Det ville seg ikke for Espen Kofstad i søndagens runde heller. En eagle til tross:  – 71 slag søndag og totalt -4 holder ikke når vinneren spiller -18. Losbyspilleren spådde jo lave scorer, men dessverre greide ikke Espen Kofstad å score lavt nok.

 

Vinneren David Lynn gikk på 63 slag søndag etter å ha gjort hele ni birdies, en bogey og resten par. Dette var første seier på ni år for engelske Lynn som fyller 40 år neste uke. Dette er den laveste scoren i Portugal Masters syv-årige historie. 

Espens scorekort for dagen: En ensom eagle, to birdies, to bogeys og en dobbel blir  tilsammen en runde på par, og sammenlagt kom han hele 14 slag bak engelske Lynn.

 

På 2. plass kom Justin Walters fra Sør-Afrika, mens Stehpen Gallacher, Skottland, engelske Paul Waring og østerrikske Bernd Wiesberger delte tredjeplassen på -16.

 

Payday resulterte dermed med en ukelønn på 4600 euro for Epen Kofstad, mens en lykkelig David Lynn kan notere en premiesum på 330 330 euro. 

 


Runde 3

 

Espens Kofstads plan var å klatre i Portugal. Men med -1 ble det dessverre et lite fall på resultatlisten.

 

 

Det scores lavt i Vilamoura, og da holder det ikke med en runde på -1. Kofstad falt fire plasser til 56.plass og ligger før sisterunden langt unna de store pengene. På den positive siden kan vi nevne at gårsdagens mareritthull som førte til dobbel bogey ble snudd til birdie i dag. Resten av runden inneholdt 2 x birdie og 2 x bogey.

 

Med -4 totalt deler han plassen med Miguel Angel Jimenez og har fem slag opp til en topp 20 plassering.

 

Dagens runde kom fra skotten Scott Jamieson. -11 på Victorias par 71 betyr 60 slag. Ett fattig unna drømmerunden. Prestasjonen førte ham opp til delt 2.plass sammen med tre andre spillere, to slag bak lederen Paul Waring. Britene liker seg på Portugals sørkyst og ser på turneringen som et av årets høydepunkt.

 

 


 

Runde 2

 

Torsdag så det litt skummelt ut for Espen Kofstad etter at han gikk en over par på Oceanico Victoria. Men fredag viste Losby-spilleren hva som bor i ham. Det ble  seks flotte birdies, dessverre en skjemmende dobbeltbogey, og resten par.

 

Men et scorekort på -4 sikret videre spill denne oktoberhelgen.  Cuten gikk på-2, og flere gode spillere havnet under streken, blant annet tittelforsvarer Shane Lowry fra Irland. En spiller som  Matteo Manassero kan også finne frem badetøyet i det fine Vilamoura-været.

 

– Jeg spilte solid i dag, jeg fikk i de puttene som jeg ikke satt i går, sier Espen Kofstad til Norsk Golf etter runden. Noen timer trening i går kveld og imorges gjorde godt, fortsetter han.

 

Vel er det et stykke opp til ledelsen i Portugal Masters, der David Lynn, Hennie Otto og Paul Waring troner med hele -12. Sistnevnte klatret 16 plasser gjennom dagens beste runde på 63 slag, mens Otto Hennie tok syv plasser med sin 64-runde.

 

Imorgen er det lørdag og moving day og Kofstad har en klar plan: – Dagen skal brukes til klatring! 

 


Runde 1:

Tekst: Christian Døvle

 

Espen Kofstad er avhengig av å score lavt i Portugal denne uken. Nå blir han avhengig av en snuoperasjon på andrerunden.

Losby-golferen spådde lave scorer før turneringen, men måtte selv over par i åpningsrunden av skjebneturneringen Portugal Masters – det som trolig blir hans nest siste turnering i årets europatour-sesong.

Torsdag signerte han for en runde på en over par (72), etter å ha gjort tre bogeys, to birdies og resten par. Kofstad var på par for dagen etter 15 hull, men to bogeys samt en birdie på de tre siste gjør at han for øyeblikket befinner seg helt nede på delt 94. plass.

 

Dermed har han syv slag opp til tetkvartetten, som består av Jamie Donaldson (Wales), David Lynn (England), Alvaro Quiros (Spania) og Simon Thornton (Irland). Samtidig har han foreløpig fem slag opp til topp-10.

 

Kofstad spiller med kniven på strupen denne uken. Med 129 000 innspilte euro på de 28 turneringene han har spilt i år, ligger han på 139. plass på pengelisten. Med nesten 90 000 euro opp til 110. plassen som sikrer fulle spillerettigheter på touren også neste år, er det bare topplasseringer som er godt nok i årets to siste turneringer.

