Nylig ble boken «Norske vinnerskaller – veien til mental styrke og gode prestasjoner» lansert. Der er det viet kaptiler til idrettshelter som Northug, Dæhlie, Koss, sjakk-Magnus, Aamodt, Brækhus og Rodal. Og så klart Suzann Pettersen.

 

«Når verden raser rundt meg, har jeg hvilepuls. Når presset er som størst på banen, har jeg en total indre ro. Det er en følelse av å kunne drepe med blikket fra et rolig sinn. Jeg har lært meg å elske disse situasjonene, for da vet jeg at jeg leverer».

 

Slik innledes kapitlet om Suzann Pettersen i den nye boken, skrevet av tidligere Olympiatoppsjef Bjørge Stensbøl, sammen med de mentale trenerne Anne Marte Pensgaard og Arne Jørstad Riise.

 

Tuttas mentaltrening har vært mye omtalt i media det siste året, etter at hun begynte å jobbe med Erik Bertrand Larssen. Boken handler om hvordan noen av tidenes største norske idrettsstjerner klarer å yte det lille ekstra, som gjør at de skiller seg fra mengden. 

 

Bjørge Stensbøl konkluderer med at mental trening er like viktig som fysisk trening for idrettsstjernene.

 

(Les Norsk Golfs portrettintervju med Erik Bertrand Larssen her! (PDF)

 

Hva mener Tutta selv er de viktigste egenskapene hos en vinnerskalle?

 

– En vinnerskalle må føle trygghet, og ha oppnådd en svært høy grad av bevisstgjøring om hva som skal til, hva som kreves, for å nå toppen. Hun må ha respekt for det hun driver med, virkelig føle kjærligheten til idretten sin, virkelig elske å gjøre det hun må gjøre hver eneste dag, 365 dager i året, for å bli best. Hun må tåle å skyve alle andre behov til side, tåle smerte. Hun må ha sterk disiplin og en vanvittig arbeidsmoral, sier Tutta i boken.

 

Selv beskriver hun staheten som sin største mentale styrke, og at hun aldri gir seg før hun mestrer noe.

 

– Det er veldig viktig for min egen del å bryte barrierer, bryte grenser, for å bli sterkere og bedre.

 

I boken forteller Tutta mer om hvordan hun gradvis har blitt en vinner, hvordan hun jobbet målrettet allerede som barn, hvor tidlig hun begynte med mental trening, forholdet mellom teknikk og psyke, viktigheten av kroppspråk, og det ekstreme konkurranseinstinkt.

 

Hun prater også om hvor viktig det er med rutiner. Hun mener det var det som ødela for henne under Kraft Nabisco Championship i 2007 – det som burde vært hennes første majorseier. Tutta sier at om det er en turnering hun skulle få lov til å spille om igjen, ville det vært den. Hun ledet med tre slag med fire hull igjen, men kollapset i innspurten.

 

– Rutinene mine sklei ut! Ting tok lengre tid enn vanlig, jeg ble usikker, valg av kølle ble vanskelig. Fra vanligvis å bruke cirka tjue sekunder på valg av kølle, brukte jeg nå plutselig det dobbelte. Jeg sto mye lenger over ballen før hvert slag enn jeg pleier. Konsentrasjonen sviktet, alt bare sklei ut. Hvorfor? Jeg var redd for å gjøre feil! Når du blir det, så feiler du!, sier Tutta.

 

Det viktigste lærdommen hun tok med seg fra den dagen, var å alltid være til stede i nuet.

 

– Da jeg fikk analysert hva som skjedde, vokste jeg enormt på det. Det krever at man tør stille seg selv de ubehagelige spørsmålene, og gi ærlige svar. Slik blir man bedre på sikt, konkluderer hun.

 

Seks år senere er det ikke lenger bare bare å psyke ut 32-åringen.

 

– Meg vipper du ikke så lett av pinnen, jeg er for smart til det! Men det har skjedd, og da har det vært en veldig viktig lærepenge for meg. Jeg lærer mest som golfspiller når jeg gjør feil jeg kan gjøre noe med, feil jeg kan trene og terpe vekk. Det er en beste lærdommen du kan få i idrett.

 

«Norske vinnerskaller» er gitt ut av Cappelen Damm, og selges i bokhandlere for 350-400 kroner.