– Ingen sammenheng mellom Solheim Cup og Norwegian Challenge

Det var blandede reaksjoner blant spillerne da NGF bestemte å kutte Norwegian Challenge. Nå avviser generalsekretæren påstandene om at Solheim Cup-planene hadde innvirkning på avgjørelsen.

Publisert

Norsk Golf kunne i forrige uke avsløre at årets Norwegian Challenge blir den siste Challenge Tour-turneringen i Norge for denne gang. Da vi spurte spillerne på Miklagard om hva de mente om avgjørelsen, uttrykket flere spillere misnøye overfor NGF. De mener forbundets planer om å få Solheim Cup til Norge i 2019 ødelegger for herrene.

Les også: Dette sier spillerne om Norwegian Challenge-avgjørelsen

Generalsekretær i NGF, Tor-Anders Hanssen sier nå til Norsk Golf at det ikke er tilfelle. Han forteller at avgjørelsen om å kutte Norwegian Challenge hadde blitt tatt selv om det ikke hadde vært planer om Solheim Cup.

– Solheim Cup og Norwegian Challenge-avgjørelsen er ikke tilknyttet hverandre. Vi skal ikke blande kortene her å si at behovet for Norwegian Challenge handler om en Solheim Cup-turnering. Vi har ikke en gang tatt noen avgjørelse på om det skal være en Ladies European Tour-turnering i Norge i 2015. Avgjørelsen handler om å stikke fingeren i jorda, og innrømme at vi per tid ikke er bedre på herresiden enn vi er, sier Hanssen til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FINGEREN I JORDA: Tor-Anders Hanssen sier det ikke er noen sammenheng mellom Solheim Cup-planene og avgjørelsen om å kutte Norwegian Challenge. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf) 

Håper på større Nordic League-kvote

Da Norge fikk Challenge Tour tilbake på turneringsprogrammet i 2011, var NGFs argument at turneringen gir forbundet et tyvetalls Challenge Tour-frikort som de kan fordele på sine spillere gjennom en hel sesong, med en maks-kvote på åtte frikort per spiller. Slik fikk spillerne muligheten til en snarvei inn på Europas nest øverste herretour.

– Det er ikke noe bra for noen å misse cut etter cut. Da blir man usikker både på eget spill og støtteapprat. Ja, Marius og Knut greide å tilkjempe seg Europatour-kortet gjennom gode plasseringer, men begge har sluttet med golf i dag. Sånn sett har ikke satsingen vår vært bærekraftig, konkluderer Hanssen.

Forbundet planlegger nå å bygge opp en større base av spillere på Nordic League-tourene Ecco- og Nordea Tour. Dette er nivået under Challenge Tour, og spilles hovedsaklig i Danmark, Sverige, Finland og Norge. NGF mener dette er en riktigere arena for å utvikle seg og bygge på seg selvtillit.

Norge har i dag en kvote på to Nordic League-turneringer i Norge per sesong. Hanssen håper den kvoten ikke står skrevet i sten.

– Situasjonen vi har hatt i år med spillere på ni ulike tourer har ikke vært gunstig. Ved å få flere spillere inn på samme tour kan vi skape positive treningsmiljøer, og følge opp flere spillere. Pengene vi sparer på Norwegian Challenge (25 kroner pr. medlem over 20 år journ. anm) er uansett øremerket internasjonale turneringer. Vi ønsker å få enda flere Nordic League-turneringer i Norge. Vi trenger et bedre samspill med de andre nordiske landene for å skape en turneringsserie som er bra for våre spillere, forklarer Hanssen.

For smal satsing

Les også: NGF varsler store omveltninger i toppidrettssatsingen

NGF har gjennom 2014 evaluert hele sin toppidrettssatsing. Hanssen peker på at det er klare likhetstrekk mellom hvor norsk golf og norsk fotball står i dag. Det har blitt satset på for få spillere og selektert i for ung alder.

– Vi har ikke fått den sunne, brede utviklingen av unge spillere som vi trenger. Vi erkjenner at valgene vi gjorde for ti år siden ved å satse så ungt og bare på noen få var lite gunstig. Når vi er en liten nasjon med så få som satser, kan vi ikke sende ut signaler om at bare et knippe spillere skal få muligheten til å utvikle seg. Vi ønsker å signalisere til alle unge spillere som ønsker å satse seriøst på golfen at de skal få en sjanse, uansett om de er 14 eller 24.

