For en utrolig start på året det har vært for Viktor Hovland. Etter fire topp-5-plasseringer på rad i collegesystemets «eliteserie» tok han endelig karrierens første seier i Valspar Collegiate på fredag. Han har gjort kraftige fremrykk oppover verdensrankingen for amatører, og ligger i skrivende stund på 9.-plass – men kommer til å klatre flere plasser når listen oppdateres neste uke. Da blir han sannsynligvis også rangert som Europas beste amatør. 

Tirsdagens seier i Florida betyr at Hovland blir historisk. Malingprodusenten Valspar var turneringssponsor for Hovland vant, og også for PGA Tour-turneringen Valspar Championship, som nylig ble vunnet av Paul Casey. 

Bakgrunn: Hovland tok sin første collegeseier!

Valspar har nå invitert Hovland til å delta i neste års PGA Tour-turnering, og dermed blir Hovland tidenes tredje nordmann i en PGA Tour-turnering (hvis man ikke regner med The Open Championship) – og den yngste noensinne.

– Det er fett! Arrangøren annonserte det før turneringen startet at det stod om en PGA Tour-plass, pluss at det har vært slik de siste årene, sier 20 år gamle Hovland til Norsk Golf. Hovland er for øyeblikket inne i sitt tredje semester som student ved Oklahoma State.

Før ham er Henrik Bjørnstad og Thomas Nielsen de eneste nordmennene som har spilt på PGA-touren tidligere. Bjørnstad var fast inventar på touren i 2006 og 2010, mens Nielsen spilte én turnering med sponsorinvitasjon sent på 1990-tallet, hvor han misset cuten.

I år deltok navn som Sergio Garcia, Justin Rose, Rory McIlroy, Henrik Stenson og Jordan Spieth i Valspar Championship. Tiger Woods deltok også for første gang, og var bare ett slag unna å vinne turneringen. Ettersom Tiger har gjort det til vane å legge turneringer han spiller bra på, inn i sitt faste turneringsprogram, kommer han etter alt å dømme også til å delta neste år når Viktor Hovland skal spille.

College gir snarvei

I 2013 endret PGA Tour kvalifiseringssystemet inn til touren. I stedet for at høstens kvalifisering, Q-School, kunne gi en plass rett på PGA-touren, ble det endret slik at man fra nå av må gå omveien via nivå to på Web.com Tour. Dermed har veien inn til verdens gjeveste tour blitt enda litt lenger for håpefulle spillere, men for de aller beste collegespillerne byr det seg likevel flere snarveier.

Mikkel Bjerch-Andresen, coach ved Texas Tech University og Norges eneste collegetrener, har tidligere påpekt overfor Norsk Golf at college kan være en veldig effektiv måte for de beste spillerne å få raskt ut i golfverden på.

– Hvis de spiller veldig bra, kan de bli belønnet med «All-American»-utmerkelser. Dette er prestisjetunge priser som legges merke til av agentbyråene. Disse byråene følger nøye med på de beste collegespillerne og driver lobbyvirksomhet for å gi dem både sponsoravtaler og muligheter til å spille på Web.com Tour og noen ganger til og med på PGA Tour. Jon Rahm og Jordan Spieth kvalifiserte seg til PGA-touren gjennom sine syv sponsorinvitasjoner, og nå er de blant PGA Tours største stjerner, sa Bjerch-Andresen til Norsk Golf.

Det nivået Viktor spiller på akkurat nå, er godt nok til å hevde seg på PGA-touren også

Niklas Diethelm

Og at Hovland nå er en av USAs beste collegespillere, er det ingen tvil om. Etter det Norsk Golf kjenner til, er det ingen i hele collegesystemet som har levert bedre resultater enn ham siden nyttår.

– Kan levere bra på PGA Tour

Coach for Team Norways amatørlag, Niklas Diethelm i NGF, er ikke overrasket over utviklingen til Hovland. Han mener nivået han spiller på akkurat nå, hadde vært godt nok til å bite fra seg mot proffene på PGA-touren.

–Jeg kan bruke det PGA Tour-spilleren Ollie Schniederjans sa om å gå rett ut på PGA-touren fra college som eksempel: «Hvis du leverer stabile runder på rundt 68 slag på college, der flere av banene faktisk er vanskeligere enn på PGA-touren, så vet du at du kan gjøre det på PGA-touren også». Det nivået Viktor spiller på akkurat nå, er godt nok til å hevde seg på PGA-touren også, sier Diethelm, som tror kulturen på Oklahoma State University har vært avgjørende for Hovlands raske fremgang.

– De har en helt egen forståelse for nivået i toppen og hva slags trening som kreves for å nå det nivået.

Hovland har så langt i 2018 en snittscore på imponerende 69,09 slag, etter blant annet å ha spilt baner som Pebble Beach, Olympia Fields og PGA West. Siden starten av februar har Hovland en gjennomsnittscore på 68,29 slag.