttalte Reitan at han vil gjøre en ny vurdering på om det blir college eller ikke dersom han kommer topp-20 på WAGR. Det er nettopp topp-20 som er målet hans for 2017-sesongen, men han har et avslappet forhold til hvordan det eventuelt vil kunne påvirke det planlagte college-oppholdet.

– Man vet jo aldri hva som skjer i denne sporten her og hva slags muligheter man får videre. Plutselig spiller jeg veldig bra og får noen invitasjoner som tvinger meg til å ta en ny vurdering. Men det er ikke noe poeng i å spekulere i det nå. Nå har jeg lagt en plan, og planen min er å holde meg til den.

Bra verktøy for å predikere proffnivået

Niklas Diethelm, trener for Team Norways junior- og amatørlag, sier til Norsk Golf at de beste norske amatørspillerne opp gjennom årene ofte har kommet i par. Slik har de pushet hverandre til å bli bedre, år etter år.

– Knut Børsheim og Espen Kofstad pushet hverandre. Marius Thorp og Anders Kristiansen pushet hverandre. Det er bare å se på de klubbene som har de beste juniormiljøene i Norge; gode spillere gjør hverandre bedre. Suksess avler suksess, konstaterer Diethelm.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Niklas Diethelm (t.h.), her med Stavanger-trener Are Friestad, sier amatørrankingen er et godt hjelpemiddel for å se nivået til spillerne. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Diethelm sier verdensrankingen for amatører er et nyttig verktøy for å måle utviklingen til spillerne og også til å komme med prediksjoner for hvilket nivå det er sannsynlig at spilleren vil ligge på i starten av proffkarrieren.

Gode spillere gjør hverandre bedre. Suksess avler suksess

Niklas Diethelm, NGF

– WAGR er en fantastisk hjelpemiddel for å se hvordan man kan forvente at proffkarrieren kan bli på kort sikt. Men det kan selvsagt skje mye. Man kan ligge høyt på rankingen, jobbe hardt som proff, men likevel ikke lykkes. Og man kan ligge langt nede på rankingen og plutselig slå gjennom.

– Men ser vi på spillerne som har vært enere på amatørrankingen, er dette spillere som veldig ofte hevder seg på de aller største tourene med en gang. Se på McIlroy, Manassero, Fitzpatrick og nå nylig Jon Rahm. Topp-50-spillere ligger ofte på Challenge Tour-nivå. Topp-100-spillere er ofte spillere som er klare til å vinne på Nordic League, mens spillere som ligger rundt 300-400 på rankingen ofte er spillere som er klare til å klare cuter på Nordic League, forklarer Diethelm og legger til:

– Dette er absolutt ikke noe fasitsvar, men bare en tendens jeg har registrert over de siste årene. Det gjelder også først og fremst spillere som har klart å holde posisjonene sine på WAGR-rankingen over lengre tid og ikke bare vært innom toppen på en snarvisitt.

Topp-20 nordmenn på World Amateur Golf Ranking: