Etter en fem uker lang pause fra PGA-touren skal Kristoffer Ventura tilbake i aksjon igjen når The American Express slår i gang på PGA West i La Quinta i California torsdag kveld.

Der slår Ventura ut klokken 19.10 norsk tid i gruppe med amerikanerne Brandon Hagy og Chris Baker.

Situasjonen for Ventura nå er ganske annerledes sammenlignet med for et år siden. Han startet sin PGA Tour-karriere med åtte missede cuter i sine elleve første turneringer og stod i fare for å miste spillerettighetene på PGA-touren – helt til koronapandemien kom og sikret ham forlenget arbeidstillatelse ett år til.

Med senkede skuldre begynte også resultatene å komme, og siden sommeren har Ventura gradvis begynt å nærme seg det nivået som sikret ham to seirer på Korn Ferry Tour og gjorde at han kvalifiserte seg til PGA-touren i utgangspunktet.

På starten av 2020/2021-sesongen, som slo i gang i midten av september, sikret han en 7.-plass og en 6.-plass i sine to første turneringer, og Ventura har allerede rukket å spille inn over 3,7 millioner kroner på sine åtte første turneringer.

De siste turneringene før juleferien ble det imidlertid lite med inntekter for 25-åringen som misset fire cuter på sine fem siste forsøk.

I et intervju med Akersposten i romjula forklarte Ventura hvor han har størst forbedringspotensial:

– «Ballstrikingen» må bli bedre, som vil si at slagene må bli mer stabile. Det har jeg tapt mye på tidligere. Utenom det må jeg bare bli mer stabil.

– Problemet mitt var at jeg gikk fra å bli nummer seks én uke til å misse cuten to uker på rad etter det. Det er små marginer i golf som ofte kan bety store forskjeller.

Tallenes tale er også klare: Ifølge PGA Tours «strokes gained»-statistikk er innspillene mot green Venturas soleklart svakeste del av spillet: 

Han taper i snitt 0,567 slag til feltet per runde med jernkøllene, litt over 2,2 slag per turnering. Hele 204 spillere gjør det bedre enn ham i denne kategorien.

(Artikkelen fortsetter under)

Ventura har slitt med innspillene, men er til gjengjeld blant tourens beste med putteren i hånda. (Foto: Getty Images)

I alle de andre delene av spillet tjener Ventura derimot slag, og hans største styrker er utslagene og puttingen: han tjener 0,538 slag per runde fra tee, mens han tjener hele 0,859 slag per runde på greeneren – 15. best på hele touren.

(Les også: Slik fungerer «strokes gained»-statistikken)

Ventura sier målet for 2021 er å være med i toppen og kjempe om seier oftere. Han sier det er motiverende å følge med på kompisen og sin tidligere lagkamerat Viktor Hovland, som rakk å vinne to ganger i 2020.

– Han har vært mer stabil enn meg. Jeg må klare å eliminere de dårlige slagene, for det blir tungt med nok en berg-og-dalbane-sesong. Hvis jernslagene blir bedre, er det ingenting som kan holde meg tilbake, konstaterer Ventura overfor Akersposten.

The American Express sendes på Eurosport Norge og GOLFTV hver dag fra klokken 21.00 til 01.00.

Følg utviklingen i turneringen her