Det har ligget i kortene en stund, og nå er det bekreftet. Viktor Hovland blir proff. U.S. Open blir dermed nordmannens aller siste turnering som amatør.

Det er PGA Tour-turneringen Travellers Championship som bekrefter dette på sin Twitter-konto.

 

Viktor Hovland er ranket som verdens beste amatør, og det var ventet at han ville benytte anledningen til å få så mange PGA Tour-turneringer som mulig under beltet etter U.S. Open, som spilles på Pebble Beach 13. til 16. juni.

– Jeg følte tiden var inne, sier Hovland i en kommentar til Norsk Golf, uten å utdype nærmere.

(NB! Har du fått med deg at Hovland spiller med verdensener Brooks Koepka og Francesco Molinari de to første rundene av U.S. Open? Les mer her!)

Sju turneringer å gjøre det på

Hovland har holdt kortene sine tett til brystet de siste månedene og sagt at han ønsker å fokusere på sesonginnspurten med Oklahoma State University, men alle tegn har likevel pekt i retning mot at han kom til å bli proff i sommer.

Det er kun denne sesongen han er garantert en rekke PGA Tour-invitasjoner, og med status som regjerende mester i U.S. Amateur og «low-amateur» i The Masters i tillegg er han blitt et ettertraktet sponsorobjekt.

Da Norsk Golf pratet med collegetreneren hans Alan Bratton etter The Masters i april, fortalte han at han planla laget sitt for at dette kom til å bli Viktors siste sesong som collegespiller.

Hovlands Oklahoma State-lagkamerat Matthew Wolff bekrefter for øvrig også at han blir proff torsdag, og dermed er en æra over for det som har blitt beskrevet som «tidenes beste collegelag i USA».

Hovland har nå omtrent syv turneringer på seg til å forsøke å spille seg til en plass på PGA-touren, Web.com Tour eller Web.com Tours q-school-finale i løpet av sesongen.

Det at Hovland blir proff nå, innebærer også at han må si fra seg plassen i The Open Championship, som han i utgangspunkt var invitert til på bakgrunn av fjorårets U.S. Amateur-triumf. Reglene sier nemlig at han måtte være amatør for å få lov til å spille.

Les også: Dette er Hovlands veier til PGA-touren

En fantastisk amatørkarriere 

Det er litt av en CV Viktor Hovland opparbeidet seg i løpet av sin tid som amatør, og karrieren hans har virkelig skutt fart det siste året.

I mars i fjor tok han sin første individuelle collegeseier i Florida. I juni var han med på å vinne collegefinalen NCAA Championship med Oklahoma State, og den samme våren var han med i The Golf Channels reality-serie «Driven», som gjorde ham til et kjent navn over hele USA.

Navnet ble ikke akkurat noe mindre kjent da han to måneder senere gikk til topps i U.S. Amateur – verdens største amatørturnering – etter en maktdemonstrasjon av de sjeldne. Siden da har han fulgt opp med ytterligere tre collegeseirer, sin første klarte cut på PGA-touren, og den beste oppvisningen fra en amatør i The Masters på 58 år – hans første majorturnering. Der ble drømmeuken toppet på søndagen da han fikk sitte i «The Butler Cabin» sammen med Tiger Woods under premieseremonien – foran titalls millioner TV-seere verden over.

Uken etter klatret Hovland til førsteplass på verdensrankingen for amatører, og han avsluttet årets collegesesong med en snittscore på 68,59 slag, den nest laveste i Oklahoma State Universitys historie og hele to slag bedre enn Tiger Woods sin beste snittscore som collegespiller.

I mai ble Hovland hedret med The Ben Hogan Award – den mest prestisjetunge utmerkelsen i amatørgolf.

Les også: Portrett: Historien om Hovlands gjennombrudd

Viktor Hovlands meritter som amatør

2013

Første seier på Titleist Tour 

Første seier i Norgescup

Andreplass i Suzann Junior Challenge

2014

Én seier på Titleist Tour 

Seier i NM på Tyrifjord GK med 26 under par på fire runder

Seier i lag-VM for juniorer

Fjerdeplass i ungdoms-OL

2015 

Én seier på Titleist Tour

Andreplass i U.S. Junior Amateur

Representerte Europa I lagturneringen Jacques Leglise Trophy

2016

Andreplass i EM individuelt etter tap i omspill

Begynte på Oklahoma State University

Fem topp-10-plasseringer i debutsesongen på college

2017

Representerte Europa i lagturneringen Arnold Palmer Cup

Utnevnt til «All-Freshman Team» på college

2018

Første individuelle collegeseier i Valspar Intercollegiate

Seier med Oklahoma State i NCAA-mesterskapet

Plukket ut som «First Team All-American» på college

Representerte Europa i lagturneringen Arnold Palmer Cup

Andreplass i EM

Seier individuelt i verdens største amatørturnering U.S. Amateur. Lå under i bare ett hull i løpet av alle de seks matchene i sluttspillet.

Seier i collegeturneringen East Lake Cup

Seier i collegeturneringen Royal Oaks Intercollegiate

13.-plass i proffturneringen Emirates Australian Open

2019

Seier i collegeturneringen The Prestige 

Klarte sin første PGA Tour-cut med 40.-plass i Arnold Palmer Invitational

32.-plass i Masters-debuten (beste amatør) med den laveste amatørscoren på 58 år

Nummer én på den offisielle verdensrankingen for amatører for første gang

Snittscore på 68,59 slag gjennom collegesesongen – den nest laveste i Oklahoma State University sin historie

Vinner at The Ben Hogan Award