 

Selv har han en avslappet holdning til det og kanskje måtte spille de seks rundene som kreves i finalesteget av Q-School på PGA Catalnunya Resort om en måned. De to siste gangene han har spilt Q-School, har han vært henholdsvis ett- og to slag unna å kvalifisere seg til europatouren.
 

– Så klart hadde det vært mer avslappende å spille bra tidlig i sesongen også, men nå må jeg bare spille mitt beste de to siste ukene. Det er ingen katastrofe å måtte spille Q-School heller, sa Kofstad til Norsk Golf onsdag.

 


 

Før turneringen

 

Torsdag står Espen Kofstad på startstreken i Portugal Masters, trolig hans nest siste turnering i årets europatour-sesong. Han forholder seg positiv til tross for mye press i sesonginnspurten.

 

Espen Kofstad spiller med kniven på strupen denne uken. Med 129 000 innspilte euro på de 28 turneringene han har spilt i år, ligger Losby-golferen på 139. plass på pengelisten. Med nesten 90 000 euro opp til 110. plassen som sikrer fulle spillerettigheter på touren også neste år, er det bare topplasseringer som er godt nok i årets to siste turneringer.

 

Ting kan imidlertid snu seg fort, og med en topp-4-plassering denne uken vil han plutselig være på riktig side av grensen på pengelisten. Men da må han bedre sin beste plassering på touren, som er er 8. plassen i Open de Espana i april.

 

Selv har han en avslappet holdning til det og mest sannsynlig måtte spille de seks rundene som kreves i finalesteget av Q-School på PGA Catalnunya Resort om en måned. De to siste gangene han har spilt Q-School, har han vært henholdsvis ett- og to slag unna å kvalifisere seg til europatouren.

 

– Så klart hadde det vært mer avslappende å spille bra tidlig i sesongen også, men nå må jeg bare spille mitt beste de to siste ukene. Det er ingen katastrofe å måtte spille Q-School heller, sier Kofstad til Norsk Golf.

 

26-åringen hadde en strekning på ni strake missede cuter i midten av sesongen, men har virkelig hevet spillet de siste to månedene hvor han har bitt fra seg med tidvis imponerende golf. Ryggen og nakken stakk kjepper i hjulene for ham tidligere i år. Nå begynner omdiser kroppen å samarbeide også.

 

– Det går ganske bra med rygg og nakke nå. Jeg er litt sliten etter seks uker på touren, men jeg føler meg klar og jeg har det fint nå. Det tar mye energi å være på farten så lenge av gangen!, medgir Kofstad.

 

Det blir viktig å rulle i en god porsjon birdieputter denne uken. Etter ha spilt noen innspillsrunder, spår han lave scorer på Oceanico Victoria Golf Course.

 

– Det er en fin bane, ganske myk og ikke så krevende fra tee for meg som slår langt. Roughen er ganske tørr, og sanden straffer ikke så mye. Jeg må slå bra innspill og jobbe bra rundt og på green. Det er ikke den banen man behøver å slå lengst i verden på, sier Kofstad, før han setter kursen mot driving rangen.

 

Kofstads østerrikske «kollega» på touren, Bernd Wiesberger er enig i at scorene kan bli lave.

 

– Banen er litt kjedelig. Hull 12 er et latterlig par 5-hull. Veldig vindutsatt og 540 meter langt. På back nine er det mye vann, mens front nine er enklere og med mye mindre vann i spill, forklarer han til Norsk Golf.

 

Skulle Kofstad klare å forsvare tourkortet før Q-School blir han den første norske spilleren som klarer det siden Henrik Bjørnstad, og den tredje noensinne etter Bjørnstad og Per Haugsrud. Det sier sitt om hvor tøft nivået er blant de beste. Eirik Tage Johansen, Jan-Are Larsen, Lars Petter Brovold og Knut Børsheim har siden den gang også vært på touren, men ingen av dem har klart bragden å unngå Q-School ved sesongslutt.

 

Ukens turnering spilles fra torsdag til søndag. Det er to millioner euro i potten, hvorav 333 330 går til vinneren. De største profilene i feltet inkluderer Matteo Manassero, Martin Kaymer, Miguel Angel Jimenez, Francesco Molinari og Thomas Bjørn.

 

Kofstad slår ut kl.10.20 norsk tid på hull 1 sammen med Victor Dubuisson og Ricardo Gonzalez.

 

Turneringsinfo