– Hvordan skal dere kartlegge hvilke spillere som satser seriøst på golfen?

– For å lykkes som golfspiller må du ha en brennende drivkraft og ønske om å satse, en følelse av at dette er alt du vil her i verden. Uten dette hjertet kan vi ikke skape den positive kulturen vi ønsker. Og treningsdagbøker sier veldig lite om hjertet. Totalt sett har vi et bra testapparat, og bruker også ferdighetstrappen til Olympiatoppen. Når Jon Karlsen kommer ombord som toppidrettssjef har han helt sikkert også mye med seg i bagasjen fra Sverige.

– Sammenligner vi med Sverige og Danmark, er det mange norske spillere som får forbundsstøtte i en eller annen grad. Forventer mange norske golfspillere for mye av NGF og hvilken rolle forbundet skal spille for deres utvikling?

– Det kan hende NGF har bidratt til dette ved at vi har satset veldig tungt på noen få spillere, spillere som ikke hadde fått forbundsstøtte om de var danske eller svenske. Vi har kanskje vært for snille og skapt forventninger som ikke bør være der. Vi skal ikke være redde for å si at NGF gjorde noen dårlige valg for noen år siden. Vi gjorde det i beste mening, men ser at det kanskje ikke har skapt det vi ønsker: Selvstendige utøvere som er klar over hva det koster å satse på golf for å gjøre det til en levevei.

Hanssen understreker at Norwegian Challenge-satsingen ikke har vært bortkastet, selv om den nå legges på is.

– Klubbene som har arrangert har fått en bra arrangementskompetanse, og de har fått utdannet og utviklet mange frivillige. Men hovedtanken fra NGF sin side var at Norwegian Challenge skulle være et virkemiddel for toppidrett. I så måte har satsingen ikke vært veldig vellykket.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DÅRLIG AVKASTNING: NGF mener Norwegian Challenge ikke har vært et vellykket virkemiddel for toppidrett. Nå skal det legges trykk på en nordisk satsning. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Viktig debatt

Under norgesmesterskapet på Tyrifjord for en halvannen uke siden, var Peter Kaensche en av få proffspillere på startstreken. Der tok han bladet fra munnen, og sa til Norsk Golf at den labre proffdeltagelsen i NM gjenspeilet måten NGF har satset for smalt på. Han mener det har vært for dårlig kommunikasjon mellom NGF og spillerne som ikke er med i satsingsgrupper.

Hanssen medgir at NGF skal bli flinkere til å kommunisere med flere spillere, men presiserer at kommunikasjonen må gå begge veier.

– Vi har veldig lite å tape på å være åpne overfor hverandre. Når man sitter på hver sin tue blir det fort en mistenkeliggjøring av den andre parts intensjoner. Vi skal lage en arena der spillerne kan si hva de mener, slik at vi sammen kan skape den utviklingen vi ønsker. Det er interessant å registrere at noen av de spillerne som også har fått bra oppbacking fra oss kritiserer oss for mye av det samme, sier Hanssen, som legger til at han setter pris på at Kaensche nå deler sine meninger om toppidrettssatsingen:

– Vi har for lite debatt om toppidrett og utvikling. Vi skal ha noen av de på nettet, men vi skal også sette oss ned med spillerne som har erfaring, og høre hvilke synspunkter de har. Det er klokt å lytte til de som har vært ute og forsøkt å gjøre golf til en levevei.

Kaensche sa i intervjuet med Norsk Golf at en styrking av Norgescup med innføring av premiepenger ville vært et viktig tiltak for å løfte toppidrettssatsingen og skape lokalt engasjement. Det samme sier også Kenneth Svanum.

P4 Tour tiltrakk seg i sin tid flere proffspillere fra Skandinavia, men touren forsvant da hovedsponsoren trakk seg. Kenneth Svanum sier enhver suksessfull golfnasjon også kan skilte med en sunn lokal profftour.

– Kenneth har et veldig godt poeng. Vi har vært i dialog med PGA omkring hvordan en styrking av Norgescup kan løses, men diskusjonen rundt dette er fortsatt i et prematurt stadium.

– Vi snur opp-ned på alle steiner i vår evaluering av toppidretten. Norgescup er en fin arena å utvikle seg på, og fra mitt ståsted hadde det vært veldig bra hvis vi kunne fått premiepenger der og gitt flere spillere muligheten til å konkurrere i Norge, sier generalsekretæren.

Powered by Labrador CMS