På bakgrunn av fjorårets store gjennombrudd på PGA-touren, der han tok norgeshistoriens to første PGA Tour-seirer og en plass i den eksklusive FedEx Cup-finalen, er Hovland blant favorittene til å vinne den prestisjetunge utmerkelsen «årets sportsprestasjon» for menn.

Hovland har de to siste årene vært nominert til henholdsvis «årets gjennombrudd» og «årets mannlige utøver» på idrettsgallaen. Utmerkelsene tilfalt imidlertid Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm. 

Hovland ble nylig stemt frem av VG-leserne som folkets idrettsfavoritt. Det er en utmerkelse ingen golfspiller har fått før ham. I VG-juryens kåring måtte han imidlertid se seg slått av Borussia Dortmunds stjernespiss Erling Braut Haaland, som har etablert seg som en av verdens beste angrepsspillere i fotball. Sannsynligvis blir han også Hovlands tøffeste konkurrent i kampen om en pris på idrettsgallaen 9. januar.

Styret for Idrettsgallaen besluttet i sommer at det ikke skulle avvikles en tradisjonell idrettsgalla i januar 2021, og at de vanlige prestasjonsprisene ikke skulle deles ut. Dette av hensyn til redusert intetnasjonalt konkurranseprogram og av smittevernhensyn.

I utgangspunktet ble det bestemt at prisene som skulle deles ut var årets forbilde, årets hederspris og årets ildsjel.

Etter hvert som internasjonal toppidrett klarte å gjennomføre deler av konkurranseprogrammet, ble det besluttet at det i tillegg til de tre ovennevnte prisene, skal deles ut to prestasjonspriser, basert på publikumsavstemning etter nominering av hovedjuryen: «Årets sportsprestasjon, kvinner» og «Årets sportsprestasjon, menn». Begge prisene favner alle prestasjoner innenfor hvert kjønn, det være seg individuelle idretter, lagidretter eller andre relevante sportsprestasjoner. Dette er altså to priser som ikke kan relateres til noen av de tradisjonelle prisene, og som kun deles ut i 2021.

– Sett i lys av hvordan verden har vært de siste ni månedene, har det faktisk vært et interessant og begivenhetsrikt toppidrettsår, hvor norske utøvere har markert seg oppsiktsvekkende godt. Noen av prestasjonene ble oppnådd før koronapandemien slo inn, mens mange har levert resultater i ypperste verdensklasse etter mars måned. Prestasjonene i de internasjonale konkurransene som har vært avviklet under pandemien, tyder på at norske utøvere og trenere har håndtert situasjonen på en god måte. Juryen presenterer en nominering av aktuelle kandidater, trer så til side og oppfordrer folket til å bruke sin stemmemulighet, og være med på kåringen av årets prestasjoner for 2020, sier juryleder og toppidrettssjef Tore Øvrebø.

(Klikk her for å stemme på din favoritt)

Hovedjuryen består av: Tore Øvrebø (juryleder), Karen-Marie Ellefsen, Hanne Haugland, Marit Bjørgen, Knut Holmann, Ola By Rise og Kjetil André Aamodt.

Under presenterer hovedjuryen for Idrettsgallaen 2021 de nominerte i de to klassene.

Årets sportsprestasjon, kvinner:

(alfabetisk på etternavn)

Grace Bullen, bryting

Ingrid Syrstad Engen, fotball

Hedda Hynne, friidrett

Line Flem Høst, seiling

Håndballjentene

Therese Johaug, langrenn

Maren Lundby, hopp

Vilde Nilsen, paralangrenn

Marte Olsbu Røiseland, skiskyting

 

Årets sportsprestasjon, menn:

(alfabetisk på etternavn)

Johannes Thingnes Bø, skiskyting

Magnus Carlsen, sjakk

Hopplandslaget (VM-laget, skiflyvning)

Viktor Hovland, golf

Erling Braut Haaland, fotball

Jakob Ingebrigtsen, friidrett

Aleksander Aamodt Kilde, alpint

Johannes Høsflot Klæbo, langrenn

Jesper Saltvik Pedersen, paraalpint

Jarl Riiber, kombinert

Casper Ruud, tennis

Sander Sagosen, håndball

Anders Mol/Christian Sørum, sandvolleyball

Karsten Warholm, friidrett

*Magnus Carlsen nominert for prestasjon i VM hurtig- og lynsjakk romjulen 2019